Et lykkeligerer, sundere og mere effktivt liv?

Introduktion

Dorthe Brogård Kristensen, Margit Anne Petersen, Barbara Ann Barrett, Astrid Grue, Asger Fihl

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

Abstract

Med temaet optimering sætter Tidsskriftet Antropologi fokus på en af nutidens
tendenser: menneskets stræben efter maksimal ønsket effekt eller funktion med
et minimum af indsats og uønskede konsekvenser. I de moderne forbrugskultur
finder vi en opblomstring af nye teknologier, som er designet til at optimere mental og kropslig velvære og formåen; eksempler er medicinsk og kosmetisk forbedring, diæter samt en række teknologier designet til at måle og monitorere selvet (Hogle 2005; Slater 1997; Rose 2007). Kroppen fremstår her som et personligt projekt – nærmest at sammenligne med et stykke ler, som kan formes og modelleres. Optimering kan også angå den personlige identitet, frihed og muligheder, for eksempel når mennesker anvender kalendere som
tidsstrukturerende teknologier, der gør dem i stand til at opdele og udnytte tiden for på den måde at forme selvet – blive den perfekte mor for eksempel. Det handler om at „gøre noget“ for sig selv fremadrettet, at forbedre, udvikle, realisere, transformere. Tendensen er særlig tydelig inden for tidsstyring, medicinering, kost og motion, men også i andre hverdagslige praksisser, tænkemåder og forestillinger om nutiden og fremtiden handler det for mange om at forbedre, selvudvikle og forandre. Optimering ligger som et underliggende begreb, som vi ofte tænker, planlægger eller agerer ud fra – måske uden at reflektere nærmere over dets betydning. Men hvad er optimering egentlig for et begreb? Hvor stammer det fra? Og hvilken rolle spiller det for moderne mennesker i praksis?
Original languageDanish
JournalTidsskriftet Antropologi
Volume70
Pages (from-to)3-11
Number of pages9
ISSN0906-3021
Publication statusPublished - 2014
Externally publishedYes

Cite this

Kristensen, D. B., Petersen, M. A., Barrett, B. A., Grue, A., & Fihl, A. (2014). Et lykkeligerer, sundere og mere effktivt liv? Introduktion. Tidsskriftet Antropologi, 70, 3-11.
Kristensen, Dorthe Brogård ; Petersen, Margit Anne ; Barrett, Barbara Ann ; Grue, Astrid ; Fihl, Asger. / Et lykkeligerer, sundere og mere effktivt liv? Introduktion. In: Tidsskriftet Antropologi. 2014 ; Vol. 70. pp. 3-11.
@article{7dac7326f83b4f3b99ae10c5223a0f75,
title = "Et lykkeligerer, sundere og mere effktivt liv?: Introduktion",
abstract = "Med temaet optimering s{\ae}tter Tidsskriftet Antropologi fokus p{\aa} en af nutidens tendenser: menneskets str{\ae}ben efter maksimal {\o}nsket effekt eller funktion med et minimum af indsats og u{\o}nskede konsekvenser. I de moderne forbrugskultur finder vi en opblomstring af nye teknologier, som er designet til at optimere mental og kropslig velv{\ae}re og form{\aa}en; eksempler er medicinsk og kosmetisk forbedring, di{\ae}ter samt en r{\ae}kke teknologier designet til at m{\aa}le og monitorere selvet (Hogle 2005; Slater 1997; Rose 2007). Kroppen fremst{\aa}r her som et personligt projekt – n{\ae}rmest at sammenligne med et stykke ler, som kan formes og modelleres. Optimering kan ogs{\aa} ang{\aa} den personlige identitet, frihed og muligheder, for eksempel n{\aa}r mennesker anvender kalendere somtidsstrukturerende teknologier, der g{\o}r dem i stand til at opdele og udnytte tiden for p{\aa} den m{\aa}de at forme selvet – blive den perfekte mor for eksempel. Det handler om at „g{\o}re noget“ for sig selv fremadrettet, at forbedre, udvikle, realisere, transformere. Tendensen er s{\ae}rlig tydelig inden for tidsstyring, medicinering, kost og motion, men ogs{\aa} i andre hverdagslige praksisser, t{\ae}nkem{\aa}der og forestillinger om nutiden og fremtiden handler det for mange om at forbedre, selvudvikle og forandre. Optimering ligger som et underliggende begreb, som vi ofte t{\ae}nker, planl{\ae}gger eller agerer ud fra – m{\aa}ske uden at reflektere n{\ae}rmere over dets betydning. Men hvad er optimering egentlig for et begreb? Hvor stammer det fra? Og hvilken rolle spiller det for moderne mennesker i praksis?",
keywords = "Optimering",
author = "Kristensen, {Dorthe Brog{\aa}rd} and Petersen, {Margit Anne} and Barrett, {Barbara Ann} and Astrid Grue and Asger Fihl",
year = "2014",
language = "Dansk",
volume = "70",
pages = "3--11",
journal = "Tidsskriftet Antropologi",
issn = "0906-3021",
publisher = "Foreningen Stofskifte",

}

Kristensen, DB, Petersen, MA, Barrett, BA, Grue, A & Fihl, A 2014, 'Et lykkeligerer, sundere og mere effktivt liv? Introduktion', Tidsskriftet Antropologi, vol. 70, pp. 3-11.

Et lykkeligerer, sundere og mere effktivt liv? Introduktion. / Kristensen, Dorthe Brogård; Petersen, Margit Anne; Barrett, Barbara Ann; Grue, Astrid; Fihl, Asger.

In: Tidsskriftet Antropologi, Vol. 70, 2014, p. 3-11.

Research output: Contribution to journalJournal articleCommunication

TY - JOUR

T1 - Et lykkeligerer, sundere og mere effktivt liv?

T2 - Introduktion

AU - Kristensen, Dorthe Brogård

AU - Petersen, Margit Anne

AU - Barrett, Barbara Ann

AU - Grue, Astrid

AU - Fihl, Asger

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Med temaet optimering sætter Tidsskriftet Antropologi fokus på en af nutidens tendenser: menneskets stræben efter maksimal ønsket effekt eller funktion med et minimum af indsats og uønskede konsekvenser. I de moderne forbrugskultur finder vi en opblomstring af nye teknologier, som er designet til at optimere mental og kropslig velvære og formåen; eksempler er medicinsk og kosmetisk forbedring, diæter samt en række teknologier designet til at måle og monitorere selvet (Hogle 2005; Slater 1997; Rose 2007). Kroppen fremstår her som et personligt projekt – nærmest at sammenligne med et stykke ler, som kan formes og modelleres. Optimering kan også angå den personlige identitet, frihed og muligheder, for eksempel når mennesker anvender kalendere somtidsstrukturerende teknologier, der gør dem i stand til at opdele og udnytte tiden for på den måde at forme selvet – blive den perfekte mor for eksempel. Det handler om at „gøre noget“ for sig selv fremadrettet, at forbedre, udvikle, realisere, transformere. Tendensen er særlig tydelig inden for tidsstyring, medicinering, kost og motion, men også i andre hverdagslige praksisser, tænkemåder og forestillinger om nutiden og fremtiden handler det for mange om at forbedre, selvudvikle og forandre. Optimering ligger som et underliggende begreb, som vi ofte tænker, planlægger eller agerer ud fra – måske uden at reflektere nærmere over dets betydning. Men hvad er optimering egentlig for et begreb? Hvor stammer det fra? Og hvilken rolle spiller det for moderne mennesker i praksis?

AB - Med temaet optimering sætter Tidsskriftet Antropologi fokus på en af nutidens tendenser: menneskets stræben efter maksimal ønsket effekt eller funktion med et minimum af indsats og uønskede konsekvenser. I de moderne forbrugskultur finder vi en opblomstring af nye teknologier, som er designet til at optimere mental og kropslig velvære og formåen; eksempler er medicinsk og kosmetisk forbedring, diæter samt en række teknologier designet til at måle og monitorere selvet (Hogle 2005; Slater 1997; Rose 2007). Kroppen fremstår her som et personligt projekt – nærmest at sammenligne med et stykke ler, som kan formes og modelleres. Optimering kan også angå den personlige identitet, frihed og muligheder, for eksempel når mennesker anvender kalendere somtidsstrukturerende teknologier, der gør dem i stand til at opdele og udnytte tiden for på den måde at forme selvet – blive den perfekte mor for eksempel. Det handler om at „gøre noget“ for sig selv fremadrettet, at forbedre, udvikle, realisere, transformere. Tendensen er særlig tydelig inden for tidsstyring, medicinering, kost og motion, men også i andre hverdagslige praksisser, tænkemåder og forestillinger om nutiden og fremtiden handler det for mange om at forbedre, selvudvikle og forandre. Optimering ligger som et underliggende begreb, som vi ofte tænker, planlægger eller agerer ud fra – måske uden at reflektere nærmere over dets betydning. Men hvad er optimering egentlig for et begreb? Hvor stammer det fra? Og hvilken rolle spiller det for moderne mennesker i praksis?

KW - Optimering

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 70

SP - 3

EP - 11

JO - Tidsskriftet Antropologi

JF - Tidsskriftet Antropologi

SN - 0906-3021

ER -