Udvikling af informationskompetence i problemorienterede læreprocesser

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearch

  Abstract

  Er der et dilemma mellem på den ene side arbejdsformen i det problemorienterede projektarbejde, som er blevet udbredt og integreret i det danske uddannelsessystem gennem de seneste år, og på den anden side den traditionelle tilrettelæggelse af biblioteks- og informationssøgningskurser? Det spørger denne artikel til på baggrund af et delprojekt om samspillet mellem universitetsstuderendes problemorienterede læreprocesser og bibliotekers uddannelsestilbud, som er blevet gennemført under det DEFF-støttede projekt "Bibliotekerne som aktiv læringspartner".

  I artiklen diskuteres forståelsen af begreberne om problemorienteret projektarbejde og informationskompetence i forhold til forståelsen af læring og af sammenhængen mellem information og viden. Og artiklen peger på betydningen af relationer og oplevelsen af relevans for at skabe sammenhæng mellem bibliotekers og uddannelsers praksis. Artiklen munder ud i et forslag til tilrettelæggelse af informationssøgekurser, så de konkret kan støtte de studerendes projektarbejde og give dem bedre forudsætninger for at udvikle en selvstændig studiepraksis.
  Original languageDanish
  Title of host publicationFra information til læring : Bibliotek og uddannelse i videnssamfundet
  EditorsMaj Rosenstand, Karen Harbo, Lars Birch Andreasen
  Number of pages15
  Place of PublicationKøbenhavn
  PublisherDEFF
  Publication date2007
  Pages75 - 90
  ISBN (Electronic)978-87-88781-05-2
  Publication statusPublished - 2007

  Keywords

  • information literacy
  • information retrieval
  • problem based project studies
  • Knowledge
  • problem based learning

  Cite this

  Birch Andreasen, L., Jørgensen, L., & Nielsen, J. L. (2007). Udvikling af informationskompetence i problemorienterede læreprocesser. In M. Rosenstand, K. Harbo, & L. Birch Andreasen (Eds.), Fra information til læring: Bibliotek og uddannelse i videnssamfundet (pp. 75 - 90). København: DEFF.
  Birch Andreasen, Lars ; Jørgensen, Lars ; Nielsen, Jørgen Lerche. / Udvikling af informationskompetence i problemorienterede læreprocesser. Fra information til læring: Bibliotek og uddannelse i videnssamfundet. editor / Maj Rosenstand ; Karen Harbo ; Lars Birch Andreasen. København : DEFF, 2007. pp. 75 - 90
  @inbook{c19d4330c9a811dca026000ea68e967b,
  title = "Udvikling af informationskompetence i problemorienterede l{\ae}reprocesser",
  abstract = "Er der et dilemma mellem p{\aa} den ene side arbejdsformen i det problemorienterede projektarbejde, som er blevet udbredt og integreret i det danske uddannelsessystem gennem de seneste {\aa}r, og p{\aa} den anden side den traditionelle tilrettel{\ae}ggelse af biblioteks- og informationss{\o}gningskurser? Det sp{\o}rger denne artikel til p{\aa} baggrund af et delprojekt om samspillet mellem universitetsstuderendes problemorienterede l{\ae}reprocesser og bibliotekers uddannelsestilbud, som er blevet gennemf{\o}rt under det DEFF-st{\o}ttede projekt {"}Bibliotekerne som aktiv l{\ae}ringspartner{"}.I artiklen diskuteres forst{\aa}elsen af begreberne om problemorienteret projektarbejde og informationskompetence i forhold til forst{\aa}elsen af l{\ae}ring og af sammenh{\ae}ngen mellem information og viden. Og artiklen peger p{\aa} betydningen af relationer og oplevelsen af relevans for at skabe sammenh{\ae}ng mellem bibliotekers og uddannelsers praksis. Artiklen munder ud i et forslag til tilrettel{\ae}ggelse af informationss{\o}gekurser, s{\aa} de konkret kan st{\o}tte de studerendes projektarbejde og give dem bedre foruds{\ae}tninger for at udvikle en selvst{\ae}ndig studiepraksis.",
  keywords = "informationskompetence, informations{\o}gning, problemorienteret projektarbejde, viden, l{\ae}ringsteori, l{\ae}reprocesser, problembaseret l{\ae}ring, information literacy, information retrieval, problem based project studies, Knowledge, problem based learning",
  author = "{Birch Andreasen}, Lars and Lars J{\o}rgensen and Nielsen, {J{\o}rgen Lerche}",
  year = "2007",
  language = "Dansk",
  pages = "75 -- 90",
  editor = "Maj Rosenstand and Karen Harbo and {Birch Andreasen}, Lars",
  booktitle = "Fra information til l{\ae}ring",
  publisher = "DEFF",

  }

  Birch Andreasen, L, Jørgensen, L & Nielsen, JL 2007, Udvikling af informationskompetence i problemorienterede læreprocesser. in M Rosenstand, K Harbo & L Birch Andreasen (eds), Fra information til læring: Bibliotek og uddannelse i videnssamfundet. DEFF, København, pp. 75 - 90.

  Udvikling af informationskompetence i problemorienterede læreprocesser. / Birch Andreasen, Lars; Jørgensen, Lars; Nielsen, Jørgen Lerche.

  Fra information til læring: Bibliotek og uddannelse i videnssamfundet. ed. / Maj Rosenstand; Karen Harbo; Lars Birch Andreasen. København : DEFF, 2007. p. 75 - 90.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearch

  TY - CHAP

  T1 - Udvikling af informationskompetence i problemorienterede læreprocesser

  AU - Birch Andreasen, Lars

  AU - Jørgensen, Lars

  AU - Nielsen, Jørgen Lerche

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Er der et dilemma mellem på den ene side arbejdsformen i det problemorienterede projektarbejde, som er blevet udbredt og integreret i det danske uddannelsessystem gennem de seneste år, og på den anden side den traditionelle tilrettelæggelse af biblioteks- og informationssøgningskurser? Det spørger denne artikel til på baggrund af et delprojekt om samspillet mellem universitetsstuderendes problemorienterede læreprocesser og bibliotekers uddannelsestilbud, som er blevet gennemført under det DEFF-støttede projekt "Bibliotekerne som aktiv læringspartner".I artiklen diskuteres forståelsen af begreberne om problemorienteret projektarbejde og informationskompetence i forhold til forståelsen af læring og af sammenhængen mellem information og viden. Og artiklen peger på betydningen af relationer og oplevelsen af relevans for at skabe sammenhæng mellem bibliotekers og uddannelsers praksis. Artiklen munder ud i et forslag til tilrettelæggelse af informationssøgekurser, så de konkret kan støtte de studerendes projektarbejde og give dem bedre forudsætninger for at udvikle en selvstændig studiepraksis.

  AB - Er der et dilemma mellem på den ene side arbejdsformen i det problemorienterede projektarbejde, som er blevet udbredt og integreret i det danske uddannelsessystem gennem de seneste år, og på den anden side den traditionelle tilrettelæggelse af biblioteks- og informationssøgningskurser? Det spørger denne artikel til på baggrund af et delprojekt om samspillet mellem universitetsstuderendes problemorienterede læreprocesser og bibliotekers uddannelsestilbud, som er blevet gennemført under det DEFF-støttede projekt "Bibliotekerne som aktiv læringspartner".I artiklen diskuteres forståelsen af begreberne om problemorienteret projektarbejde og informationskompetence i forhold til forståelsen af læring og af sammenhængen mellem information og viden. Og artiklen peger på betydningen af relationer og oplevelsen af relevans for at skabe sammenhæng mellem bibliotekers og uddannelsers praksis. Artiklen munder ud i et forslag til tilrettelæggelse af informationssøgekurser, så de konkret kan støtte de studerendes projektarbejde og give dem bedre forudsætninger for at udvikle en selvstændig studiepraksis.

  KW - informationskompetence

  KW - informationsøgning

  KW - problemorienteret projektarbejde

  KW - viden

  KW - læringsteori

  KW - læreprocesser

  KW - problembaseret læring

  KW - information literacy

  KW - information retrieval

  KW - problem based project studies

  KW - Knowledge

  KW - problem based learning

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SP - 75

  EP - 90

  BT - Fra information til læring

  A2 - Rosenstand, Maj

  A2 - Harbo, Karen

  A2 - Birch Andreasen, Lars

  PB - DEFF

  CY - København

  ER -

  Birch Andreasen L, Jørgensen L, Nielsen JL. Udvikling af informationskompetence i problemorienterede læreprocesser. In Rosenstand M, Harbo K, Birch Andreasen L, editors, Fra information til læring: Bibliotek og uddannelse i videnssamfundet. København: DEFF. 2007. p. 75 - 90