Kritiske perspektiver på nyere dansk retspolitik – skridt på vej mod en straffestat?

Ida Norvin Nilsson, Kristian Nagel Delica

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Loïc Wacquants teori om udviklingen af en nyliberal straffestat udgør en invitation til empiriske undersøgelser. I denne artikel diskuteres Wacquants teori om, at vi i den vestlige verden har oplevet et gradvist skifte fra et keynesiansk velfærdsregime (welfare) over et schumpetersk arbejdsregime (workfare), til at vi nu ser et nyliberalt fængselsregime (prisonfare) udvikle sig. Wacquant påpeger, at det er usikkert, hvorvidt og på hvilken måde vi i fremtiden vil se en ’europæisk vej mod en straffestat’. Han fastholder, at de skandinaviske lande udgør en undtagelse til denne globale ’tough on crime’ bølge og skriver sig implicit ind i den kriminologiske debat om den såkaldte ’skandinaviske undtagelse’. Målet med denne artikel er at udvide dette perspektiv og diskutere Wacquants teoriudvikling i en skandinavisk kontekst. Empirisk analyseres behandlingen af to danske lovforslag fra 2009 og 2011. Begge omhandler stramning af straffeloven inden for henholdsvis bandekriminalitet og hjemmerøverier, og begge blev stemt igennem med et overbevisende flertal i Folketinget. Fokuspunktet for analysen er, hvilke overordnede tematikker politikerne henviser til som argumentation for en øget strafferamme. Konklusionen er, at disse alle henviser til et nyliberalt følelsesbetonet argument om retsfølelsen. Artiklen inviterer, med baggrund i Wacquants teori, til kritiske refleksioner over den stramme danske retspolitik.
Original languageDanish
JournalDansk Sociologi
Volume26
Issue number3
Pages (from-to)55-76
Number of pages21
ISSN0905-5908
Publication statusPublished - 1 Nov 2015

Cite this

@article{2afb668a713b43e59d7c407542dba711,
title = "Kritiske perspektiver p{\aa} nyere dansk retspolitik – skridt p{\aa} vej mod en straffestat?",
abstract = "Lo{\"i}c Wacquants teori om udviklingen af en nyliberal straffestat udg{\o}r en invitation til empiriske unders{\o}gelser. I denne artikel diskuteres Wacquants teori om, at vi i den vestlige verden har oplevet et gradvist skifte fra et keynesiansk velf{\ae}rdsregime (welfare) over et schumpetersk arbejdsregime (workfare), til at vi nu ser et nyliberalt f{\ae}ngselsregime (prisonfare) udvikle sig. Wacquant p{\aa}peger, at det er usikkert, hvorvidt og p{\aa} hvilken m{\aa}de vi i fremtiden vil se en ’europ{\ae}isk vej mod en straffestat’. Han fastholder, at de skandinaviske lande udg{\o}r en undtagelse til denne globale ’tough on crime’ b{\o}lge og skriver sig implicit ind i den kriminologiske debat om den s{\aa}kaldte ’skandinaviske undtagelse’. M{\aa}let med denne artikel er at udvide dette perspektiv og diskutere Wacquants teoriudvikling i en skandinavisk kontekst. Empirisk analyseres behandlingen af to danske lovforslag fra 2009 og 2011. Begge omhandler stramning af straffeloven inden for henholdsvis bandekriminalitet og hjemmer{\o}verier, og begge blev stemt igennem med et overbevisende flertal i Folketinget. Fokuspunktet for analysen er, hvilke overordnede tematikker politikerne henviser til som argumentation for en {\o}get strafferamme. Konklusionen er, at disse alle henviser til et nyliberalt f{\o}lelsesbetonet argument om retsf{\o}lelsen. Artiklen inviterer, med baggrund i Wacquants teori, til kritiske refleksioner over den stramme danske retspolitik.",
keywords = "Wacquant, straf, straffestat, retspolitik, nyliberalisme, den skandinaviske undtagelse",
author = "{Norvin Nilsson}, Ida and Delica, {Kristian Nagel}",
year = "2015",
month = "11",
day = "1",
language = "Dansk",
volume = "26",
pages = "55--76",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "3",

}

Kritiske perspektiver på nyere dansk retspolitik – skridt på vej mod en straffestat? / Norvin Nilsson, Ida ; Delica, Kristian Nagel.

In: Dansk Sociologi, Vol. 26, No. 3, 01.11.2015, p. 55-76.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Kritiske perspektiver på nyere dansk retspolitik – skridt på vej mod en straffestat?

AU - Norvin Nilsson, Ida

AU - Delica, Kristian Nagel

PY - 2015/11/1

Y1 - 2015/11/1

N2 - Loïc Wacquants teori om udviklingen af en nyliberal straffestat udgør en invitation til empiriske undersøgelser. I denne artikel diskuteres Wacquants teori om, at vi i den vestlige verden har oplevet et gradvist skifte fra et keynesiansk velfærdsregime (welfare) over et schumpetersk arbejdsregime (workfare), til at vi nu ser et nyliberalt fængselsregime (prisonfare) udvikle sig. Wacquant påpeger, at det er usikkert, hvorvidt og på hvilken måde vi i fremtiden vil se en ’europæisk vej mod en straffestat’. Han fastholder, at de skandinaviske lande udgør en undtagelse til denne globale ’tough on crime’ bølge og skriver sig implicit ind i den kriminologiske debat om den såkaldte ’skandinaviske undtagelse’. Målet med denne artikel er at udvide dette perspektiv og diskutere Wacquants teoriudvikling i en skandinavisk kontekst. Empirisk analyseres behandlingen af to danske lovforslag fra 2009 og 2011. Begge omhandler stramning af straffeloven inden for henholdsvis bandekriminalitet og hjemmerøverier, og begge blev stemt igennem med et overbevisende flertal i Folketinget. Fokuspunktet for analysen er, hvilke overordnede tematikker politikerne henviser til som argumentation for en øget strafferamme. Konklusionen er, at disse alle henviser til et nyliberalt følelsesbetonet argument om retsfølelsen. Artiklen inviterer, med baggrund i Wacquants teori, til kritiske refleksioner over den stramme danske retspolitik.

AB - Loïc Wacquants teori om udviklingen af en nyliberal straffestat udgør en invitation til empiriske undersøgelser. I denne artikel diskuteres Wacquants teori om, at vi i den vestlige verden har oplevet et gradvist skifte fra et keynesiansk velfærdsregime (welfare) over et schumpetersk arbejdsregime (workfare), til at vi nu ser et nyliberalt fængselsregime (prisonfare) udvikle sig. Wacquant påpeger, at det er usikkert, hvorvidt og på hvilken måde vi i fremtiden vil se en ’europæisk vej mod en straffestat’. Han fastholder, at de skandinaviske lande udgør en undtagelse til denne globale ’tough on crime’ bølge og skriver sig implicit ind i den kriminologiske debat om den såkaldte ’skandinaviske undtagelse’. Målet med denne artikel er at udvide dette perspektiv og diskutere Wacquants teoriudvikling i en skandinavisk kontekst. Empirisk analyseres behandlingen af to danske lovforslag fra 2009 og 2011. Begge omhandler stramning af straffeloven inden for henholdsvis bandekriminalitet og hjemmerøverier, og begge blev stemt igennem med et overbevisende flertal i Folketinget. Fokuspunktet for analysen er, hvilke overordnede tematikker politikerne henviser til som argumentation for en øget strafferamme. Konklusionen er, at disse alle henviser til et nyliberalt følelsesbetonet argument om retsfølelsen. Artiklen inviterer, med baggrund i Wacquants teori, til kritiske refleksioner over den stramme danske retspolitik.

KW - Wacquant

KW - straf

KW - straffestat

KW - retspolitik

KW - nyliberalisme

KW - den skandinaviske undtagelse

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 26

SP - 55

EP - 76

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 3

ER -