Etik og normativitet

Ditte Maria Børglum Tofteng, Mia Husted

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

  Abstract

  Aktionsforskningens tidligste videnskabsteorietiske overvejelser springer i meget høj grad fra forestillingen om forskerens/forskningens rolle. Hvad er det forskningen kan og skal i et felt? På mange måder er de første erkendelser af dette samstemmende med den samfundsvidenskabelige erkendelsesproces. Fra de tidlige Hawthorne-eksperimenter ved vi, at forskeren gennem sin tilstedeværelse ændrer vilkårene for egen forskning (Nielsen 2000, Gillespie 1939). Fra Tavistock og Maria Jahodas studie af arbejdsløshed ved vi, at forskerens ønske om at hjælpe og støtte feltets aktører stiller sig op, som betydningsfuldt, når det udforskede felt kun vanskeligt overlever (Jahoda 1972 (1933)). I 1970’erne adresserer Skjervheim problemstillingen, som forholdet mellem at være deltager eller tilskuer. Hvor forskeren ifølge Skjervheim ikke har andet valg, end at være deltager i det udforskede felt og må tage sit eget engagement alvorligt (Skjervheim 2000 (1976)).
  Mere nutidigt taler vi om det som, at forskerne, som fremdriver af udviklingsprocesser, må forholde sig til det ansvar de påtager sig overfor i feltet. Mange gange taler vi om det i forhold til at forskeren ikke må love for meget, ikke må skabe afmagt blandt de som deltager, ikke må putte noget ind i feltet, der forringer vilkårene for feltets aktører. Forskeren, der kommer for tæt på feltet advares også om ikke at blive slugt af relationerne, at tage det på sig, med andre ord. Samtidig er forskeren jo også forvalter af en bestemt forskningstematik. Vi er forskere og har en rolle at spille på den akademiske arena, og skal her forvalte en specialviden overfor andre med viden indenfor samme felt, men hvordan gør vi det? Aktionsforskningen kan med andre ord både skabe dannelsesrum for deltagerne og udviklingsrum for aktionsforskningen (Nielsen og Nielsen 2005). Kapitlet vil med enkelte nedslag i landkortet forsøge at frame denne dobbeltrolle og måder at imødekomme den i aktionsforskningen. Et nedslag vil være den kritiske utopiske aktionsforskning, der med den kritiske teori bringer en æstetisk dimension ind i spændingsfeltet mellem forsker og felt (Nielsen og Nielsen 2005, Egmose 2011, Husted og Tofteng 2006, 2007). Et andet er PAR traditionen, der går mere direkte ind i arbejdet med at definere en etik i aktionsforskningen (s relationer) (Fals Borda og Rahman 1992, Brydon-Miller 2008).
  Original languageDanish
  Title of host publicationAktionsforskning - en grundbog
  EditorsMia Husted, Ditte Tofteng, Gitte Duus, Karin Kildedal, Erik Laursen
  Number of pages16
  PublisherSamfundslitteratur
  Publication date2012
  Pages129-144
  Chapter7
  Commissioning bodyAalborg University
  ISBN (Print)8759316322, 9788759316320
  Publication statusPublished - 2012

  Cite this

  Tofteng, D. M. B., & Husted, M. (2012). Etik og normativitet. In M. Husted, D. Tofteng, G. Duus, K. Kildedal, & E. Laursen (Eds.), Aktionsforskning - en grundbog (pp. 129-144). Samfundslitteratur.
  Tofteng, Ditte Maria Børglum ; Husted, Mia. / Etik og normativitet. Aktionsforskning - en grundbog. editor / Mia Husted ; Ditte Tofteng ; Gitte Duus ; Karin Kildedal ; Erik Laursen. Samfundslitteratur, 2012. pp. 129-144
  @inbook{347efd47bdf24c08801de945094aa305,
  title = "Etik og normativitet",
  abstract = "Aktionsforskningens tidligste videnskabsteorietiske overvejelser springer i meget h{\o}j grad fra forestillingen om forskerens/forskningens rolle. Hvad er det forskningen kan og skal i et felt? P{\aa} mange m{\aa}der er de f{\o}rste erkendelser af dette samstemmende med den samfundsvidenskabelige erkendelsesproces. Fra de tidlige Hawthorne-eksperimenter ved vi, at forskeren gennem sin tilstedev{\ae}relse {\ae}ndrer vilk{\aa}rene for egen forskning (Nielsen 2000, Gillespie 1939). Fra Tavistock og Maria Jahodas studie af arbejdsl{\o}shed ved vi, at forskerens {\o}nske om at hj{\ae}lpe og st{\o}tte feltets akt{\o}rer stiller sig op, som betydningsfuldt, n{\aa}r det udforskede felt kun vanskeligt overlever (Jahoda 1972 (1933)). I 1970’erne adresserer Skjervheim problemstillingen, som forholdet mellem at v{\ae}re deltager eller tilskuer. Hvor forskeren if{\o}lge Skjervheim ikke har andet valg, end at v{\ae}re deltager i det udforskede felt og m{\aa} tage sit eget engagement alvorligt (Skjervheim 2000 (1976)). Mere nutidigt taler vi om det som, at forskerne, som fremdriver af udviklingsprocesser, m{\aa} forholde sig til det ansvar de p{\aa}tager sig overfor i feltet. Mange gange taler vi om det i forhold til at forskeren ikke m{\aa} love for meget, ikke m{\aa} skabe afmagt blandt de som deltager, ikke m{\aa} putte noget ind i feltet, der forringer vilk{\aa}rene for feltets akt{\o}rer. Forskeren, der kommer for t{\ae}t p{\aa} feltet advares ogs{\aa} om ikke at blive slugt af relationerne, at tage det p{\aa} sig, med andre ord. Samtidig er forskeren jo ogs{\aa} forvalter af en bestemt forskningstematik. Vi er forskere og har en rolle at spille p{\aa} den akademiske arena, og skal her forvalte en specialviden overfor andre med viden indenfor samme felt, men hvordan g{\o}r vi det? Aktionsforskningen kan med andre ord b{\aa}de skabe dannelsesrum for deltagerne og udviklingsrum for aktionsforskningen (Nielsen og Nielsen 2005). Kapitlet vil med enkelte nedslag i landkortet fors{\o}ge at frame denne dobbeltrolle og m{\aa}der at im{\o}dekomme den i aktionsforskningen. Et nedslag vil v{\ae}re den kritiske utopiske aktionsforskning, der med den kritiske teori bringer en {\ae}stetisk dimension ind i sp{\ae}ndingsfeltet mellem forsker og felt (Nielsen og Nielsen 2005, Egmose 2011, Husted og Tofteng 2006, 2007). Et andet er PAR traditionen, der g{\aa}r mere direkte ind i arbejdet med at definere en etik i aktionsforskningen (s relationer) (Fals Borda og Rahman 1992, Brydon-Miller 2008).",
  author = "Tofteng, {Ditte Maria B{\o}rglum} and Mia Husted",
  year = "2012",
  language = "Dansk",
  isbn = "8759316322",
  pages = "129--144",
  editor = "Mia Husted and Ditte Tofteng and Gitte Duus and Karin Kildedal and Erik Laursen",
  booktitle = "Aktionsforskning - en grundbog",
  publisher = "Samfundslitteratur",

  }

  Tofteng, DMB & Husted, M 2012, Etik og normativitet. in M Husted, D Tofteng, G Duus, K Kildedal & E Laursen (eds), Aktionsforskning - en grundbog. Samfundslitteratur, pp. 129-144.

  Etik og normativitet. / Tofteng, Ditte Maria Børglum; Husted, Mia.

  Aktionsforskning - en grundbog. ed. / Mia Husted; Ditte Tofteng; Gitte Duus; Karin Kildedal; Erik Laursen. Samfundslitteratur, 2012. p. 129-144.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Etik og normativitet

  AU - Tofteng, Ditte Maria Børglum

  AU - Husted, Mia

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Aktionsforskningens tidligste videnskabsteorietiske overvejelser springer i meget høj grad fra forestillingen om forskerens/forskningens rolle. Hvad er det forskningen kan og skal i et felt? På mange måder er de første erkendelser af dette samstemmende med den samfundsvidenskabelige erkendelsesproces. Fra de tidlige Hawthorne-eksperimenter ved vi, at forskeren gennem sin tilstedeværelse ændrer vilkårene for egen forskning (Nielsen 2000, Gillespie 1939). Fra Tavistock og Maria Jahodas studie af arbejdsløshed ved vi, at forskerens ønske om at hjælpe og støtte feltets aktører stiller sig op, som betydningsfuldt, når det udforskede felt kun vanskeligt overlever (Jahoda 1972 (1933)). I 1970’erne adresserer Skjervheim problemstillingen, som forholdet mellem at være deltager eller tilskuer. Hvor forskeren ifølge Skjervheim ikke har andet valg, end at være deltager i det udforskede felt og må tage sit eget engagement alvorligt (Skjervheim 2000 (1976)). Mere nutidigt taler vi om det som, at forskerne, som fremdriver af udviklingsprocesser, må forholde sig til det ansvar de påtager sig overfor i feltet. Mange gange taler vi om det i forhold til at forskeren ikke må love for meget, ikke må skabe afmagt blandt de som deltager, ikke må putte noget ind i feltet, der forringer vilkårene for feltets aktører. Forskeren, der kommer for tæt på feltet advares også om ikke at blive slugt af relationerne, at tage det på sig, med andre ord. Samtidig er forskeren jo også forvalter af en bestemt forskningstematik. Vi er forskere og har en rolle at spille på den akademiske arena, og skal her forvalte en specialviden overfor andre med viden indenfor samme felt, men hvordan gør vi det? Aktionsforskningen kan med andre ord både skabe dannelsesrum for deltagerne og udviklingsrum for aktionsforskningen (Nielsen og Nielsen 2005). Kapitlet vil med enkelte nedslag i landkortet forsøge at frame denne dobbeltrolle og måder at imødekomme den i aktionsforskningen. Et nedslag vil være den kritiske utopiske aktionsforskning, der med den kritiske teori bringer en æstetisk dimension ind i spændingsfeltet mellem forsker og felt (Nielsen og Nielsen 2005, Egmose 2011, Husted og Tofteng 2006, 2007). Et andet er PAR traditionen, der går mere direkte ind i arbejdet med at definere en etik i aktionsforskningen (s relationer) (Fals Borda og Rahman 1992, Brydon-Miller 2008).

  AB - Aktionsforskningens tidligste videnskabsteorietiske overvejelser springer i meget høj grad fra forestillingen om forskerens/forskningens rolle. Hvad er det forskningen kan og skal i et felt? På mange måder er de første erkendelser af dette samstemmende med den samfundsvidenskabelige erkendelsesproces. Fra de tidlige Hawthorne-eksperimenter ved vi, at forskeren gennem sin tilstedeværelse ændrer vilkårene for egen forskning (Nielsen 2000, Gillespie 1939). Fra Tavistock og Maria Jahodas studie af arbejdsløshed ved vi, at forskerens ønske om at hjælpe og støtte feltets aktører stiller sig op, som betydningsfuldt, når det udforskede felt kun vanskeligt overlever (Jahoda 1972 (1933)). I 1970’erne adresserer Skjervheim problemstillingen, som forholdet mellem at være deltager eller tilskuer. Hvor forskeren ifølge Skjervheim ikke har andet valg, end at være deltager i det udforskede felt og må tage sit eget engagement alvorligt (Skjervheim 2000 (1976)). Mere nutidigt taler vi om det som, at forskerne, som fremdriver af udviklingsprocesser, må forholde sig til det ansvar de påtager sig overfor i feltet. Mange gange taler vi om det i forhold til at forskeren ikke må love for meget, ikke må skabe afmagt blandt de som deltager, ikke må putte noget ind i feltet, der forringer vilkårene for feltets aktører. Forskeren, der kommer for tæt på feltet advares også om ikke at blive slugt af relationerne, at tage det på sig, med andre ord. Samtidig er forskeren jo også forvalter af en bestemt forskningstematik. Vi er forskere og har en rolle at spille på den akademiske arena, og skal her forvalte en specialviden overfor andre med viden indenfor samme felt, men hvordan gør vi det? Aktionsforskningen kan med andre ord både skabe dannelsesrum for deltagerne og udviklingsrum for aktionsforskningen (Nielsen og Nielsen 2005). Kapitlet vil med enkelte nedslag i landkortet forsøge at frame denne dobbeltrolle og måder at imødekomme den i aktionsforskningen. Et nedslag vil være den kritiske utopiske aktionsforskning, der med den kritiske teori bringer en æstetisk dimension ind i spændingsfeltet mellem forsker og felt (Nielsen og Nielsen 2005, Egmose 2011, Husted og Tofteng 2006, 2007). Et andet er PAR traditionen, der går mere direkte ind i arbejdet med at definere en etik i aktionsforskningen (s relationer) (Fals Borda og Rahman 1992, Brydon-Miller 2008).

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 8759316322

  SN - 9788759316320

  SP - 129

  EP - 144

  BT - Aktionsforskning - en grundbog

  A2 - Husted, Mia

  A2 - Tofteng, Ditte

  A2 - Duus, Gitte

  A2 - Kildedal, Karin

  A2 - Laursen, Erik

  PB - Samfundslitteratur

  ER -

  Tofteng DMB, Husted M. Etik og normativitet. In Husted M, Tofteng D, Duus G, Kildedal K, Laursen E, editors, Aktionsforskning - en grundbog. Samfundslitteratur. 2012. p. 129-144