Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer

Ulrik Gensby, Merete Labriola

Research output: Working paperResearch

Abstract

Sherbrooke-studiet har haft stor indflydelse på forskningen indenfor arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Studiet viser, at langtidssyge rygpatienter, der indgik i interventioner indeholdende graduerede øvelser i tæt samspil med den sygemeldtes arbejde på arbejdspladsen, havde signifikant mindre sygefravær og signifikant færre tilbagefald end de sygemeldte, der var underlagt det sædvanlige behandlingssystem eller modtog en ren medicinsk behandling. Kombinationen af programmer for klinisk behandling med ergonomisk evaluering og jobtilpasning betegnes efterfølgende "Sherbrooke-modellen", som udgør en interventionsforståelse, der kobler individets tilbagevenden til arbejde tæt til den situationelle arbejdslivskontekst.

De 12 præsenterede initiativer lægger sig mere eller mindre op af tankerne bag Sherbrooke-studiet. Fælles for initiativerne er, et tværsektorielt perspektiv og et ønske om at udbygge og forbedre samarbejdet i forhold til den sygemeldtes ressourcer i relation til arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Alle initiativer henvender sig til sygemeldte og/eller erhvervstruede personer. Fem af initiativerne retter sig mod sygemeldte generelt. Andre fem af projekterne retter sig specifikt mod sygemeldte med bevægeapparatproblemer. Et enkelt projekt henvender sig direkte til langtidssyge udsat for psykosocial belastning, ét projekt henvender sig til sygemeldte pga. arbejdsskader. Ingen af initiativerne er målrettede mod sygemeldte med psykiatriske lidelser. Otte af de præsenterede projekter er afsluttede og resultaterne er præsenteret i oversigten. Fire studier er med i oversigten uden resultater for at give et billede af hvilke initiativer der er påbegyndt.

På baggrund af denne oversigt, er det ikke muligt at komme med et endegyldigt resultat, da flere af initiativerne ikke er afsluttede, men det tyder på, at et tværsektorielt og veldefineret samarbejde mellem aktørerne kan reducere sygefraværsperioden og styrke fastholdelsesindsatsen. På baggrund af oversigten, må det konkluderes, at der stadigvæk er brug for udviklingen af metoder og handleplaner for et tidligt og sammenhængende patientforløb, herunder kommunikation og afklaring af den enkeltes ressourcer mellem praktiserende læge, arbejdsmedicinske klinikker, kommunale sagsbehandlere, den enkelte virksomhed og den sygemeldte.

Original languageDanish
PublisherDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Pages34
Publication statusPublished - 2007
Externally publishedYes

Cite this

Gensby, U., & Labriola, M. (2007). Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer. (pp. 34). Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Gensby, Ulrik ; Labriola, Merete. / Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 2007. pp. 34
@techreport{5a6ddce0576f11df85c1000ea68e967b,
title = "Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer",
abstract = "Sherbrooke-studiet har haft stor indflydelse p{\aa} forskningen indenfor arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Studiet viser, at langtidssyge rygpatienter, der indgik i interventioner indeholdende graduerede {\o}velser i t{\ae}t samspil med den sygemeldtes arbejde p{\aa} arbejdspladsen, havde signifikant mindre sygefrav{\ae}r og signifikant f{\ae}rre tilbagefald end de sygemeldte, der var underlagt det s{\ae}dvanlige behandlingssystem eller modtog en ren medicinsk behandling. Kombinationen af programmer for klinisk behandling med ergonomisk evaluering og jobtilpasning betegnes efterf{\o}lgende {"}Sherbrooke-modellen{"}, som udg{\o}r en interventionsforst{\aa}else, der kobler individets tilbagevenden til arbejde t{\ae}t til den situationelle arbejdslivskontekst. De 12 pr{\ae}senterede initiativer l{\ae}gger sig mere eller mindre op af tankerne bag Sherbrooke-studiet. F{\ae}lles for initiativerne er, et tv{\ae}rsektorielt perspektiv og et {\o}nske om at udbygge og forbedre samarbejdet i forhold til den sygemeldtes ressourcer i relation til arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Alle initiativer henvender sig til sygemeldte og/eller erhvervstruede personer. Fem af initiativerne retter sig mod sygemeldte generelt. Andre fem af projekterne retter sig specifikt mod sygemeldte med bev{\ae}geapparatproblemer. Et enkelt projekt henvender sig direkte til langtidssyge udsat for psykosocial belastning, {\'e}t projekt henvender sig til sygemeldte pga. arbejdsskader. Ingen af initiativerne er m{\aa}lrettede mod sygemeldte med psykiatriske lidelser. Otte af de pr{\ae}senterede projekter er afsluttede og resultaterne er pr{\ae}senteret i oversigten. Fire studier er med i oversigten uden resultater for at give et billede af hvilke initiativer der er p{\aa}begyndt.P{\aa} baggrund af denne oversigt, er det ikke muligt at komme med et endegyldigt resultat, da flere af initiativerne ikke er afsluttede, men det tyder p{\aa}, at et tv{\ae}rsektorielt og veldefineret samarbejde mellem akt{\o}rerne kan reducere sygefrav{\ae}rsperioden og styrke fastholdelsesindsatsen. P{\aa} baggrund af oversigten, m{\aa} det konkluderes, at der stadigv{\ae}k er brug for udviklingen af metoder og handleplaner for et tidligt og sammenh{\ae}ngende patientforl{\o}b, herunder kommunikation og afklaring af den enkeltes ressourcer mellem praktiserende l{\ae}ge, arbejdsmedicinske klinikker, kommunale sagsbehandlere, den enkelte virksomhed og den sygemeldte.",
keywords = "Tilbagevenden til arbejde",
author = "Ulrik Gensby and Merete Labriola",
year = "2007",
language = "Dansk",
pages = "34",
publisher = "Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmilj{\o}",
type = "WorkingPaper",
institution = "Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmilj{\o}",

}

Gensby, U & Labriola, M 2007 'Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer' Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, pp. 34.

Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer. / Gensby, Ulrik; Labriola, Merete.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 2007. p. 34.

Research output: Working paperResearch

TY - UNPB

T1 - Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer

AU - Gensby, Ulrik

AU - Labriola, Merete

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Sherbrooke-studiet har haft stor indflydelse på forskningen indenfor arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Studiet viser, at langtidssyge rygpatienter, der indgik i interventioner indeholdende graduerede øvelser i tæt samspil med den sygemeldtes arbejde på arbejdspladsen, havde signifikant mindre sygefravær og signifikant færre tilbagefald end de sygemeldte, der var underlagt det sædvanlige behandlingssystem eller modtog en ren medicinsk behandling. Kombinationen af programmer for klinisk behandling med ergonomisk evaluering og jobtilpasning betegnes efterfølgende "Sherbrooke-modellen", som udgør en interventionsforståelse, der kobler individets tilbagevenden til arbejde tæt til den situationelle arbejdslivskontekst. De 12 præsenterede initiativer lægger sig mere eller mindre op af tankerne bag Sherbrooke-studiet. Fælles for initiativerne er, et tværsektorielt perspektiv og et ønske om at udbygge og forbedre samarbejdet i forhold til den sygemeldtes ressourcer i relation til arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Alle initiativer henvender sig til sygemeldte og/eller erhvervstruede personer. Fem af initiativerne retter sig mod sygemeldte generelt. Andre fem af projekterne retter sig specifikt mod sygemeldte med bevægeapparatproblemer. Et enkelt projekt henvender sig direkte til langtidssyge udsat for psykosocial belastning, ét projekt henvender sig til sygemeldte pga. arbejdsskader. Ingen af initiativerne er målrettede mod sygemeldte med psykiatriske lidelser. Otte af de præsenterede projekter er afsluttede og resultaterne er præsenteret i oversigten. Fire studier er med i oversigten uden resultater for at give et billede af hvilke initiativer der er påbegyndt.På baggrund af denne oversigt, er det ikke muligt at komme med et endegyldigt resultat, da flere af initiativerne ikke er afsluttede, men det tyder på, at et tværsektorielt og veldefineret samarbejde mellem aktørerne kan reducere sygefraværsperioden og styrke fastholdelsesindsatsen. På baggrund af oversigten, må det konkluderes, at der stadigvæk er brug for udviklingen af metoder og handleplaner for et tidligt og sammenhængende patientforløb, herunder kommunikation og afklaring af den enkeltes ressourcer mellem praktiserende læge, arbejdsmedicinske klinikker, kommunale sagsbehandlere, den enkelte virksomhed og den sygemeldte.

AB - Sherbrooke-studiet har haft stor indflydelse på forskningen indenfor arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Studiet viser, at langtidssyge rygpatienter, der indgik i interventioner indeholdende graduerede øvelser i tæt samspil med den sygemeldtes arbejde på arbejdspladsen, havde signifikant mindre sygefravær og signifikant færre tilbagefald end de sygemeldte, der var underlagt det sædvanlige behandlingssystem eller modtog en ren medicinsk behandling. Kombinationen af programmer for klinisk behandling med ergonomisk evaluering og jobtilpasning betegnes efterfølgende "Sherbrooke-modellen", som udgør en interventionsforståelse, der kobler individets tilbagevenden til arbejde tæt til den situationelle arbejdslivskontekst. De 12 præsenterede initiativer lægger sig mere eller mindre op af tankerne bag Sherbrooke-studiet. Fælles for initiativerne er, et tværsektorielt perspektiv og et ønske om at udbygge og forbedre samarbejdet i forhold til den sygemeldtes ressourcer i relation til arbejdsfastholdelse og tilbagevenden til arbejde. Alle initiativer henvender sig til sygemeldte og/eller erhvervstruede personer. Fem af initiativerne retter sig mod sygemeldte generelt. Andre fem af projekterne retter sig specifikt mod sygemeldte med bevægeapparatproblemer. Et enkelt projekt henvender sig direkte til langtidssyge udsat for psykosocial belastning, ét projekt henvender sig til sygemeldte pga. arbejdsskader. Ingen af initiativerne er målrettede mod sygemeldte med psykiatriske lidelser. Otte af de præsenterede projekter er afsluttede og resultaterne er præsenteret i oversigten. Fire studier er med i oversigten uden resultater for at give et billede af hvilke initiativer der er påbegyndt.På baggrund af denne oversigt, er det ikke muligt at komme med et endegyldigt resultat, da flere af initiativerne ikke er afsluttede, men det tyder på, at et tværsektorielt og veldefineret samarbejde mellem aktørerne kan reducere sygefraværsperioden og styrke fastholdelsesindsatsen. På baggrund af oversigten, må det konkluderes, at der stadigvæk er brug for udviklingen af metoder og handleplaner for et tidligt og sammenhængende patientforløb, herunder kommunikation og afklaring af den enkeltes ressourcer mellem praktiserende læge, arbejdsmedicinske klinikker, kommunale sagsbehandlere, den enkelte virksomhed og den sygemeldte.

KW - Tilbagevenden til arbejde

M3 - Working paper

SP - 34

BT - Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer

PB - Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

ER -

Gensby U, Labriola M. Oversigt over Tilbage Til Arbejde (TTA) initiativer. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. 2007, p. 34.