Virtuel omsorg

Etik, ny professionalisme og forhandling af grænser

Annette Kamp, Stinne Aaløkke Ballegaard

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Velfærdsteknologi introduceres i disse år i sundheds- og social sektoren med visioner om at rationalisere og effektivisere på måder, der giver borgerne mere indfl ydelse og frihed og indebærer en tilbagetrækning af den professionelle omsorg. I denne artikel undersøger vi, hvordan indførsel af skærmbesøg i hjemmeplejen er med til at introducere nye værdier omkring omsorg og understøtter nye former for professionalisme. Vi tager udgangspunkt i en empirisk tilgang til etik, der sætter fokus på etik som normative perspektiver, der udvikles og forhandles i en praksis. Artiklen er baseret på et etårigt intensivt feltstudie af brugen af skærmbesøg i hjemmeplejen i en kommune. Vi viser, hvordan etiske diskussioner udfoldes omkring nærhed og distance, og hvordan det relateres til situationen, den specifi kke borger og teknologien. Vi diskuterer desuden betydningen af at gøre medarbejderne til innovationsfortrop i en medarbejderdreven innovation, hvor grænserne for at bruge teknologien hele tiden udfordres.
Original languageDanish
JournalTidsskrift for Arbejdsliv
Volume21
Issue number3
Pages (from-to)26-41
ISSN1399-1442
Publication statusPublished - 2019

Cite this

Kamp, Annette ; Aaløkke Ballegaard, Stinne. / Virtuel omsorg : Etik, ny professionalisme og forhandling af grænser. In: Tidsskrift for Arbejdsliv. 2019 ; Vol. 21, No. 3. pp. 26-41.
@article{e566e5fe31024183bb4b4f170a980629,
title = "Virtuel omsorg: Etik, ny professionalisme og forhandling af gr{\ae}nser",
abstract = "Velf{\ae}rdsteknologi introduceres i disse {\aa}r i sundheds- og social sektoren med visioner om at rationalisere og effektivisere p{\aa} m{\aa}der, der giver borgerne mere indfl ydelse og frihed og indeb{\ae}rer en tilbagetr{\ae}kning af den professionelle omsorg. I denne artikel unders{\o}ger vi, hvordan indf{\o}rsel af sk{\ae}rmbes{\o}g i hjemmeplejen er med til at introducere nye v{\ae}rdier omkring omsorg og underst{\o}tter nye former for professionalisme. Vi tager udgangspunkt i en empirisk tilgang til etik, der s{\ae}tter fokus p{\aa} etik som normative perspektiver, der udvikles og forhandles i en praksis. Artiklen er baseret p{\aa} et et{\aa}rigt intensivt feltstudie af brugen af sk{\ae}rmbes{\o}g i hjemmeplejen i en kommune. Vi viser, hvordan etiske diskussioner udfoldes omkring n{\ae}rhed og distance, og hvordan det relateres til situationen, den specifi kke borger og teknologien. Vi diskuterer desuden betydningen af at g{\o}re medarbejderne til innovationsfortrop i en medarbejderdreven innovation, hvor gr{\ae}nserne for at bruge teknologien hele tiden udfordres.",
keywords = "Velf{\ae}rdsteknologi, {\AE}ldrepleje, Empirisk etik, Etisk arbejde",
author = "Annette Kamp and {Aal{\o}kke Ballegaard}, Stinne",
year = "2019",
language = "Dansk",
volume = "21",
pages = "26--41",
journal = "Tidsskrift for Arbejdsliv",
issn = "1399-1442",
publisher = "Werks Grafiske Hus",
number = "3",

}

Virtuel omsorg : Etik, ny professionalisme og forhandling af grænser. / Kamp, Annette; Aaløkke Ballegaard, Stinne.

In: Tidsskrift for Arbejdsliv, Vol. 21, No. 3, 2019, p. 26-41.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Virtuel omsorg

T2 - Etik, ny professionalisme og forhandling af grænser

AU - Kamp, Annette

AU - Aaløkke Ballegaard, Stinne

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Velfærdsteknologi introduceres i disse år i sundheds- og social sektoren med visioner om at rationalisere og effektivisere på måder, der giver borgerne mere indfl ydelse og frihed og indebærer en tilbagetrækning af den professionelle omsorg. I denne artikel undersøger vi, hvordan indførsel af skærmbesøg i hjemmeplejen er med til at introducere nye værdier omkring omsorg og understøtter nye former for professionalisme. Vi tager udgangspunkt i en empirisk tilgang til etik, der sætter fokus på etik som normative perspektiver, der udvikles og forhandles i en praksis. Artiklen er baseret på et etårigt intensivt feltstudie af brugen af skærmbesøg i hjemmeplejen i en kommune. Vi viser, hvordan etiske diskussioner udfoldes omkring nærhed og distance, og hvordan det relateres til situationen, den specifi kke borger og teknologien. Vi diskuterer desuden betydningen af at gøre medarbejderne til innovationsfortrop i en medarbejderdreven innovation, hvor grænserne for at bruge teknologien hele tiden udfordres.

AB - Velfærdsteknologi introduceres i disse år i sundheds- og social sektoren med visioner om at rationalisere og effektivisere på måder, der giver borgerne mere indfl ydelse og frihed og indebærer en tilbagetrækning af den professionelle omsorg. I denne artikel undersøger vi, hvordan indførsel af skærmbesøg i hjemmeplejen er med til at introducere nye værdier omkring omsorg og understøtter nye former for professionalisme. Vi tager udgangspunkt i en empirisk tilgang til etik, der sætter fokus på etik som normative perspektiver, der udvikles og forhandles i en praksis. Artiklen er baseret på et etårigt intensivt feltstudie af brugen af skærmbesøg i hjemmeplejen i en kommune. Vi viser, hvordan etiske diskussioner udfoldes omkring nærhed og distance, og hvordan det relateres til situationen, den specifi kke borger og teknologien. Vi diskuterer desuden betydningen af at gøre medarbejderne til innovationsfortrop i en medarbejderdreven innovation, hvor grænserne for at bruge teknologien hele tiden udfordres.

KW - Velfærdsteknologi

KW - Ældrepleje

KW - Empirisk etik

KW - Etisk arbejde

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 21

SP - 26

EP - 41

JO - Tidsskrift for Arbejdsliv

JF - Tidsskrift for Arbejdsliv

SN - 1399-1442

IS - 3

ER -