Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder: På hvilken måde gælder menneskerettighederne i Danmark?

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

According to the dominant view in the Danish discussions on the relationship between national and international legal norms, the courts ought to practice a restrained interpretation of international human rights obligations. The crucial underlying argument is that the most legitimate interpreter and implementer is the legislator, who therefore is expected to exercise an ongoing and profound evaluation and implementation of human rights norms.

However, so far no analyses of the interpretation practice of the Danish legislative power has been undertaken. Hence, in this article, a number of recent Bills are analyzed in order to scrutinize the ways in which the Danish government presents and applies relevant human rights norms in the preparatory work.

I conclude that prevalent viewpoints in the constitutional doctrine need to be revised. Thus, the analysis identifies a distinct minimalistic mode of interpretation in the law making processes and a reluctant approach to implementing and specifying human rights norms for the administrative authorities. Hence, the article raises doubts about the actual status of international human rights in Danish law, as neither the courts nor the legislator make comprehensive use of international human rights law.
Original languageDanish
JournalTidsskrift for Rettsvitenskap
Volume132
Issue number1
Pages (from-to)3-50
Number of pages47
ISSN0040-7143
DOIs
Publication statusPublished - 2019

Keywords

  Cite this

  @article{27e641c5aae94a4e8f27f07c29600b66,
  title = "Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder: P{\aa} hvilken m{\aa}de g{\ae}lder menneskerettighederne i Danmark?",
  abstract = "I de danske diskussioner om forholdet mellem national og international ret og inkorporering af menneskerettighedskonventioner har det v{\ae}ret et gennemg{\aa}ende argument, at domstolene ikke b{\o}r tildeles en st{\o}rre retspolitisk opgave som selvst{\ae}ndig fortolker af internationale retsnormer. Det er nemlig den demokratisk legitime lovgivningsmagt, der har hovedansvaret for at sikre den l{\o}bende opfyldelse af de konventionsm{\ae}ssige forpligtelser. Sp{\o}rgsm{\aa}let er imidlertid, hvordan lovgivningsmagten forvalter dette ansvar.I denne artikel analyseres en r{\ae}kke nyere danske lovforarbejder med henblik p{\aa} at afg{\o}re, p{\aa} hvilken m{\aa}de lovgivningsmagten inddrager og anvender internationale menneskerettigheder i forbindelse med frems{\ae}ttelse af lovforslag. Analysen giver anledning til en r{\ae}kke konklusioner, der i et vist omfang rykker ved g{\ae}ngse fortolkningsprincipper og antagelser i den forfatningsretlige litteratur.Det illustreres s{\aa}ledes, at regeringen praktiserer en relativt minimalistisk fortolkningsstil, der ikke giver de retsanvendende myndigheder gode foruds{\ae}tninger for at forvalte lovgivningen p{\aa} en m{\aa}de, s{\aa} brud med de konventionsm{\ae}ssige forpligtelser undg{\aa}s. Dette rejser sp{\o}rgsm{\aa}let, om det fortsat giver mening at docere de velkendte grunds{\ae}tninger om international rets status i national ret og fx fortolknings- og formodningsreglen, n{\aa}r lovgivningsmagten ikke reelt har p{\aa}taget sig opgaven med at sikre en effektiv implementering af Danmarks menneskeretlige forpligtelser.",
  keywords = "Menneskerettigheder, magtfordeling, EMRK, Inkorporering, Fortolkning af menneskerettighedskonventioner i dansk ret, Forholdet mellem national og international ret",
  author = "Koch, {Pernille Boye}",
  year = "2019",
  doi = "10.18261/issn.1504-3096-2019-01-01",
  language = "Dansk",
  volume = "132",
  pages = "3--50",
  journal = "Tidsskrift for Rettsvitenskap",
  issn = "0040-7143",
  publisher = "Universitetsforlaget AS",
  number = "1",

  }

  Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder : På hvilken måde gælder menneskerettighederne i Danmark? / Koch, Pernille Boye.

  In: Tidsskrift for Rettsvitenskap, Vol. 132, No. 1, 2019, p. 3-50.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Lovgivers rolle som fortolker af internationale retskilder

  T2 - På hvilken måde gælder menneskerettighederne i Danmark?

  AU - Koch, Pernille Boye

  PY - 2019

  Y1 - 2019

  N2 - I de danske diskussioner om forholdet mellem national og international ret og inkorporering af menneskerettighedskonventioner har det været et gennemgående argument, at domstolene ikke bør tildeles en større retspolitisk opgave som selvstændig fortolker af internationale retsnormer. Det er nemlig den demokratisk legitime lovgivningsmagt, der har hovedansvaret for at sikre den løbende opfyldelse af de konventionsmæssige forpligtelser. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan lovgivningsmagten forvalter dette ansvar.I denne artikel analyseres en række nyere danske lovforarbejder med henblik på at afgøre, på hvilken måde lovgivningsmagten inddrager og anvender internationale menneskerettigheder i forbindelse med fremsættelse af lovforslag. Analysen giver anledning til en række konklusioner, der i et vist omfang rykker ved gængse fortolkningsprincipper og antagelser i den forfatningsretlige litteratur.Det illustreres således, at regeringen praktiserer en relativt minimalistisk fortolkningsstil, der ikke giver de retsanvendende myndigheder gode forudsætninger for at forvalte lovgivningen på en måde, så brud med de konventionsmæssige forpligtelser undgås. Dette rejser spørgsmålet, om det fortsat giver mening at docere de velkendte grundsætninger om international rets status i national ret og fx fortolknings- og formodningsreglen, når lovgivningsmagten ikke reelt har påtaget sig opgaven med at sikre en effektiv implementering af Danmarks menneskeretlige forpligtelser.

  AB - I de danske diskussioner om forholdet mellem national og international ret og inkorporering af menneskerettighedskonventioner har det været et gennemgående argument, at domstolene ikke bør tildeles en større retspolitisk opgave som selvstændig fortolker af internationale retsnormer. Det er nemlig den demokratisk legitime lovgivningsmagt, der har hovedansvaret for at sikre den løbende opfyldelse af de konventionsmæssige forpligtelser. Spørgsmålet er imidlertid, hvordan lovgivningsmagten forvalter dette ansvar.I denne artikel analyseres en række nyere danske lovforarbejder med henblik på at afgøre, på hvilken måde lovgivningsmagten inddrager og anvender internationale menneskerettigheder i forbindelse med fremsættelse af lovforslag. Analysen giver anledning til en række konklusioner, der i et vist omfang rykker ved gængse fortolkningsprincipper og antagelser i den forfatningsretlige litteratur.Det illustreres således, at regeringen praktiserer en relativt minimalistisk fortolkningsstil, der ikke giver de retsanvendende myndigheder gode forudsætninger for at forvalte lovgivningen på en måde, så brud med de konventionsmæssige forpligtelser undgås. Dette rejser spørgsmålet, om det fortsat giver mening at docere de velkendte grundsætninger om international rets status i national ret og fx fortolknings- og formodningsreglen, når lovgivningsmagten ikke reelt har påtaget sig opgaven med at sikre en effektiv implementering af Danmarks menneskeretlige forpligtelser.

  KW - Menneskerettigheder

  KW - magtfordeling

  KW - EMRK

  KW - Inkorporering

  KW - Fortolkning af menneskerettighedskonventioner i dansk ret

  KW - Forholdet mellem national og international ret

  U2 - 10.18261/issn.1504-3096-2019-01-01

  DO - 10.18261/issn.1504-3096-2019-01-01

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 132

  SP - 3

  EP - 50

  JO - Tidsskrift for Rettsvitenskap

  JF - Tidsskrift for Rettsvitenskap

  SN - 0040-7143

  IS - 1

  ER -