Fremkaldte Kulturrum: Diskussioner om demokrati og diktatur, humanisme, ansvar og videnskab i tiden omkring anden verdenskrig

Research output: Book/ReportDoctoral thesisResearch

Abstract

Fremkaldte kulturrum er en detaljeret analyse og diskussion af den offentlige intellektuelle debat om demokrati, humanisme og videnskab i Danmark i 1930'erne til 1950'erne. Med anden verdenskrig som en skelsættende begivenhed vises, hvordan kulturdebatterne i perioden var præget af de historiske begivenheder og selv prægede disse ved at fremsætte markante synspunkter om ansvar, moral, kultur, værdipolitik og politik. Dette gør sig ikke mindst gældende i forhold til spørgsmålet om dansk samarbejde med eller modstand mod den tyske besættelse under krigen.
Med begrebet 'kulturrum' udvikler Esther Oluffa Pedersen et metodologisk greb til at analysere måden hvorpå intellektuelle debatter udfolder sig i det offentlige rum. Et kulturrum definerer på den ene side en given tids intellektuelle synspunkter. På den anden side bliver de intellektuelle synspunkter også udfordret og forandret gennem den offentlige debat, således at kulturrummets dimensioner udvikles, i og med at forskellene i holdninger bliver fremkaldt af udtalelse, svar og modsvar.
Original languageDanish
Place of PublicationRoskilde
PublisherRoskilde Universitet
Number of pages353
Publication statusPublished - 2019
EventForsvar af afhandlingen "Fremkaldte Kulturrum" - Roskilde Universitet , Roskilde, Denmark
Duration: 4 Oct 20184 Oct 2018
https://ruc.dk/arrangementer/esther-oluffa-pedersen-forsvarer-sin-doktordisputats

Other

OtherForsvar af afhandlingen "Fremkaldte Kulturrum"
LocationRoskilde Universitet
CountryDenmark
CityRoskilde
Period04/10/201804/10/2018
Internet address

Cite this