Tilbage til Paradis

Selvhjælpslitteratur og sygdomsfortolkning

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  Abstract

  Selvhjælpslitteratur interesserer ikke den intellektuelle elite. Derimod er den folkelige interesse udbredt. Men hvad er det så eliten finder så uinteressant eller underlødigt, men som de mange har brug for? Med udgangspunkt i en analyse af nogle af selvhjælpsbevægelsens største bestsellere argumenterer jeg i artiklen for, at det er en sygdomsfortolkning, der indskriver sygdom i et moralsk univers, hvori det fuldt ud er muligt at frigøre sig fra synden og kulturens byrde og dermed også fra sygdom. Den enkelte indeholder en autentisk og god kerne, som stammer fra før syndefaldet, før kulturens undertrykkelse og programmering sætter ind, og den enkelte kan ved discipliceret og fokuseret mental indsats finde tilbage til den kerne, som al lykke og al sundhed udgår fra og med udgangspunkt heri helbrede sig selv og sit liv.
  Selvhjælpslitteraturens udbredelse viser, at moderne mennesker stadig har behov for at indskrive sygdom i en fortolkningsramme, der skaber mening og orden i den anomali, som alvorlig sygdom er. En fortolkningsramme, der ikke længere er kollektivt og religiøst men i stedet individuelt og psykologisk funderet.
  Original languageDanish
  JournalKirke og Kultur
  Volume117
  Issue number4
  Pages (from-to)342 - 350
  Number of pages8
  ISSN0023-186X
  Publication statusPublished - 2013

  Cite this

  @article{0f60d4b78bac4e13a080c7f81edec870,
  title = "Tilbage til Paradis: Selvhj{\ae}lpslitteratur og sygdomsfortolkning",
  abstract = "Selvhj{\ae}lpslitteratur interesserer ikke den intellektuelle elite. Derimod er den folkelige interesse udbredt. Men hvad er det s{\aa} eliten finder s{\aa} uinteressant eller underl{\o}digt, men som de mange har brug for? Med udgangspunkt i en analyse af nogle af selvhj{\ae}lpsbev{\ae}gelsens st{\o}rste bestsellere argumenterer jeg i artiklen for, at det er en sygdomsfortolkning, der indskriver sygdom i et moralsk univers, hvori det fuldt ud er muligt at frig{\o}re sig fra synden og kulturens byrde og dermed ogs{\aa} fra sygdom. Den enkelte indeholder en autentisk og god kerne, som stammer fra f{\o}r syndefaldet, f{\o}r kulturens undertrykkelse og programmering s{\ae}tter ind, og den enkelte kan ved discipliceret og fokuseret mental indsats finde tilbage til den kerne, som al lykke og al sundhed udg{\aa}r fra og med udgangspunkt heri helbrede sig selv og sit liv. Selvhj{\ae}lpslitteraturens udbredelse viser, at moderne mennesker stadig har behov for at indskrive sygdom i en fortolkningsramme, der skaber mening og orden i den anomali, som alvorlig sygdom er. En fortolkningsramme, der ikke l{\ae}ngere er kollektivt og religi{\o}st men i stedet individuelt og psykologisk funderet.",
  keywords = "sygdomsfortolkning, selvhj{\ae}lpslitteratur, Louise Hay, syndefaldsmyter",
  author = "Kruse, {Tove Elisabeth}",
  year = "2013",
  language = "Dansk",
  volume = "117",
  pages = "342 -- 350",
  journal = "Kirke og Kultur",
  issn = "0023-186X",
  publisher = "Universitetsforlaget AS",
  number = "4",

  }

  Tilbage til Paradis : Selvhjælpslitteratur og sygdomsfortolkning. / Kruse, Tove Elisabeth.

  In: Kirke og Kultur, Vol. 117, No. 4, 2013, p. 342 - 350.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Tilbage til Paradis

  T2 - Selvhjælpslitteratur og sygdomsfortolkning

  AU - Kruse, Tove Elisabeth

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Selvhjælpslitteratur interesserer ikke den intellektuelle elite. Derimod er den folkelige interesse udbredt. Men hvad er det så eliten finder så uinteressant eller underlødigt, men som de mange har brug for? Med udgangspunkt i en analyse af nogle af selvhjælpsbevægelsens største bestsellere argumenterer jeg i artiklen for, at det er en sygdomsfortolkning, der indskriver sygdom i et moralsk univers, hvori det fuldt ud er muligt at frigøre sig fra synden og kulturens byrde og dermed også fra sygdom. Den enkelte indeholder en autentisk og god kerne, som stammer fra før syndefaldet, før kulturens undertrykkelse og programmering sætter ind, og den enkelte kan ved discipliceret og fokuseret mental indsats finde tilbage til den kerne, som al lykke og al sundhed udgår fra og med udgangspunkt heri helbrede sig selv og sit liv. Selvhjælpslitteraturens udbredelse viser, at moderne mennesker stadig har behov for at indskrive sygdom i en fortolkningsramme, der skaber mening og orden i den anomali, som alvorlig sygdom er. En fortolkningsramme, der ikke længere er kollektivt og religiøst men i stedet individuelt og psykologisk funderet.

  AB - Selvhjælpslitteratur interesserer ikke den intellektuelle elite. Derimod er den folkelige interesse udbredt. Men hvad er det så eliten finder så uinteressant eller underlødigt, men som de mange har brug for? Med udgangspunkt i en analyse af nogle af selvhjælpsbevægelsens største bestsellere argumenterer jeg i artiklen for, at det er en sygdomsfortolkning, der indskriver sygdom i et moralsk univers, hvori det fuldt ud er muligt at frigøre sig fra synden og kulturens byrde og dermed også fra sygdom. Den enkelte indeholder en autentisk og god kerne, som stammer fra før syndefaldet, før kulturens undertrykkelse og programmering sætter ind, og den enkelte kan ved discipliceret og fokuseret mental indsats finde tilbage til den kerne, som al lykke og al sundhed udgår fra og med udgangspunkt heri helbrede sig selv og sit liv. Selvhjælpslitteraturens udbredelse viser, at moderne mennesker stadig har behov for at indskrive sygdom i en fortolkningsramme, der skaber mening og orden i den anomali, som alvorlig sygdom er. En fortolkningsramme, der ikke længere er kollektivt og religiøst men i stedet individuelt og psykologisk funderet.

  KW - sygdomsfortolkning, selvhjælpslitteratur, Louise Hay, syndefaldsmyter

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 117

  SP - 342

  EP - 350

  JO - Kirke og Kultur

  JF - Kirke og Kultur

  SN - 0023-186X

  IS - 4

  ER -