Leder

Rejsen mellem drøm og realitet

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

Abstract

Rejsen er en hyppigt anvendt videnskabelig metafor. Og rejsebogen er på mange måder en god skabelon, både for den  spændende roman, men også for en god videnskabelig afhandling. En god rejsebog placerer sig i grænselandet mellem det faktiske og det mulige og således i en vis forstand mellem drøm og realitet. På den ene side må der fakta på bordet: rejsemålet i ord, tal og billeder, så det nye og fremmede gøres begrebsligt og begribeligt. På den anden side er det hele ikke meget værd, hvis det ikke vækker vores rejselyst: hvis beskrivelserne hævder at sige det hele og derfor ikke lader noget uopdaget tilbage, der vækker undren og pirrer vores nysgerrighed. Psykologien har siden sin fremkomst været god til netop dette. Til at pirre vores nysgerrighed over for mennesket, os selv og hinanden. Desværre har den sjældent været lige så god til at vække vores undren og nysgerrighed over for dens egne begreber og forestillinger.
Original languageDanish
JournalPsykologisk Set
Volume24
Issue number68
Pages (from-to)2-5
Number of pages3
ISSN0906-2483
Publication statusPublished - 2007

Keywords

  • Psychology
  • theory of science
  • psychological truth

Cite this

@article{9758e7c0e30511dcb321000ea68e967b,
title = "Leder: Rejsen mellem dr{\o}m og realitet",
abstract = "Rejsen er en hyppigt anvendt videnskabelig metafor. Og rejsebogen er p{\aa} mange m{\aa}der en god skabelon, b{\aa}de for den  sp{\ae}ndende roman, men ogs{\aa} for en god videnskabelig afhandling. En god rejsebog placerer sig i gr{\ae}nselandet mellem det faktiske og det mulige og s{\aa}ledes i en vis forstand mellem dr{\o}m og realitet. P{\aa} den ene side m{\aa} der fakta p{\aa} bordet: rejsem{\aa}let i ord, tal og billeder, s{\aa} det nye og fremmede g{\o}res begrebsligt og begribeligt. P{\aa} den anden side er det hele ikke meget v{\ae}rd, hvis det ikke v{\ae}kker vores rejselyst: hvis beskrivelserne h{\ae}vder at sige det hele og derfor ikke lader noget uopdaget tilbage, der v{\ae}kker undren og pirrer vores nysgerrighed. Psykologien har siden sin fremkomst v{\ae}ret god til netop dette. Til at pirre vores nysgerrighed over for mennesket, os selv og hinanden. Desv{\ae}rre har den sj{\ae}ldent v{\ae}ret lige s{\aa} god til at v{\ae}kke vores undren og nysgerrighed over for dens egne begreber og forestillinger.",
keywords = "Psykologi, ubestemmelighed, videnskabsteori, psykologisk sandhed, Psykologisk Set, Psychology, theory of science, psychological truth",
author = "Peter Busch-Jensen",
year = "2007",
language = "Dansk",
volume = "24",
pages = "2--5",
journal = "Psykologisk Set",
issn = "0906-2483",
publisher = "Frydenlund",
number = "68",

}

Leder : Rejsen mellem drøm og realitet. / Busch-Jensen, Peter.

In: Psykologisk Set, Vol. 24, No. 68, 2007, p. 2-5.

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

TY - JOUR

T1 - Leder

T2 - Rejsen mellem drøm og realitet

AU - Busch-Jensen, Peter

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Rejsen er en hyppigt anvendt videnskabelig metafor. Og rejsebogen er på mange måder en god skabelon, både for den  spændende roman, men også for en god videnskabelig afhandling. En god rejsebog placerer sig i grænselandet mellem det faktiske og det mulige og således i en vis forstand mellem drøm og realitet. På den ene side må der fakta på bordet: rejsemålet i ord, tal og billeder, så det nye og fremmede gøres begrebsligt og begribeligt. På den anden side er det hele ikke meget værd, hvis det ikke vækker vores rejselyst: hvis beskrivelserne hævder at sige det hele og derfor ikke lader noget uopdaget tilbage, der vækker undren og pirrer vores nysgerrighed. Psykologien har siden sin fremkomst været god til netop dette. Til at pirre vores nysgerrighed over for mennesket, os selv og hinanden. Desværre har den sjældent været lige så god til at vække vores undren og nysgerrighed over for dens egne begreber og forestillinger.

AB - Rejsen er en hyppigt anvendt videnskabelig metafor. Og rejsebogen er på mange måder en god skabelon, både for den  spændende roman, men også for en god videnskabelig afhandling. En god rejsebog placerer sig i grænselandet mellem det faktiske og det mulige og således i en vis forstand mellem drøm og realitet. På den ene side må der fakta på bordet: rejsemålet i ord, tal og billeder, så det nye og fremmede gøres begrebsligt og begribeligt. På den anden side er det hele ikke meget værd, hvis det ikke vækker vores rejselyst: hvis beskrivelserne hævder at sige det hele og derfor ikke lader noget uopdaget tilbage, der vækker undren og pirrer vores nysgerrighed. Psykologien har siden sin fremkomst været god til netop dette. Til at pirre vores nysgerrighed over for mennesket, os selv og hinanden. Desværre har den sjældent været lige så god til at vække vores undren og nysgerrighed over for dens egne begreber og forestillinger.

KW - Psykologi

KW - ubestemmelighed

KW - videnskabsteori

KW - psykologisk sandhed

KW - Psykologisk Set

KW - Psychology

KW - theory of science

KW - psychological truth

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 24

SP - 2

EP - 5

JO - Psykologisk Set

JF - Psykologisk Set

SN - 0906-2483

IS - 68

ER -