Forestillinger om lykke

mødres fortællinger om efterfødselsreaktioner

Ida Marie Storm, Ditte-Marie From

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen bygger på en specialeafhandling, der har undersøgt mødres forventninger om et lykkeligt moderskab. Mødre i Danmark bliver screenet for depression to måneder efter fødslen og kan ved mistrivsel og lav score blive tilbudt deltagelse i kommunale støttegrupper. Artiklen baserer sig på kvalitative interviews med seks småbørnsmødre i støttegrupper for mødre med efterfødselsreaktioner. I en tematisk ramme om familie og sociale fællesskaber bearbejder artiklen mødrenes fortællinger om, hvordan manglende oplevelse af et trivselsfuldt moderskab forbindes med afvigelse fra normfulde forestillinger om det ønskværdige moderskab, der er kendetegnet ved lykke, sundhed og selvkontrol. Artiklens analyser har anlagt et poststrukturalistisk perspektiv med interesse for, hvilke subjektpositioner, som de kulturelt skabte rammer for norm og afvigelse stiller til rådighed for nybagte mødre. I forlængelse heraf diskuterer artiklen, hvordan mødrene positionerer sig selv og andre i forhold til normen om det lykkelige moderskab. Analyserne peger på, at antagelser om, at den normale mor er den lykkelige mor, indsnævrer normalområdet og stiller potentielt både mistrivende og afvigende positioner til rådighed for et betragteligt antal mødre. Mødre, der frygter eksklusion fra ønskværdige, sociale fællesskaber, samt risikerer social nedvurdering, kan vælge at skjule deres mistrivsel. Dette sker enten ved at isolere sig socialt eller ’spille skuespil’ i mødet med omverdenen, hvilket kan udfordre opsporing af og dermed muligheden for at støtte de mødre, der ikke trives. På baggrund af de anlagte teoretiske perspektiver og den skildrede analyse udvikles et nyt begreb til karakteristik af en ny form for styringsmentalitet i vestlige samfund: performance of conduct.
Original languageDanish
JournalNordiske Udkast
Volume43
Issue number1
Pages (from-to)21-36
ISSN1396-3953
Publication statusPublished - 2016

Cite this

@article{7b901c9898db49f4a9a8ab38aceab155,
title = "Forestillinger om lykke: m{\o}dres fort{\ae}llinger om efterf{\o}dselsreaktioner",
abstract = "Artiklen bygger p{\aa} en specialeafhandling, der har unders{\o}gt m{\o}dres forventninger om et lykkeligt moderskab. M{\o}dre i Danmark bliver screenet for depression to m{\aa}neder efter f{\o}dslen og kan ved mistrivsel og lav score blive tilbudt deltagelse i kommunale st{\o}ttegrupper. Artiklen baserer sig p{\aa} kvalitative interviews med seks sm{\aa}b{\o}rnsm{\o}dre i st{\o}ttegrupper for m{\o}dre med efterf{\o}dselsreaktioner. I en tematisk ramme om familie og sociale f{\ae}llesskaber bearbejder artiklen m{\o}drenes fort{\ae}llinger om, hvordan manglende oplevelse af et trivselsfuldt moderskab forbindes med afvigelse fra normfulde forestillinger om det {\o}nskv{\ae}rdige moderskab, der er kendetegnet ved lykke, sundhed og selvkontrol. Artiklens analyser har anlagt et poststrukturalistisk perspektiv med interesse for, hvilke subjektpositioner, som de kulturelt skabte rammer for norm og afvigelse stiller til r{\aa}dighed for nybagte m{\o}dre. I forl{\ae}ngelse heraf diskuterer artiklen, hvordan m{\o}drene positionerer sig selv og andre i forhold til normen om det lykkelige moderskab. Analyserne peger p{\aa}, at antagelser om, at den normale mor er den lykkelige mor, indsn{\ae}vrer normalomr{\aa}det og stiller potentielt b{\aa}de mistrivende og afvigende positioner til r{\aa}dighed for et betragteligt antal m{\o}dre. M{\o}dre, der frygter eksklusion fra {\o}nskv{\ae}rdige, sociale f{\ae}llesskaber, samt risikerer social nedvurdering, kan v{\ae}lge at skjule deres mistrivsel. Dette sker enten ved at isolere sig socialt eller ’spille skuespil’ i m{\o}det med omverdenen, hvilket kan udfordre opsporing af og dermed muligheden for at st{\o}tte de m{\o}dre, der ikke trives. P{\aa} baggrund af de anlagte teoretiske perspektiver og den skildrede analyse udvikles et nyt begreb til karakteristik af en ny form for styringsmentalitet i vestlige samfund: performance of conduct.",
keywords = "Efterf{\o}dselreaktion, F{\o}dselsdepression, Lykke, Moderskab, Stigmatisering, Styringsteknologier, Kontrol",
author = "Storm, {Ida Marie} and Ditte-Marie From",
year = "2016",
language = "Dansk",
volume = "43",
pages = "21--36",
journal = "Nordiske Udkast",
issn = "1396-3953",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "1",

}

Forestillinger om lykke : mødres fortællinger om efterfødselsreaktioner. / Storm, Ida Marie; From, Ditte-Marie.

In: Nordiske Udkast, Vol. 43, No. 1, 2016, p. 21-36.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Forestillinger om lykke

T2 - mødres fortællinger om efterfødselsreaktioner

AU - Storm, Ida Marie

AU - From, Ditte-Marie

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Artiklen bygger på en specialeafhandling, der har undersøgt mødres forventninger om et lykkeligt moderskab. Mødre i Danmark bliver screenet for depression to måneder efter fødslen og kan ved mistrivsel og lav score blive tilbudt deltagelse i kommunale støttegrupper. Artiklen baserer sig på kvalitative interviews med seks småbørnsmødre i støttegrupper for mødre med efterfødselsreaktioner. I en tematisk ramme om familie og sociale fællesskaber bearbejder artiklen mødrenes fortællinger om, hvordan manglende oplevelse af et trivselsfuldt moderskab forbindes med afvigelse fra normfulde forestillinger om det ønskværdige moderskab, der er kendetegnet ved lykke, sundhed og selvkontrol. Artiklens analyser har anlagt et poststrukturalistisk perspektiv med interesse for, hvilke subjektpositioner, som de kulturelt skabte rammer for norm og afvigelse stiller til rådighed for nybagte mødre. I forlængelse heraf diskuterer artiklen, hvordan mødrene positionerer sig selv og andre i forhold til normen om det lykkelige moderskab. Analyserne peger på, at antagelser om, at den normale mor er den lykkelige mor, indsnævrer normalområdet og stiller potentielt både mistrivende og afvigende positioner til rådighed for et betragteligt antal mødre. Mødre, der frygter eksklusion fra ønskværdige, sociale fællesskaber, samt risikerer social nedvurdering, kan vælge at skjule deres mistrivsel. Dette sker enten ved at isolere sig socialt eller ’spille skuespil’ i mødet med omverdenen, hvilket kan udfordre opsporing af og dermed muligheden for at støtte de mødre, der ikke trives. På baggrund af de anlagte teoretiske perspektiver og den skildrede analyse udvikles et nyt begreb til karakteristik af en ny form for styringsmentalitet i vestlige samfund: performance of conduct.

AB - Artiklen bygger på en specialeafhandling, der har undersøgt mødres forventninger om et lykkeligt moderskab. Mødre i Danmark bliver screenet for depression to måneder efter fødslen og kan ved mistrivsel og lav score blive tilbudt deltagelse i kommunale støttegrupper. Artiklen baserer sig på kvalitative interviews med seks småbørnsmødre i støttegrupper for mødre med efterfødselsreaktioner. I en tematisk ramme om familie og sociale fællesskaber bearbejder artiklen mødrenes fortællinger om, hvordan manglende oplevelse af et trivselsfuldt moderskab forbindes med afvigelse fra normfulde forestillinger om det ønskværdige moderskab, der er kendetegnet ved lykke, sundhed og selvkontrol. Artiklens analyser har anlagt et poststrukturalistisk perspektiv med interesse for, hvilke subjektpositioner, som de kulturelt skabte rammer for norm og afvigelse stiller til rådighed for nybagte mødre. I forlængelse heraf diskuterer artiklen, hvordan mødrene positionerer sig selv og andre i forhold til normen om det lykkelige moderskab. Analyserne peger på, at antagelser om, at den normale mor er den lykkelige mor, indsnævrer normalområdet og stiller potentielt både mistrivende og afvigende positioner til rådighed for et betragteligt antal mødre. Mødre, der frygter eksklusion fra ønskværdige, sociale fællesskaber, samt risikerer social nedvurdering, kan vælge at skjule deres mistrivsel. Dette sker enten ved at isolere sig socialt eller ’spille skuespil’ i mødet med omverdenen, hvilket kan udfordre opsporing af og dermed muligheden for at støtte de mødre, der ikke trives. På baggrund af de anlagte teoretiske perspektiver og den skildrede analyse udvikles et nyt begreb til karakteristik af en ny form for styringsmentalitet i vestlige samfund: performance of conduct.

KW - Efterfødselreaktion

KW - Fødselsdepression

KW - Lykke

KW - Moderskab

KW - Stigmatisering

KW - Styringsteknologier

KW - Kontrol

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 43

SP - 21

EP - 36

JO - Nordiske Udkast

JF - Nordiske Udkast

SN - 1396-3953

IS - 1

ER -