Udbredelse af den invasive polychaete Marenzelleria spp. i danske farvande samt effekten på sedimentmiljøet

Kenn L Christoffersen, Gary Thomas Banta

Research output: Contribution to conferencePosterResearch

Abstract

De europæiske arter af børsteormen Marenzelleria består af tre siblingearter (M. viridis, M. neglecta og M. arctia). De stammer oprindeligt fra den Nord Amerikanske østkyst og Arktis og har været i den sydlige Østersø siden de tidlige 1980’ere. De har stor tolerance over for svingende salinitet samt lave oxygen niveauer og har derfor stort potentiale for at sprede sig og invadere nye områder. Status over dens udbredelse i danske farvande er dog ikke velkendt. Marenzelleria spp. er observeret adskillige steder i Danmark af personer, der har arbejdet med andre organismer, men der er ikke lavet en kortlægning af børsteormens udbredelse i danske farvande. Dette projekts formål er at lave denne kortlægning, samt at forsøge at koble evt. ændringer i sedimentkarakteristika til udbredelsen af Marenzelleria spp.

Omkring 20 prøvestationer langs danske kyster er udvalgt ud fra steder, hvor børsteormen allerede er observeret og ud fra vandstrømninger i de danske farvande. Ved hver af disse stationer foretages en quantitativ opgørelse af infauna samt måling af forskellige sediment parametre og hvis Marenzelleria spp. findes på stationen, vil omkring 10 organismer blive indsamlet og brugt til genetisk analyse efter metoden beskrevet i Blank et al. 2007[1]. De genetiske metoder er baseret på PCR/RFLP og bruges i dette projekt til at bestemme udbredelsen af de tre sibling arter i danske farvande.

Den quantitative fauna opgørelse, samt de forskellige sediment parametre, såsom organisk indhold og dybden af sulfidfront, bruges til at vurdere, hvorvidt tilstedeværelsen af Marenzelleria spp. kan kobles til evt. ændringer i det bentiske faunasamfund og sedimentets karakteristika.    

Indtil videre er Marenzelleria spp. fundet og indsamlet på 2/3 af de 9 stationer i Jylland. Indsamlingen på Fyn og Sjælland mangler stadig, men forventes foretaget før mødet.

På mødet præsenteres foreløbig data om Marenzellerias udbredelse og sedimentkarakteristika..


[1] Blank M., Laine A.O., Jürss K. and Bastrop R. 2007. Molecular identification key based on PCR/RFLP for three polychaete sibling species of the genus Marenzelleria, and the species’ current distribution in the Baltic Sea. Helgol Mar Res (2008) 62: 129-141.

Original languageDanish
Publication date2009
Publication statusPublished - 2009
Event15. danske havforkermøde - Helsingør, Denmark
Duration: 27 Jan 200929 Jan 2009
Conference number: 15

Conference

Conference15. danske havforkermøde
Number15
CountryDenmark
CityHelsingør
Period27/01/200929/01/2009

Cite this

Christoffersen, K. L., & Banta, G. T. (2009). Udbredelse af den invasive polychaete Marenzelleria spp. i danske farvande samt effekten på sedimentmiljøet. Poster session presented at 15. danske havforkermøde, Helsingør, Denmark.
Christoffersen, Kenn L ; Banta, Gary Thomas. / Udbredelse af den invasive polychaete Marenzelleria spp. i danske farvande samt effekten på sedimentmiljøet. Poster session presented at 15. danske havforkermøde, Helsingør, Denmark.
@conference{1ad04240f6c111dd910c000ea68e967b,
title = "Udbredelse af den invasive polychaete Marenzelleria spp. i danske farvande samt effekten p{\aa} sedimentmilj{\o}et",
abstract = "De europ{\ae}iske arter af b{\o}rsteormen Marenzelleria best{\aa}r af tre siblingearter (M. viridis, M. neglecta og M. arctia). De stammer oprindeligt fra den Nord Amerikanske {\o}stkyst og Arktis og har v{\ae}ret i den sydlige {\O}sters{\o} siden de tidlige 1980’ere. De har stor tolerance over for svingende salinitet samt lave oxygen niveauer og har derfor stort potentiale for at sprede sig og invadere nye omr{\aa}der. Status over dens udbredelse i danske farvande er dog ikke velkendt. Marenzelleria spp. er observeret adskillige steder i Danmark af personer, der har arbejdet med andre organismer, men der er ikke lavet en kortl{\ae}gning af b{\o}rsteormens udbredelse i danske farvande. Dette projekts form{\aa}l er at lave denne kortl{\ae}gning, samt at fors{\o}ge at koble evt. {\ae}ndringer i sedimentkarakteristika til udbredelsen af Marenzelleria spp. Omkring 20 pr{\o}vestationer langs danske kyster er udvalgt ud fra steder, hvor b{\o}rsteormen allerede er observeret og ud fra vandstr{\o}mninger i de danske farvande. Ved hver af disse stationer foretages en quantitativ opg{\o}relse af infauna samt m{\aa}ling af forskellige sediment parametre og hvis Marenzelleria spp. findes p{\aa} stationen, vil omkring 10 organismer blive indsamlet og brugt til genetisk analyse efter metoden beskrevet i Blank et al. 2007[1]. De genetiske metoder er baseret p{\aa} PCR/RFLP og bruges i dette projekt til at bestemme udbredelsen af de tre sibling arter i danske farvande. Den quantitative fauna opg{\o}relse, samt de forskellige sediment parametre, s{\aa}som organisk indhold og dybden af sulfidfront, bruges til at vurdere, hvorvidt tilstedev{\ae}relsen af Marenzelleria spp. kan kobles til evt. {\ae}ndringer i det bentiske faunasamfund og sedimentets karakteristika.    Indtil videre er Marenzelleria spp. fundet og indsamlet p{\aa} 2/3 af de 9 stationer i Jylland. Indsamlingen p{\aa} Fyn og Sj{\ae}lland mangler stadig, men forventes foretaget f{\o}r m{\o}det.P{\aa} m{\o}det pr{\ae}senteres forel{\o}big data om Marenzellerias udbredelse og sedimentkarakteristika..[1] Blank M., Laine A.O., J{\"u}rss K. and Bastrop R. 2007. Molecular identification key based on PCR/RFLP for three polychaete sibling species of the genus Marenzelleria, and the species’ current distribution in the Baltic Sea. Helgol Mar Res (2008) 62: 129-141.",
author = "Christoffersen, {Kenn L} and Banta, {Gary Thomas}",
year = "2009",
language = "Dansk",
note = "15. danske havforkerm{\o}de ; Conference date: 27-01-2009 Through 29-01-2009",

}

Udbredelse af den invasive polychaete Marenzelleria spp. i danske farvande samt effekten på sedimentmiljøet. / Christoffersen, Kenn L; Banta, Gary Thomas.

2009. Poster session presented at 15. danske havforkermøde, Helsingør, Denmark.

Research output: Contribution to conferencePosterResearch

TY - CONF

T1 - Udbredelse af den invasive polychaete Marenzelleria spp. i danske farvande samt effekten på sedimentmiljøet

AU - Christoffersen, Kenn L

AU - Banta, Gary Thomas

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - De europæiske arter af børsteormen Marenzelleria består af tre siblingearter (M. viridis, M. neglecta og M. arctia). De stammer oprindeligt fra den Nord Amerikanske østkyst og Arktis og har været i den sydlige Østersø siden de tidlige 1980’ere. De har stor tolerance over for svingende salinitet samt lave oxygen niveauer og har derfor stort potentiale for at sprede sig og invadere nye områder. Status over dens udbredelse i danske farvande er dog ikke velkendt. Marenzelleria spp. er observeret adskillige steder i Danmark af personer, der har arbejdet med andre organismer, men der er ikke lavet en kortlægning af børsteormens udbredelse i danske farvande. Dette projekts formål er at lave denne kortlægning, samt at forsøge at koble evt. ændringer i sedimentkarakteristika til udbredelsen af Marenzelleria spp. Omkring 20 prøvestationer langs danske kyster er udvalgt ud fra steder, hvor børsteormen allerede er observeret og ud fra vandstrømninger i de danske farvande. Ved hver af disse stationer foretages en quantitativ opgørelse af infauna samt måling af forskellige sediment parametre og hvis Marenzelleria spp. findes på stationen, vil omkring 10 organismer blive indsamlet og brugt til genetisk analyse efter metoden beskrevet i Blank et al. 2007[1]. De genetiske metoder er baseret på PCR/RFLP og bruges i dette projekt til at bestemme udbredelsen af de tre sibling arter i danske farvande. Den quantitative fauna opgørelse, samt de forskellige sediment parametre, såsom organisk indhold og dybden af sulfidfront, bruges til at vurdere, hvorvidt tilstedeværelsen af Marenzelleria spp. kan kobles til evt. ændringer i det bentiske faunasamfund og sedimentets karakteristika.    Indtil videre er Marenzelleria spp. fundet og indsamlet på 2/3 af de 9 stationer i Jylland. Indsamlingen på Fyn og Sjælland mangler stadig, men forventes foretaget før mødet.På mødet præsenteres foreløbig data om Marenzellerias udbredelse og sedimentkarakteristika..[1] Blank M., Laine A.O., Jürss K. and Bastrop R. 2007. Molecular identification key based on PCR/RFLP for three polychaete sibling species of the genus Marenzelleria, and the species’ current distribution in the Baltic Sea. Helgol Mar Res (2008) 62: 129-141.

AB - De europæiske arter af børsteormen Marenzelleria består af tre siblingearter (M. viridis, M. neglecta og M. arctia). De stammer oprindeligt fra den Nord Amerikanske østkyst og Arktis og har været i den sydlige Østersø siden de tidlige 1980’ere. De har stor tolerance over for svingende salinitet samt lave oxygen niveauer og har derfor stort potentiale for at sprede sig og invadere nye områder. Status over dens udbredelse i danske farvande er dog ikke velkendt. Marenzelleria spp. er observeret adskillige steder i Danmark af personer, der har arbejdet med andre organismer, men der er ikke lavet en kortlægning af børsteormens udbredelse i danske farvande. Dette projekts formål er at lave denne kortlægning, samt at forsøge at koble evt. ændringer i sedimentkarakteristika til udbredelsen af Marenzelleria spp. Omkring 20 prøvestationer langs danske kyster er udvalgt ud fra steder, hvor børsteormen allerede er observeret og ud fra vandstrømninger i de danske farvande. Ved hver af disse stationer foretages en quantitativ opgørelse af infauna samt måling af forskellige sediment parametre og hvis Marenzelleria spp. findes på stationen, vil omkring 10 organismer blive indsamlet og brugt til genetisk analyse efter metoden beskrevet i Blank et al. 2007[1]. De genetiske metoder er baseret på PCR/RFLP og bruges i dette projekt til at bestemme udbredelsen af de tre sibling arter i danske farvande. Den quantitative fauna opgørelse, samt de forskellige sediment parametre, såsom organisk indhold og dybden af sulfidfront, bruges til at vurdere, hvorvidt tilstedeværelsen af Marenzelleria spp. kan kobles til evt. ændringer i det bentiske faunasamfund og sedimentets karakteristika.    Indtil videre er Marenzelleria spp. fundet og indsamlet på 2/3 af de 9 stationer i Jylland. Indsamlingen på Fyn og Sjælland mangler stadig, men forventes foretaget før mødet.På mødet præsenteres foreløbig data om Marenzellerias udbredelse og sedimentkarakteristika..[1] Blank M., Laine A.O., Jürss K. and Bastrop R. 2007. Molecular identification key based on PCR/RFLP for three polychaete sibling species of the genus Marenzelleria, and the species’ current distribution in the Baltic Sea. Helgol Mar Res (2008) 62: 129-141.

M3 - Poster

ER -

Christoffersen KL, Banta GT. Udbredelse af den invasive polychaete Marenzelleria spp. i danske farvande samt effekten på sedimentmiljøet. 2009. Poster session presented at 15. danske havforkermøde, Helsingør, Denmark.