Et retorisk perspektiv på faktatjek: Om etablering og brug af fakta i politisk debat

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Artiklen argumenterer for en læsning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik på at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter fremsættes forslag til, hvordan man med afsæt i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at gå fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forstå fakta som domæneafhængige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation forsøger at opnå tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn på fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.
Original languageDanish
JournalJournalistica
Volume1
Issue number2019
Pages (from-to)6-28
ISSN1901-6220
Publication statusPublished - 2019

Keywords

  Cite this

  @article{ccedd681143b4b2f8534af77df57bedc,
  title = "Et retorisk perspektiv p{\aa} faktatjek: Om etablering og brug af fakta i politisk debat",
  abstract = "Artiklen argumenterer for en l{\ae}sning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik p{\aa} at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter frems{\ae}ttes forslag til, hvordan man med afs{\ae}t i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at g{\aa} fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forst{\aa} fakta som dom{\ae}neafh{\ae}ngige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation fors{\o}ger at opn{\aa} tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn p{\aa} fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.",
  keywords = "Politisk debat, medier, journalistik, faktatjek, argumentation",
  author = "Mette Bengtsson",
  year = "2019",
  language = "Dansk",
  volume = "1",
  pages = "6--28",
  journal = "Journalistica",
  issn = "1901-6220",
  publisher = "Forlaget Ajour",
  number = "2019",

  }

  Et retorisk perspektiv på faktatjek : Om etablering og brug af fakta i politisk debat. / Bengtsson, Mette.

  In: Journalistica, Vol. 1, No. 2019, 2019, p. 6-28.

  Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Et retorisk perspektiv på faktatjek

  T2 - Om etablering og brug af fakta i politisk debat

  AU - Bengtsson, Mette

  PY - 2019

  Y1 - 2019

  N2 - Artiklen argumenterer for en læsning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik på at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter fremsættes forslag til, hvordan man med afsæt i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at gå fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forstå fakta som domæneafhængige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation forsøger at opnå tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn på fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.

  AB - Artiklen argumenterer for en læsning af faktatjekgenren i et retorisk perspektiv. Efter en kort gennemgang af faktatjekgenrens udvikling introduceres den journalistiske objektivitetsnorm med henblik på at diskutere, hvordan faktatjekgenren er funderet heri. Herefter fremsættes forslag til, hvordan man med afsæt i retorisk argumentationsteori kan nyfortolke objektivitetsnormen, hvilket indbefatter at gå fra at betragte fakta som faste, objektive sandheder, der kan dokumenteres, til i stedet hovedsageligt at forstå fakta som domæneafhængige sandsynligheder, som man gennem praktisk argumentation forsøger at opnå tilslutning til. Afslutningsvis operationaliseres det retoriske syn på fakta i forhold til faktatjekgenrens arbejdsmetode, produkt og modtagelse.

  KW - Politisk debat, medier, journalistik, faktatjek, argumentation

  M3 - Tidsskriftartikel

  VL - 1

  SP - 6

  EP - 28

  JO - Journalistica

  JF - Journalistica

  SN - 1901-6220

  IS - 2019

  ER -