Individualisering og social differentiering i den refleksive modernitet

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Ikke kun i klassisk, men også i moderne sociologi spiller begrebet om ”individualisering” en helt central rolle. I nyere sociologi har ikke mindst Ziehe, Beck, Giddens og Bauman gjort individualiseringsbegrebet til et nøglebegreb i deres teorier om sen-, refleksiv og flydende modernitet. Individualiseringssociologiens betoning af frisættelse, valg og social forandring udfordres imidlertid af differentierings- og magtsociologien (Bourdieu, Dean, Rose m.fl.), der i højere grad betoner klasser, magt og social reproduktion. I artiklen søges skismaet mellem forandring og social reproduktion ”overvundet” i form af et forsøg på at tænke individualiseringens differentierede former i den refleksive modernitet. Antagelsen er således, at der – afhængigt af besiddelsen af økonomisk, social og kulturel kapital – er forskel på refleksiv moderne menneskers evne til at håndtere individualiseringens krav, hvilket – med fokus på unge – illustreres med en række empiriske eksempler. Afslutningsvis peges der på muligheden af en teoretisk integration af fundamentale indsigter i såvel individualiserings- som differentieringssociologien.
Original languageDanish
JournalDansk Sociologi
Volume24
Issue number4
Pages (from-to)9-35
Number of pages26
ISSN0905-5908
Publication statusPublished - Dec 2013

Cite this

@article{1b4d6d89b8374161b3de197faf7bebed,
title = "Individualisering og social differentiering i den refleksive modernitet",
abstract = "Ikke kun i klassisk, men ogs{\aa} i moderne sociologi spiller begrebet om ”individualisering” en helt central rolle. I nyere sociologi har ikke mindst Ziehe, Beck, Giddens og Bauman gjort individualiseringsbegrebet til et n{\o}glebegreb i deres teorier om sen-, refleksiv og flydende modernitet. Individualiseringssociologiens betoning af fris{\ae}ttelse, valg og social forandring udfordres imidlertid af differentierings- og magtsociologien (Bourdieu, Dean, Rose m.fl.), der i h{\o}jere grad betoner klasser, magt og social reproduktion. I artiklen s{\o}ges skismaet mellem forandring og social reproduktion ”overvundet” i form af et fors{\o}g p{\aa} at t{\ae}nke individualiseringens differentierede former i den refleksive modernitet. Antagelsen er s{\aa}ledes, at der – afh{\ae}ngigt af besiddelsen af {\o}konomisk, social og kulturel kapital – er forskel p{\aa} refleksiv moderne menneskers evne til at h{\aa}ndtere individualiseringens krav, hvilket – med fokus p{\aa} unge – illustreres med en r{\ae}kke empiriske eksempler. Afslutningsvis peges der p{\aa} muligheden af en teoretisk integration af fundamentale indsigter i s{\aa}vel individualiserings- som differentieringssociologien.",
keywords = "Individualisering, refleksiv habitus, risiko, unge, social differentiering",
author = "Klaus Rasborg",
year = "2013",
month = "12",
language = "Dansk",
volume = "24",
pages = "9--35",
journal = "Dansk Sociologi",
issn = "0905-5908",
publisher = "Dansk Sociologforening",
number = "4",

}

Individualisering og social differentiering i den refleksive modernitet. / Rasborg, Klaus.

In: Dansk Sociologi, Vol. 24, No. 4, 12.2013, p. 9-35.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Individualisering og social differentiering i den refleksive modernitet

AU - Rasborg, Klaus

PY - 2013/12

Y1 - 2013/12

N2 - Ikke kun i klassisk, men også i moderne sociologi spiller begrebet om ”individualisering” en helt central rolle. I nyere sociologi har ikke mindst Ziehe, Beck, Giddens og Bauman gjort individualiseringsbegrebet til et nøglebegreb i deres teorier om sen-, refleksiv og flydende modernitet. Individualiseringssociologiens betoning af frisættelse, valg og social forandring udfordres imidlertid af differentierings- og magtsociologien (Bourdieu, Dean, Rose m.fl.), der i højere grad betoner klasser, magt og social reproduktion. I artiklen søges skismaet mellem forandring og social reproduktion ”overvundet” i form af et forsøg på at tænke individualiseringens differentierede former i den refleksive modernitet. Antagelsen er således, at der – afhængigt af besiddelsen af økonomisk, social og kulturel kapital – er forskel på refleksiv moderne menneskers evne til at håndtere individualiseringens krav, hvilket – med fokus på unge – illustreres med en række empiriske eksempler. Afslutningsvis peges der på muligheden af en teoretisk integration af fundamentale indsigter i såvel individualiserings- som differentieringssociologien.

AB - Ikke kun i klassisk, men også i moderne sociologi spiller begrebet om ”individualisering” en helt central rolle. I nyere sociologi har ikke mindst Ziehe, Beck, Giddens og Bauman gjort individualiseringsbegrebet til et nøglebegreb i deres teorier om sen-, refleksiv og flydende modernitet. Individualiseringssociologiens betoning af frisættelse, valg og social forandring udfordres imidlertid af differentierings- og magtsociologien (Bourdieu, Dean, Rose m.fl.), der i højere grad betoner klasser, magt og social reproduktion. I artiklen søges skismaet mellem forandring og social reproduktion ”overvundet” i form af et forsøg på at tænke individualiseringens differentierede former i den refleksive modernitet. Antagelsen er således, at der – afhængigt af besiddelsen af økonomisk, social og kulturel kapital – er forskel på refleksiv moderne menneskers evne til at håndtere individualiseringens krav, hvilket – med fokus på unge – illustreres med en række empiriske eksempler. Afslutningsvis peges der på muligheden af en teoretisk integration af fundamentale indsigter i såvel individualiserings- som differentieringssociologien.

KW - Individualisering

KW - refleksiv habitus

KW - risiko

KW - unge

KW - social differentiering

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 24

SP - 9

EP - 35

JO - Dansk Sociologi

JF - Dansk Sociologi

SN - 0905-5908

IS - 4

ER -