Kampen om ældreomsorgen: Et feministisk, poststrukturalistisk blik

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Abstract

I øjeblikket er der en øget politisk interesse og styring af ældreomsorg. Aviserne beretter om konkursramte hjemmeplejefirmaer, omsorgssvigt af ældre og robotter i ældreplejen. Den øgede politiske interesse finder sted i forlængelse af forskellige transnationale diskurser om den demografiske byrde (ældres øgede andel af befolkningen), neo-liberalisme, innovation og aktiv aldring. På den måde er Danmark – og de nordiske velfærdsstater – del af en global kamp om ældreomsorgen: idealet for den gode omsorg, professionalisering, medarbejdernes arbejdsbetingelser og omsorgens finansiering. Danmark både indskriver sig i disse diskurser og bidrager til deres fortsatte udvikling gennem bl.a. EU og OECD.
Ud fra et nordisk, feministisk blik vil jeg give eksempler fra forskellige niveauer - lokale, nationalt, regionalt (EU) og globalt - hvordan der p.t. kæmpes om ældreomsorgen. Opsummerende vil jeg konkludere på de kønsmæssige aspekter på et felt, der traditionelt har ligget udenfor ligestillingspolitikkens optik.
Metodisk er artiklen et resultat af længere tids forskning i problematikken ud fra både diskursanalyse af politisk-administrative tekster og fokus-gruppe interviews i forskellige forskningsprojekter. På denne måde benyttes der både top-down og bottom-up orienterede strategier til at indfange mulige spændinger og kampe om ældreomsorg.
Original languageDanish
Title of host publicationKøn, magt og mangfoldighed
EditorsLise Lotte Hansen
Place of PublicationFrederiksberg
PublisherFrydenlund Academic
Publication date11 Nov 2019
Pages176-195
Chapter8
ISBN (Print)9788771188066
Publication statusPublished - 11 Nov 2019
SeriesKøn, samfund og politik
ISSN2246-3585

Cite this