Maltstenens tekst: Hvordan dæmonen uddrives

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Et forslag til tolkning af Maltstenen. Teksten består af to hoveddele: (1) en anprisning af rejserens afdøde fader og af rejseren selv, og (2) (hovedparten af teksten) en instruktion i hvordan monumentet beskyttes mod at bliver overtaget af dæmoner. I instruktionen benyttes runefunktionerne evighedsruner (værneruner) og ordspilsruner (morskabsruner). Teksten er på fællesnordisk sprogform og indeholder en række arkaismer, men også eksempler på tidlige nydannelser.
Original languageDanish
JournalDanske Studier
Volume2017
Number of pages61
ISSN0106-4525
Publication statusPublished - 2017

Cite this

@article{2da617e4ce0c47d3a1cbb90df52710c5,
title = "Maltstenens tekst: Hvordan d{\ae}monen uddrives",
abstract = "Et forslag til tolkning af Maltstenen. Teksten best{\aa}r af to hoveddele: (1) en anprisning af rejserens afd{\o}de fader og af rejseren selv, og (2) (hovedparten af teksten) en instruktion i hvordan monumentet beskyttes mod at bliver overtaget af d{\ae}moner. I instruktionen benyttes runefunktionerne evighedsruner (v{\ae}rneruner) og ordspilsruner (morskabsruner). Teksten er p{\aa} f{\ae}llesnordisk sprogform og indeholder en r{\ae}kke arkaismer, men ogs{\aa} eksempler p{\aa} tidlige nydannelser.",
keywords = "Maltstenen, d{\ae}monuddrivelse, dv{\ae}rge, Ribe, hjerneskal, Oklunda-indskriften, f{\ae}llesnordisk sprogform, morfologiske arkaismer og innovationer , leksikalske arkaismer og innovationer",
author = "Lars Heltoft",
year = "2017",
language = "Dansk",
volume = "2017",
journal = "Danske Studier",
issn = "0106-4525",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",

}

Maltstenens tekst: Hvordan dæmonen uddrives. / Heltoft, Lars.

In: Danske Studier, Vol. 2017, 2017.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Maltstenens tekst: Hvordan dæmonen uddrives

AU - Heltoft, Lars

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Et forslag til tolkning af Maltstenen. Teksten består af to hoveddele: (1) en anprisning af rejserens afdøde fader og af rejseren selv, og (2) (hovedparten af teksten) en instruktion i hvordan monumentet beskyttes mod at bliver overtaget af dæmoner. I instruktionen benyttes runefunktionerne evighedsruner (værneruner) og ordspilsruner (morskabsruner). Teksten er på fællesnordisk sprogform og indeholder en række arkaismer, men også eksempler på tidlige nydannelser.

AB - Et forslag til tolkning af Maltstenen. Teksten består af to hoveddele: (1) en anprisning af rejserens afdøde fader og af rejseren selv, og (2) (hovedparten af teksten) en instruktion i hvordan monumentet beskyttes mod at bliver overtaget af dæmoner. I instruktionen benyttes runefunktionerne evighedsruner (værneruner) og ordspilsruner (morskabsruner). Teksten er på fællesnordisk sprogform og indeholder en række arkaismer, men også eksempler på tidlige nydannelser.

KW - Maltstenen

KW - dæmonuddrivelse

KW - dværge

KW - Ribe

KW - hjerneskal

KW - Oklunda-indskriften

KW - fællesnordisk sprogform

KW - morfologiske arkaismer og innovationer

KW - leksikalske arkaismer og innovationer

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 2017

JO - Danske Studier

JF - Danske Studier

SN - 0106-4525

ER -