Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik: Atmosfære og relationer i skolen - grundlagt på fænomenologi

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Abstract

Artiklen sætter fokus på de grundlæggende betydninger relationer mellem mennesker har, og stiller spørgsmålet, hvilken betydning har relationer for atmosfæren i skolen.
Det teoretiske udgangspunkt udgøres af den fænomenologiske filosofi of tradition, som opprioriterer det enkelte menneskes betydning men altid i samspil med andre mennesker. Dette fænomenologiske udgangspunkt udvikles over refleksioner over venskabets betydning for det pædagogiske, og der spørges til hvorledes det at skabe venskaber kan være medvirkende til at fremme den pædagogiske praksis og relationerne mellem eleverne indbyrdes og også mellem lærerne og eleverne.
Dette betyder ikke, at alle skal være venner, men det betyder, at nogle af de grundlæggende forhold i det at skabe venskaber, også kan være medvirkende til at det pædagogiske får et anderledes løft, som bygger på nogle andre værdier, end mange af de værdier og normer, som i dag søges fremmet i skolen. Refleksionerne over venskab og skabelse af venskab opprioriterer udviklinger af det gode liv i skolen, således som forfatteren til artiklen opfatter dette, og dermed også diskussioner af hvilke områder af moral og etik dette kan være medvirkende til at fremme.
Original languageDanish
Title of host publicationMotivation : i klasseledelse, elationer og didaktik
EditorsTorben Nørregaard Rasmussen, Anne Sønderberg
Number of pages17
Volume1
Place of PublicationÅrhus
PublisherKvan
Publication date25 May 2019
Edition1.
Pages80-97
Article number4
Chapter1
ISBN (Print)978-87-93820-00-5
Publication statusPublished - 25 May 2019

Keywords

  Cite this

  Dupont, S. (2019). Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik: Atmosfære og relationer i skolen - grundlagt på fænomenologi. In T. Nørregaard Rasmussen, & A. Sønderberg (Eds.), Motivation : i klasseledelse, elationer og didaktik (1. ed., Vol. 1, pp. 80-97). [4] Århus: Kvan.
  Dupont, Søren. / Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik : Atmosfære og relationer i skolen - grundlagt på fænomenologi. Motivation : i klasseledelse, elationer og didaktik. editor / Torben Nørregaard Rasmussen ; Anne Sønderberg. Vol. 1 1. ed. Århus : Kvan, 2019. pp. 80-97
  @inbook{2ca75658ba254d409b01f10d9c36cd52,
  title = "Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik: Atmosf{\ae}re og relationer i skolen - grundlagt p{\aa} f{\ae}nomenologi",
  abstract = "Artiklen s{\ae}tter fokus p{\aa} de grundl{\ae}ggende betydninger relationer mellem mennesker har, og stiller sp{\o}rgsm{\aa}let, hvilken betydning har relationer for atmosf{\ae}ren i skolen.Det teoretiske udgangspunkt udg{\o}res af den f{\ae}nomenologiske filosofi of tradition, som opprioriterer det enkelte menneskes betydning men altid i samspil med andre mennesker. Dette f{\ae}nomenologiske udgangspunkt udvikles over refleksioner over venskabets betydning for det p{\ae}dagogiske, og der sp{\o}rges til hvorledes det at skabe venskaber kan v{\ae}re medvirkende til at fremme den p{\ae}dagogiske praksis og relationerne mellem eleverne indbyrdes og ogs{\aa} mellem l{\ae}rerne og eleverne. Dette betyder ikke, at alle skal v{\ae}re venner, men det betyder, at nogle af de grundl{\ae}ggende forhold i det at skabe venskaber, ogs{\aa} kan v{\ae}re medvirkende til at det p{\ae}dagogiske f{\aa}r et anderledes l{\o}ft, som bygger p{\aa} nogle andre v{\ae}rdier, end mange af de v{\ae}rdier og normer, som i dag s{\o}ges fremmet i skolen. Refleksionerne over venskab og skabelse af venskab opprioriterer udviklinger af det gode liv i skolen, s{\aa}ledes som forfatteren til artiklen opfatter dette, og dermed ogs{\aa} diskussioner af hvilke omr{\aa}der af moral og etik dette kan v{\ae}re medvirkende til at fremme.",
  keywords = "Motivation, reletioner, didaktik",
  author = "S{\o}ren Dupont",
  note = "Bogen perspektiverer viden om motivation til tre generelle l{\ae}rerkompetencer: klasseledelse, relationer og didaktik. Med viden om motivation konkretiseret ved de tre l{\ae}rerkompetencer, kan l{\ae}reren forholde sig til b{\o}rn og unges motivation p{\aa} et grundlag, som b{\aa}de er teoribaseret og praksisn{\ae}rt. Bogen giver eksempler p{\aa}, hvordan en r{\ae}kke forskellige teoretiske perspektiver p{\aa} motivation kan forst{\aa}s inden for hvert af de tre kompetenceomr{\aa}der.",
  year = "2019",
  month = "5",
  day = "25",
  language = "Dansk",
  isbn = "978-87-93820-00-5",
  volume = "1",
  pages = "80--97",
  editor = "{N{\o}rregaard Rasmussen}, Torben and Anne S{\o}nderberg",
  booktitle = "Motivation",
  publisher = "Kvan",
  edition = "1.",

  }

  Dupont, S 2019, Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik: Atmosfære og relationer i skolen - grundlagt på fænomenologi. in T Nørregaard Rasmussen & A Sønderberg (eds), Motivation : i klasseledelse, elationer og didaktik. 1. edn, vol. 1, 4, Kvan, Århus, pp. 80-97.

  Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik : Atmosfære og relationer i skolen - grundlagt på fænomenologi. / Dupont, Søren.

  Motivation : i klasseledelse, elationer og didaktik. ed. / Torben Nørregaard Rasmussen; Anne Sønderberg. Vol. 1 1. ed. Århus : Kvan, 2019. p. 80-97 4.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik

  T2 - Atmosfære og relationer i skolen - grundlagt på fænomenologi

  AU - Dupont, Søren

  N1 - Bogen perspektiverer viden om motivation til tre generelle lærerkompetencer: klasseledelse, relationer og didaktik. Med viden om motivation konkretiseret ved de tre lærerkompetencer, kan læreren forholde sig til børn og unges motivation på et grundlag, som både er teoribaseret og praksisnært. Bogen giver eksempler på, hvordan en række forskellige teoretiske perspektiver på motivation kan forstås inden for hvert af de tre kompetenceområder.

  PY - 2019/5/25

  Y1 - 2019/5/25

  N2 - Artiklen sætter fokus på de grundlæggende betydninger relationer mellem mennesker har, og stiller spørgsmålet, hvilken betydning har relationer for atmosfæren i skolen.Det teoretiske udgangspunkt udgøres af den fænomenologiske filosofi of tradition, som opprioriterer det enkelte menneskes betydning men altid i samspil med andre mennesker. Dette fænomenologiske udgangspunkt udvikles over refleksioner over venskabets betydning for det pædagogiske, og der spørges til hvorledes det at skabe venskaber kan være medvirkende til at fremme den pædagogiske praksis og relationerne mellem eleverne indbyrdes og også mellem lærerne og eleverne. Dette betyder ikke, at alle skal være venner, men det betyder, at nogle af de grundlæggende forhold i det at skabe venskaber, også kan være medvirkende til at det pædagogiske får et anderledes løft, som bygger på nogle andre værdier, end mange af de værdier og normer, som i dag søges fremmet i skolen. Refleksionerne over venskab og skabelse af venskab opprioriterer udviklinger af det gode liv i skolen, således som forfatteren til artiklen opfatter dette, og dermed også diskussioner af hvilke områder af moral og etik dette kan være medvirkende til at fremme.

  AB - Artiklen sætter fokus på de grundlæggende betydninger relationer mellem mennesker har, og stiller spørgsmålet, hvilken betydning har relationer for atmosfæren i skolen.Det teoretiske udgangspunkt udgøres af den fænomenologiske filosofi of tradition, som opprioriterer det enkelte menneskes betydning men altid i samspil med andre mennesker. Dette fænomenologiske udgangspunkt udvikles over refleksioner over venskabets betydning for det pædagogiske, og der spørges til hvorledes det at skabe venskaber kan være medvirkende til at fremme den pædagogiske praksis og relationerne mellem eleverne indbyrdes og også mellem lærerne og eleverne. Dette betyder ikke, at alle skal være venner, men det betyder, at nogle af de grundlæggende forhold i det at skabe venskaber, også kan være medvirkende til at det pædagogiske får et anderledes løft, som bygger på nogle andre værdier, end mange af de værdier og normer, som i dag søges fremmet i skolen. Refleksionerne over venskab og skabelse af venskab opprioriterer udviklinger af det gode liv i skolen, således som forfatteren til artiklen opfatter dette, og dermed også diskussioner af hvilke områder af moral og etik dette kan være medvirkende til at fremme.

  KW - Motivation, reletioner, didaktik

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 978-87-93820-00-5

  VL - 1

  SP - 80

  EP - 97

  BT - Motivation

  A2 - Nørregaard Rasmussen, Torben

  A2 - Sønderberg, Anne

  PB - Kvan

  CY - Århus

  ER -

  Dupont S. Motivation i klasseledelse, relationer og didaktik: Atmosfære og relationer i skolen - grundlagt på fænomenologi. In Nørregaard Rasmussen T, Sønderberg A, editors, Motivation : i klasseledelse, elationer og didaktik. 1. ed. Vol. 1. Århus: Kvan. 2019. p. 80-97. 4