Gymnasielærerprofessionens sorte boks

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

  Abstract

  Artiklen fokuserer på repræsentationer af lærer-elev relationen set ud fra lærerens vinkel, der udgrænses fra gymnasielærerprofessionens fælles bevidsthed. Med afsæt i fænomenologiske, diskursteoretiske og psykodyamiske teoridanelser argumenteres der for, at lærerens ambivalens i forhold til eleverne destabiliserer idealiserede indre billeder af den gode lærer, og at flertydige erfaringer med lærer-elevrelationen i forlængelse deraf helst gemmes og glemmes i professionens sorte boks. Dermed indskrænkes mulighederne for professionel refleksion og diskussion af denne vigtige relations betydning for den enkelte lærer og for hendes oplevelse af at du til sit arbejde.
  Original languageDanish
  JournalDansk pædagogisk tidsskrift
  Issue number4
  Pages (from-to)52 -59
  Number of pages8
  ISSN0904-2393
  Publication statusPublished - 2007

  Keywords

  • relations
  • psychodynamics
  • discourse
  • life history

  Cite this

  @article{0cba4b30e14911dcb321000ea68e967b,
  title = "Gymnasiel{\ae}rerprofessionens sorte boks",
  abstract = "Artiklen fokuserer p{\aa} repr{\ae}sentationer af l{\ae}rer-elev relationen set ud fra l{\ae}rerens vinkel, der udgr{\ae}nses fra gymnasiel{\ae}rerprofessionens f{\ae}lles bevidsthed. Med afs{\ae}t i f{\ae}nomenologiske, diskursteoretiske og psykodyamiske teoridanelser argumenteres der for, at l{\ae}rerens ambivalens i forhold til eleverne destabiliserer idealiserede indre billeder af den gode l{\ae}rer, og at flertydige erfaringer med l{\ae}rer-elevrelationen i forl{\ae}ngelse deraf helst gemmes og glemmes i professionens sorte boks. Dermed indskr{\ae}nkes mulighederne for professionel refleksion og diskussion af denne vigtige relations betydning for den enkelte l{\ae}rer og for hendes oplevelse af at du til sit arbejde.",
  keywords = "relationer, psykodynamik, diskurs, livshistorie, relations, psychodynamics, discourse, life history",
  author = "Aase Lading",
  year = "2007",
  language = "Dansk",
  pages = "52 --59",
  journal = "Dansk Paedagogisk Tidsskrift",
  issn = "0904-2393",
  publisher = "Foreningen bag Udgivelsen af Dansk Paedagogisk Tidsskrift",
  number = "4",

  }

  Gymnasielærerprofessionens sorte boks. / Lading, Aase.

  In: Dansk pædagogisk tidsskrift, No. 4, 2007, p. 52 -59.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

  TY - JOUR

  T1 - Gymnasielærerprofessionens sorte boks

  AU - Lading, Aase

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Artiklen fokuserer på repræsentationer af lærer-elev relationen set ud fra lærerens vinkel, der udgrænses fra gymnasielærerprofessionens fælles bevidsthed. Med afsæt i fænomenologiske, diskursteoretiske og psykodyamiske teoridanelser argumenteres der for, at lærerens ambivalens i forhold til eleverne destabiliserer idealiserede indre billeder af den gode lærer, og at flertydige erfaringer med lærer-elevrelationen i forlængelse deraf helst gemmes og glemmes i professionens sorte boks. Dermed indskrænkes mulighederne for professionel refleksion og diskussion af denne vigtige relations betydning for den enkelte lærer og for hendes oplevelse af at du til sit arbejde.

  AB - Artiklen fokuserer på repræsentationer af lærer-elev relationen set ud fra lærerens vinkel, der udgrænses fra gymnasielærerprofessionens fælles bevidsthed. Med afsæt i fænomenologiske, diskursteoretiske og psykodyamiske teoridanelser argumenteres der for, at lærerens ambivalens i forhold til eleverne destabiliserer idealiserede indre billeder af den gode lærer, og at flertydige erfaringer med lærer-elevrelationen i forlængelse deraf helst gemmes og glemmes i professionens sorte boks. Dermed indskrænkes mulighederne for professionel refleksion og diskussion af denne vigtige relations betydning for den enkelte lærer og for hendes oplevelse af at du til sit arbejde.

  KW - relationer

  KW - psykodynamik

  KW - diskurs

  KW - livshistorie

  KW - relations

  KW - psychodynamics

  KW - discourse

  KW - life history

  M3 - Tidsskriftartikel

  SP - 52

  EP - 59

  JO - Dansk Paedagogisk Tidsskrift

  JF - Dansk Paedagogisk Tidsskrift

  SN - 0904-2393

  IS - 4

  ER -