Folket eksisterer ikke – derfor har vi populisme.

Om Laclaus populismeteori

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen er en diskussion af Ernesto Laclaus populismeteori. I denne forstås populisme ikke som et velafgrænset fænomen, men derimod som et sæt af logikker, der primært indebærer en konstruktion af ’folket’ i antagonistisk modsætning til ’eliten’. Laclaus teori diskuteres i forhold til Socialdemokratiets berømte program Danmark for Folket fra 1934 og kontrasteres med Jan-Werner Müllers teori om populisme. Artiklens konklusion er, at demokrati og populisme ikke har nødvendige relationer. Populisme kan med andre ord både være en styrkelse af og en trussel imod demokrati.
Original languageDanish
JournalPolitik
Volume20
Issue number4
Pages (from-to)10-28
Number of pages19
ISSN1604-0058
Publication statusPublished - Dec 2017

Cite this

@article{9963253846fd4cf8a281b7e3959ec586,
title = "Folket eksisterer ikke – derfor har vi populisme.: Om Laclaus populismeteori",
abstract = "Artiklen er en diskussion af Ernesto Laclaus populismeteori. I denne forst{\aa}s populisme ikke som et velafgr{\ae}nset f{\ae}nomen, men derimod som et s{\ae}t af logikker, der prim{\ae}rt indeb{\ae}rer en konstruktion af ’folket’ i antagonistisk mods{\ae}tning til ’eliten’. Laclaus teori diskuteres i forhold til Socialdemokratiets ber{\o}mte program Danmark for Folket fra 1934 og kontrasteres med Jan-Werner M{\"u}llers teori om populisme. Artiklens konklusion er, at demokrati og populisme ikke har n{\o}dvendige relationer. Populisme kan med andre ord b{\aa}de v{\ae}re en styrkelse af og en trussel imod demokrati.",
keywords = "Populisme, Demokrati, Laclau, Folket, Eliten, Jan Werner M{\"u}ller, socialdemokratiet",
author = "Hansen, {Allan Dreyer}",
year = "2017",
month = "12",
language = "Dansk",
volume = "20",
pages = "10--28",
journal = "Politik",
issn = "1604-0058",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "4",

}

Folket eksisterer ikke – derfor har vi populisme. Om Laclaus populismeteori. / Hansen, Allan Dreyer.

In: Politik, Vol. 20, No. 4, 12.2017, p. 10-28.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Folket eksisterer ikke – derfor har vi populisme.

T2 - Om Laclaus populismeteori

AU - Hansen, Allan Dreyer

PY - 2017/12

Y1 - 2017/12

N2 - Artiklen er en diskussion af Ernesto Laclaus populismeteori. I denne forstås populisme ikke som et velafgrænset fænomen, men derimod som et sæt af logikker, der primært indebærer en konstruktion af ’folket’ i antagonistisk modsætning til ’eliten’. Laclaus teori diskuteres i forhold til Socialdemokratiets berømte program Danmark for Folket fra 1934 og kontrasteres med Jan-Werner Müllers teori om populisme. Artiklens konklusion er, at demokrati og populisme ikke har nødvendige relationer. Populisme kan med andre ord både være en styrkelse af og en trussel imod demokrati.

AB - Artiklen er en diskussion af Ernesto Laclaus populismeteori. I denne forstås populisme ikke som et velafgrænset fænomen, men derimod som et sæt af logikker, der primært indebærer en konstruktion af ’folket’ i antagonistisk modsætning til ’eliten’. Laclaus teori diskuteres i forhold til Socialdemokratiets berømte program Danmark for Folket fra 1934 og kontrasteres med Jan-Werner Müllers teori om populisme. Artiklens konklusion er, at demokrati og populisme ikke har nødvendige relationer. Populisme kan med andre ord både være en styrkelse af og en trussel imod demokrati.

KW - Populisme

KW - Demokrati

KW - Laclau

KW - Folket

KW - Eliten

KW - Jan Werner Müller

KW - socialdemokratiet

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 20

SP - 10

EP - 28

JO - Politik

JF - Politik

SN - 1604-0058

IS - 4

ER -