Umyndiggørelse: Et essay om kritikkens infrastruktur

Research output: Book/ReportBookResearch

Abstract

Hvorfor er det vigtigt at kunne forholde sig kritisk til sit arbejde? Og hvilke konsekvenser har det, når ens kritiske røst bliver afmonteret? Disse spørgsmål er omdrejningspunktet i Umyndiggørelse, hvor der stilles skarpt på en gruppe pædagogers stadig ringere muligheder for at kritisere og påvirke deres arbejdsplads.

Bogens centrale pointe er, at den manglende mulighed for at kritisere hænger nært sammen med en mere generel umyndiggørelse, som forringer pædagogernes tilværelse, såvel professionelt som privat. I en række analyser viser forfatteren, hvordan den pædagogiske profession de seneste ca. 15 år har ligget under for en række umyndiggørelsesprocesser, og i en række interview med pædagogerne vises det, hvordan disse processer har resulteret i en udbredt følelse af afmagt og handlingslammelse.

Bogen henvender sig til alle, som vil have begreber på deres fornemmelse af, at det bedre kan betale sig at tie end at sige sin mening - en udbredt fornemmelse i en tid, hvor flere grupper i det offentlige, fra sygeplejersker til lærere, pædagoger og politifolk, melder om øget politisk kontrol og manglende tolerance over for kritiske røster. Bogen tager fat på de uformelle normer, der bestemmer vores mulighed for at kritisere i langt højere grad end formelle, lovsikrede rettigheder som ytrings-, presse- og forsamlingsfrihed

Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherHans Reitzels Forlag
Number of pages160
ISBN (Print)978-87-412-5308-4
Publication statusPublished - 2009

Keywords

  • Critique
  • Rasmus Willig

Cite this