"Vinden blæser på spørgsmål og svar"

Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  Abstract

  Som svar på udbredelsen af inhumane holdninger i samfundet idag er det nødvendigt at formulere en kritisk humanisme. Artiklen - forfatterens tiltrædelsesforelæsning som professor ved Institut for Psykologi og Uddanelsesforskning, RUC - diskuterer med kritikken af oplysningens dialektik som model humanismens dobbeltheder og viser i forlængelse heraf hvordan en kritisk humanisme kan begrundes, inspireret af Edward Said, kritisk teori (Adorno, Negt, zur Lippe) og Robert Jungk og eksemplificeret ved kritisk-utopisk aktionsforskning. Det kombineres med kritiske adiskussioner af konstruktivisme, videnskabssociologi (M. Polanyi), teoretisk antihumanisme (Heidegger, Foucault) og Bourdieu. Artiklen afrundes med en diskussion af forholdet mellem videnskab og kunst (Peter Laugesen, Friehelm Klein).
  Original languageDanish
  JournalSocial kritik : tidsskrift for social analyse og debat
  Issue number128
  Pages (from-to)60-81
  ISSN0904-3535
  Publication statusPublished - 6 Dec 2011

  Cite this

  @article{70704a0217584a6487b948a687fb63ae,
  title = "{"}Vinden bl{\ae}ser p{\aa} sp{\o}rgsm{\aa}l og svar{"}: Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag",
  abstract = "Som svar p{\aa} udbredelsen af inhumane holdninger i samfundet idag er det n{\o}dvendigt at formulere en kritisk humanisme. Artiklen - forfatterens tiltr{\ae}delsesforel{\ae}sning som professor ved Institut for Psykologi og Uddanelsesforskning, RUC - diskuterer med kritikken af oplysningens dialektik som model humanismens dobbeltheder og viser i forl{\ae}ngelse heraf hvordan en kritisk humanisme kan begrundes, inspireret af Edward Said, kritisk teori (Adorno, Negt, zur Lippe) og Robert Jungk og eksemplificeret ved kritisk-utopisk aktionsforskning. Det kombineres med kritiske adiskussioner af konstruktivisme, videnskabssociologi (M. Polanyi), teoretisk antihumanisme (Heidegger, Foucault) og Bourdieu. Artiklen afrundes med en diskussion af forholdet mellem videnskab og kunst (Peter Laugesen, Friehelm Klein).",
  keywords = "kritisk humanisme, aktionsforskning, kritisk teori, Robert Jungk, fremtidsv{\ae}rksteder, videnskabssociologi, Foucault, Bourdieu, Said, Peter Laugesen, oplysningens dialektik",
  author = "Nielsen, {Birger Steen}",
  note = "Tiltr{\ae}delsesforel{\ae}sning ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC",
  year = "2011",
  month = "12",
  day = "6",
  language = "Dansk",
  pages = "60--81",
  journal = "Social Kritik:Tidsskrift for social analyse & debat",
  issn = "0904-3535",
  publisher = "Selskabet til Fremme af Social Debat, Danmark",
  number = "128",

  }

  "Vinden blæser på spørgsmål og svar" : Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag. / Nielsen, Birger Steen.

  In: Social kritik : tidsskrift for social analyse og debat, No. 128, 06.12.2011, p. 60-81.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - "Vinden blæser på spørgsmål og svar"

  T2 - Om kritisk humanisme og universitetets opgave i dag

  AU - Nielsen, Birger Steen

  N1 - Tiltrædelsesforelæsning ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC

  PY - 2011/12/6

  Y1 - 2011/12/6

  N2 - Som svar på udbredelsen af inhumane holdninger i samfundet idag er det nødvendigt at formulere en kritisk humanisme. Artiklen - forfatterens tiltrædelsesforelæsning som professor ved Institut for Psykologi og Uddanelsesforskning, RUC - diskuterer med kritikken af oplysningens dialektik som model humanismens dobbeltheder og viser i forlængelse heraf hvordan en kritisk humanisme kan begrundes, inspireret af Edward Said, kritisk teori (Adorno, Negt, zur Lippe) og Robert Jungk og eksemplificeret ved kritisk-utopisk aktionsforskning. Det kombineres med kritiske adiskussioner af konstruktivisme, videnskabssociologi (M. Polanyi), teoretisk antihumanisme (Heidegger, Foucault) og Bourdieu. Artiklen afrundes med en diskussion af forholdet mellem videnskab og kunst (Peter Laugesen, Friehelm Klein).

  AB - Som svar på udbredelsen af inhumane holdninger i samfundet idag er det nødvendigt at formulere en kritisk humanisme. Artiklen - forfatterens tiltrædelsesforelæsning som professor ved Institut for Psykologi og Uddanelsesforskning, RUC - diskuterer med kritikken af oplysningens dialektik som model humanismens dobbeltheder og viser i forlængelse heraf hvordan en kritisk humanisme kan begrundes, inspireret af Edward Said, kritisk teori (Adorno, Negt, zur Lippe) og Robert Jungk og eksemplificeret ved kritisk-utopisk aktionsforskning. Det kombineres med kritiske adiskussioner af konstruktivisme, videnskabssociologi (M. Polanyi), teoretisk antihumanisme (Heidegger, Foucault) og Bourdieu. Artiklen afrundes med en diskussion af forholdet mellem videnskab og kunst (Peter Laugesen, Friehelm Klein).

  KW - kritisk humanisme

  KW - aktionsforskning

  KW - kritisk teori

  KW - Robert Jungk

  KW - fremtidsværksteder

  KW - videnskabssociologi

  KW - Foucault

  KW - Bourdieu

  KW - Said

  KW - Peter Laugesen

  KW - oplysningens dialektik

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 60

  EP - 81

  JO - Social Kritik:Tidsskrift for social analyse & debat

  JF - Social Kritik:Tidsskrift for social analyse & debat

  SN - 0904-3535

  IS - 128

  ER -