Strategier for integreret sundhedsfremme - et review

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

Abstract

Danske kommuner har siden strukturreformen stået for forebyggelse og sundhedsfremme. I forlængelse af skiftende regeringers folkesundhedsprogrammer har man her satset på at udvikle og implementere en række enstrengede forebyggelsesindsatser med udgangspunkt i KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion) ? fx i form af rygestopkurser, motionskurser, motiverende samtaler m.v. De enstrengede indsatser er i dag veludbyggede og efterhånden veldokumenterede. Men der savnes erfaringer med sundhedsfremmestrategier, der formår at adressere sundheden for en bredere del af befolkningen og ikke kun adresserer de mere ressourcestærke. Den sociale ulighed i sundheden er nemlig et voksende problem for samfundet, hvilket er blevet dokumenteret i en række rapporter gennem de seneste år i Danmark, men også i WHO. Bogen bygger på litteraturgennemgang af projekter i danske kommuner og boligområder, dokumentanalyser af rapporter, ekspertinterview med nøgleaktører i feltet, international litteratur samt deltagelse på konferencer. Den har til formål at samle viden om integrerede sundhedsfremmeindsatser og reflektere over, hvordan kommunerne i samarbejde med diverse netværk kan udforme og støtte lokale indsatser over for ulighed i sundhed efter disse erfaringer og koncepter. Bogen omhandler derved, hvilke processer, tilgange og strategier der har betydning for, at kommunal sundhedsfremme i praksis kan være en reel fælles opgave mellem borgere, professionelle, kommunale og civile aktører. Vi har heri valgt at diskutere og drage erfaringer fra indsatser og tilgange, der vægter ressourcemobilisering, empowerment og borgerinddragelse. I undersøgelsen kobles de teoretiske perspektiver med udvalgte eksempler fra aktuelle kommunale indsatstyper og platforme for sundhedsfremme. Undersøgelsen har taget et første spadestik til en forhåbentlig fremtidig mere dybdegående og nationalt baseret udforskning af sundhedsfremmearbejdet i kommuner og lokalsamfund for at mindske social ulighed i sundhed ud fra de ovennævnte tilgange. Aktuelt håber vi, at bogen kan bidrage med refleksion, ideer og diskussioner til metoder og tilgange i sundhedsfremmearbejdet, der har mere almen relevans.
Original languageDanish
Place of PublicationRoskilde
PublisherRoskilde Universitetsforlag
Number of pages85
ISBN (Print)978-87-786-7392-3
Publication statusPublished - 10 Jul 2012

Cite this

Lau, Charlotte Bech ; Holm, Jesper ; Andersen, John ; Dybbroe, Betina. / Strategier for integreret sundhedsfremme - et review. Roskilde : Roskilde Universitetsforlag, 2012. 85 p.
@book{ea251d5da6fa4d0baaef68139ec3e868,
title = "Strategier for integreret sundhedsfremme - et review",
abstract = "Danske kommuner har siden strukturreformen st{\aa}et for forebyggelse og sundhedsfremme. I forl{\ae}ngelse af skiftende regeringers folkesundhedsprogrammer har man her satset p{\aa} at udvikle og implementere en r{\ae}kke enstrengede forebyggelsesindsatser med udgangspunkt i KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion) ? fx i form af rygestopkurser, motionskurser, motiverende samtaler m.v. De enstrengede indsatser er i dag veludbyggede og efterh{\aa}nden veldokumenterede. Men der savnes erfaringer med sundhedsfremmestrategier, der form{\aa}r at adressere sundheden for en bredere del af befolkningen og ikke kun adresserer de mere ressourcest{\ae}rke. Den sociale ulighed i sundheden er nemlig et voksende problem for samfundet, hvilket er blevet dokumenteret i en r{\ae}kke rapporter gennem de seneste {\aa}r i Danmark, men ogs{\aa} i WHO. Bogen bygger p{\aa} litteraturgennemgang af projekter i danske kommuner og boligomr{\aa}der, dokumentanalyser af rapporter, ekspertinterview med n{\o}gleakt{\o}rer i feltet, international litteratur samt deltagelse p{\aa} konferencer. Den har til form{\aa}l at samle viden om integrerede sundhedsfremmeindsatser og reflektere over, hvordan kommunerne i samarbejde med diverse netv{\ae}rk kan udforme og st{\o}tte lokale indsatser over for ulighed i sundhed efter disse erfaringer og koncepter. Bogen omhandler derved, hvilke processer, tilgange og strategier der har betydning for, at kommunal sundhedsfremme i praksis kan v{\ae}re en reel f{\ae}lles opgave mellem borgere, professionelle, kommunale og civile akt{\o}rer. Vi har heri valgt at diskutere og drage erfaringer fra indsatser og tilgange, der v{\ae}gter ressourcemobilisering, empowerment og borgerinddragelse. I unders{\o}gelsen kobles de teoretiske perspektiver med udvalgte eksempler fra aktuelle kommunale indsatstyper og platforme for sundhedsfremme. Unders{\o}gelsen har taget et f{\o}rste spadestik til en forh{\aa}bentlig fremtidig mere dybdeg{\aa}ende og nationalt baseret udforskning af sundhedsfremmearbejdet i kommuner og lokalsamfund for at mindske social ulighed i sundhed ud fra de ovenn{\ae}vnte tilgange. Aktuelt h{\aa}ber vi, at bogen kan bidrage med refleksion, ideer og diskussioner til metoder og tilgange i sundhedsfremmearbejdet, der har mere almen relevans.",
keywords = "sundhedsplanl{\ae}gning",
author = "Lau, {Charlotte Bech} and Jesper Holm and John Andersen and Betina Dybbroe",
year = "2012",
month = "7",
day = "10",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-786-7392-3",
publisher = "Roskilde Universitetsforlag",

}

Strategier for integreret sundhedsfremme - et review. / Lau, Charlotte Bech; Holm, Jesper; Andersen, John; Dybbroe, Betina.

Roskilde : Roskilde Universitetsforlag, 2012. 85 p.

Research output: Book/ReportBookResearchpeer-review

TY - BOOK

T1 - Strategier for integreret sundhedsfremme - et review

AU - Lau, Charlotte Bech

AU - Holm, Jesper

AU - Andersen, John

AU - Dybbroe, Betina

PY - 2012/7/10

Y1 - 2012/7/10

N2 - Danske kommuner har siden strukturreformen stået for forebyggelse og sundhedsfremme. I forlængelse af skiftende regeringers folkesundhedsprogrammer har man her satset på at udvikle og implementere en række enstrengede forebyggelsesindsatser med udgangspunkt i KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion) ? fx i form af rygestopkurser, motionskurser, motiverende samtaler m.v. De enstrengede indsatser er i dag veludbyggede og efterhånden veldokumenterede. Men der savnes erfaringer med sundhedsfremmestrategier, der formår at adressere sundheden for en bredere del af befolkningen og ikke kun adresserer de mere ressourcestærke. Den sociale ulighed i sundheden er nemlig et voksende problem for samfundet, hvilket er blevet dokumenteret i en række rapporter gennem de seneste år i Danmark, men også i WHO. Bogen bygger på litteraturgennemgang af projekter i danske kommuner og boligområder, dokumentanalyser af rapporter, ekspertinterview med nøgleaktører i feltet, international litteratur samt deltagelse på konferencer. Den har til formål at samle viden om integrerede sundhedsfremmeindsatser og reflektere over, hvordan kommunerne i samarbejde med diverse netværk kan udforme og støtte lokale indsatser over for ulighed i sundhed efter disse erfaringer og koncepter. Bogen omhandler derved, hvilke processer, tilgange og strategier der har betydning for, at kommunal sundhedsfremme i praksis kan være en reel fælles opgave mellem borgere, professionelle, kommunale og civile aktører. Vi har heri valgt at diskutere og drage erfaringer fra indsatser og tilgange, der vægter ressourcemobilisering, empowerment og borgerinddragelse. I undersøgelsen kobles de teoretiske perspektiver med udvalgte eksempler fra aktuelle kommunale indsatstyper og platforme for sundhedsfremme. Undersøgelsen har taget et første spadestik til en forhåbentlig fremtidig mere dybdegående og nationalt baseret udforskning af sundhedsfremmearbejdet i kommuner og lokalsamfund for at mindske social ulighed i sundhed ud fra de ovennævnte tilgange. Aktuelt håber vi, at bogen kan bidrage med refleksion, ideer og diskussioner til metoder og tilgange i sundhedsfremmearbejdet, der har mere almen relevans.

AB - Danske kommuner har siden strukturreformen stået for forebyggelse og sundhedsfremme. I forlængelse af skiftende regeringers folkesundhedsprogrammer har man her satset på at udvikle og implementere en række enstrengede forebyggelsesindsatser med udgangspunkt i KRAM-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion) ? fx i form af rygestopkurser, motionskurser, motiverende samtaler m.v. De enstrengede indsatser er i dag veludbyggede og efterhånden veldokumenterede. Men der savnes erfaringer med sundhedsfremmestrategier, der formår at adressere sundheden for en bredere del af befolkningen og ikke kun adresserer de mere ressourcestærke. Den sociale ulighed i sundheden er nemlig et voksende problem for samfundet, hvilket er blevet dokumenteret i en række rapporter gennem de seneste år i Danmark, men også i WHO. Bogen bygger på litteraturgennemgang af projekter i danske kommuner og boligområder, dokumentanalyser af rapporter, ekspertinterview med nøgleaktører i feltet, international litteratur samt deltagelse på konferencer. Den har til formål at samle viden om integrerede sundhedsfremmeindsatser og reflektere over, hvordan kommunerne i samarbejde med diverse netværk kan udforme og støtte lokale indsatser over for ulighed i sundhed efter disse erfaringer og koncepter. Bogen omhandler derved, hvilke processer, tilgange og strategier der har betydning for, at kommunal sundhedsfremme i praksis kan være en reel fælles opgave mellem borgere, professionelle, kommunale og civile aktører. Vi har heri valgt at diskutere og drage erfaringer fra indsatser og tilgange, der vægter ressourcemobilisering, empowerment og borgerinddragelse. I undersøgelsen kobles de teoretiske perspektiver med udvalgte eksempler fra aktuelle kommunale indsatstyper og platforme for sundhedsfremme. Undersøgelsen har taget et første spadestik til en forhåbentlig fremtidig mere dybdegående og nationalt baseret udforskning af sundhedsfremmearbejdet i kommuner og lokalsamfund for at mindske social ulighed i sundhed ud fra de ovennævnte tilgange. Aktuelt håber vi, at bogen kan bidrage med refleksion, ideer og diskussioner til metoder og tilgange i sundhedsfremmearbejdet, der har mere almen relevans.

KW - sundhedsplanlægning

M3 - Bog

SN - 978-87-786-7392-3

BT - Strategier for integreret sundhedsfremme - et review

PB - Roskilde Universitetsforlag

CY - Roskilde

ER -

Lau CB, Holm J, Andersen J, Dybbroe B. Strategier for integreret sundhedsfremme - et review. Roskilde: Roskilde Universitetsforlag, 2012. 85 p.