Tysklands ubalancer

Rolf Czeskleba-Dupont

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

Abstract

Selvom Tyskland har nydt klare fordele ved den fælles mønt, som det har sammen med Euro-landene, er de såkaldte hjælpepakker ingen reel overførsels-union. Og selvom omkostningerne ved den interne annexion af det tidligere DDR kunne være blevet båret i fællesskab, hvis ikke den tyske regering i 1993 havde afvist Delors-kommissionens planer om Euro-obligationer, har disse store omkostninger tværtimod kun styrket dogmet om ikke at ville tillade en (yderligere) gældsætning af EU i fællesskab. Resultatet blev en forøget indre ulighed med lønpres nedad og manglende efterspørgsel også af andre landes eksport. Kritikere af denne politik fremfører behovet for en storstilet rød-grøn omstilling såvel som omfordeling til fordel for de svageste grupper i samfundet.
Original languageDanish
JournalDet ny Clarté
Volume7
Issue number20
Pages (from-to)34-39
Number of pages6
ISSN1902-0333
Publication statusPublished - 1 Aug 2012

Cite this

Czeskleba-Dupont, R. (2012). Tysklands ubalancer. Det ny Clarté, 7(20 ), 34-39.
Czeskleba-Dupont, Rolf. / Tysklands ubalancer. In: Det ny Clarté. 2012 ; Vol. 7, No. 20 . pp. 34-39.
@article{e0a067fe4fae413a918ff89105990793,
title = "Tysklands ubalancer",
abstract = "Selvom Tyskland har nydt klare fordele ved den f{\ae}lles m{\o}nt, som det har sammen med Euro-landene, er de s{\aa}kaldte hj{\ae}lpepakker ingen reel overf{\o}rsels-union. Og selvom omkostningerne ved den interne annexion af det tidligere DDR kunne v{\ae}re blevet b{\aa}ret i f{\ae}llesskab, hvis ikke den tyske regering i 1993 havde afvist Delors-kommissionens planer om Euro-obligationer, har disse store omkostninger tv{\ae}rtimod kun styrket dogmet om ikke at ville tillade en (yderligere) g{\ae}lds{\ae}tning af EU i f{\ae}llesskab. Resultatet blev en for{\o}get indre ulighed med l{\o}npres nedad og manglende eftersp{\o}rgsel ogs{\aa} af andre landes eksport. Kritikere af denne politik fremf{\o}rer behovet for en storstilet r{\o}d-gr{\o}n omstilling s{\aa}vel som omfordeling til fordel for de svageste grupper i samfundet.",
keywords = "Eurokrise, Tyskland, transfer-union, handelsbalancer, euro-obligationer,konvergens, budgetkontrol, gr{\o}n omstilling",
author = "Rolf Czeskleba-Dupont",
note = "manuskript - sm{\aa} afvigelser forekommer i den trykte version",
year = "2012",
month = "8",
day = "1",
language = "Dansk",
volume = "7",
pages = "34--39",
journal = "Det ny Clart{\'e}",
issn = "1902-0333",
number = "20",

}

Czeskleba-Dupont, R 2012, 'Tysklands ubalancer', Det ny Clarté, vol. 7, no. 20 , pp. 34-39.

Tysklands ubalancer. / Czeskleba-Dupont, Rolf.

In: Det ny Clarté, Vol. 7, No. 20 , 01.08.2012, p. 34-39.

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

TY - JOUR

T1 - Tysklands ubalancer

AU - Czeskleba-Dupont, Rolf

N1 - manuskript - små afvigelser forekommer i den trykte version

PY - 2012/8/1

Y1 - 2012/8/1

N2 - Selvom Tyskland har nydt klare fordele ved den fælles mønt, som det har sammen med Euro-landene, er de såkaldte hjælpepakker ingen reel overførsels-union. Og selvom omkostningerne ved den interne annexion af det tidligere DDR kunne være blevet båret i fællesskab, hvis ikke den tyske regering i 1993 havde afvist Delors-kommissionens planer om Euro-obligationer, har disse store omkostninger tværtimod kun styrket dogmet om ikke at ville tillade en (yderligere) gældsætning af EU i fællesskab. Resultatet blev en forøget indre ulighed med lønpres nedad og manglende efterspørgsel også af andre landes eksport. Kritikere af denne politik fremfører behovet for en storstilet rød-grøn omstilling såvel som omfordeling til fordel for de svageste grupper i samfundet.

AB - Selvom Tyskland har nydt klare fordele ved den fælles mønt, som det har sammen med Euro-landene, er de såkaldte hjælpepakker ingen reel overførsels-union. Og selvom omkostningerne ved den interne annexion af det tidligere DDR kunne være blevet båret i fællesskab, hvis ikke den tyske regering i 1993 havde afvist Delors-kommissionens planer om Euro-obligationer, har disse store omkostninger tværtimod kun styrket dogmet om ikke at ville tillade en (yderligere) gældsætning af EU i fællesskab. Resultatet blev en forøget indre ulighed med lønpres nedad og manglende efterspørgsel også af andre landes eksport. Kritikere af denne politik fremfører behovet for en storstilet rød-grøn omstilling såvel som omfordeling til fordel for de svageste grupper i samfundet.

KW - Eurokrise, Tyskland, transfer-union, handelsbalancer, euro-obligationer,konvergens, budgetkontrol, grøn omstilling

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 7

SP - 34

EP - 39

JO - Det ny Clarté

JF - Det ny Clarté

SN - 1902-0333

IS - 20

ER -

Czeskleba-Dupont R. Tysklands ubalancer. Det ny Clarté. 2012 Aug 1;7(20 ):34-39.