Laster og dyder i embedsværk og forskning: en metodekritisk analyse af Bo Smith-udvalgets undersøgelser af embedsværkets overholdelse af regler og normer

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Bo Smith-udvalgets konklusioner om tilstanden i det danske embedsværk har sat markante aftryk i den offentlige debat. Konklusionerne indeholder en klar afvisning af, at der er systemiske fejl i samspillet mellem politikere og embedsmænd, og det fremhæves, at de klassiske embedsmandsnormer efterleves i betydelig udstrækning. Vi gennemgår her de undersøgelser, som konklusionerne hviler på, og afdækker væsentlige brud på forskningskriterierne og metodiske fejlgreb, som svækker validiteten af udvalgets konklusioner. Faktisk kunne dele af datagrundlaget lige så godt tolkes omvendt, når det handler om lovlighedsnormens overholdelse. Det fremgår nemlig, at et bemærkelsesværdigt højt antal embedsmænd er villige til at medvirke til ulovlige handlinger. Vi understreger derfor, at der er behov for flere og bedre undersøgelser for at få relevant viden om normoverholdelse i centraladministrationen.
Original languageDanish
JournalPolitica - Tidsskrift for politisk videnskab
Volume50
Issue number1
Pages (from-to)65-87
Number of pages23
ISSN0105-0710
Publication statusPublished - 1 Feb 2018

Bibliographical note

Important note ragarding the article: Copyright belongs to Politica. The material must not be used or distributed for profit.

Cite this