Det sunde, overvægtige barn

på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

  Abstract

  Kommunale sundhedskurser for overvægtige børn har til formål at knække fedmekurver, men risikerer med deres fokus på mangler i stedet for at knække selvværd, når de sundhedspædagogiske metoder møder det levede hverdagsliv. Korrekt kost og forøget motion er det biomedicinske svar på en sund og slank tilværelse, og denne forståelse får ofte følgeskab af en evidenslogik, hvor det forventes, at sundhed kan måles og vejes i enheder. Politisk er der opbakning til holdningen om, at slanke borgere bidrager bedre til samfundet og koster mindre i velfærdsydelser; dette udgør incitamentet for at iværksætte kommunale sundhedskurser. Men hvad sker der, når en biomedicinsk sundhedsopfattelse møder det overvægtige barn i en hverdagslivssammenhæng? Hvor meget handler sundhed f.eks. om at besidde tilstrækkelige mængder af viden om mad og motion? Og hvad er mulighederne for at være en god borger, selvom man er et overvægtigt barn?
  Original languageDanish
  Title of host publicationSundhedsfremme : Et kritisk perspektiv
  EditorsBetina Dybbroe, Birgit Land, Steen Baagøe Nielsen
  Place of PublicationFrederiksberg
  PublisherSamfundslitteratur
  Publication date2012
  Pages123-136
  Chapter8
  ISBN (Print)9788759316696
  Publication statusPublished - 2012

  Cite this

  From, D-M. (2012). Det sunde, overvægtige barn: på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. In B. Dybbroe, B. Land, & S. B. Nielsen (Eds.), Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv (pp. 123-136). Frederiksberg: Samfundslitteratur.
  From, Ditte-Marie. / Det sunde, overvægtige barn : på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv. editor / Betina Dybbroe ; Birgit Land ; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. pp. 123-136
  @inbook{333e5fe8869c4cd09e41a38488877d8f,
  title = "Det sunde, overv{\ae}gtige barn: p{\aa} kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet",
  abstract = "Kommunale sundhedskurser for overv{\ae}gtige b{\o}rn har til form{\aa}l at kn{\ae}kke fedmekurver, men risikerer med deres fokus p{\aa} mangler i stedet for at kn{\ae}kke selvv{\ae}rd, n{\aa}r de sundhedsp{\ae}dagogiske metoder m{\o}der det levede hverdagsliv. Korrekt kost og for{\o}get motion er det biomedicinske svar p{\aa} en sund og slank tilv{\ae}relse, og denne forst{\aa}else f{\aa}r ofte f{\o}lgeskab af en evidenslogik, hvor det forventes, at sundhed kan m{\aa}les og vejes i enheder. Politisk er der opbakning til holdningen om, at slanke borgere bidrager bedre til samfundet og koster mindre i velf{\ae}rdsydelser; dette udg{\o}r incitamentet for at iv{\ae}rks{\ae}tte kommunale sundhedskurser. Men hvad sker der, n{\aa}r en biomedicinsk sundhedsopfattelse m{\o}der det overv{\ae}gtige barn i en hverdagslivssammenh{\ae}ng? Hvor meget handler sundhed f.eks. om at besidde tilstr{\ae}kkelige m{\ae}ngder af viden om mad og motion? Og hvad er mulighederne for at v{\ae}re en god borger, selvom man er et overv{\ae}gtigt barn?",
  keywords = "sundhed, overv{\ae}gtige b{\o}rn, sundhedsp{\ae}dagogik, kommunale sundhedskurser, biop{\ae}dagogik",
  author = "Ditte-Marie From",
  year = "2012",
  language = "Dansk",
  isbn = "9788759316696",
  pages = "123--136",
  editor = "Betina Dybbroe and Birgit Land and Nielsen, {Steen Baag{\o}e}",
  booktitle = "Sundhedsfremme",
  publisher = "Samfundslitteratur",

  }

  From, D-M 2012, Det sunde, overvægtige barn: på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. in B Dybbroe, B Land & SB Nielsen (eds), Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv. Samfundslitteratur, Frederiksberg, pp. 123-136.

  Det sunde, overvægtige barn : på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. / From, Ditte-Marie.

  Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv. ed. / Betina Dybbroe; Birgit Land; Steen Baagøe Nielsen. Frederiksberg : Samfundslitteratur, 2012. p. 123-136.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Det sunde, overvægtige barn

  T2 - på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet

  AU - From, Ditte-Marie

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Kommunale sundhedskurser for overvægtige børn har til formål at knække fedmekurver, men risikerer med deres fokus på mangler i stedet for at knække selvværd, når de sundhedspædagogiske metoder møder det levede hverdagsliv. Korrekt kost og forøget motion er det biomedicinske svar på en sund og slank tilværelse, og denne forståelse får ofte følgeskab af en evidenslogik, hvor det forventes, at sundhed kan måles og vejes i enheder. Politisk er der opbakning til holdningen om, at slanke borgere bidrager bedre til samfundet og koster mindre i velfærdsydelser; dette udgør incitamentet for at iværksætte kommunale sundhedskurser. Men hvad sker der, når en biomedicinsk sundhedsopfattelse møder det overvægtige barn i en hverdagslivssammenhæng? Hvor meget handler sundhed f.eks. om at besidde tilstrækkelige mængder af viden om mad og motion? Og hvad er mulighederne for at være en god borger, selvom man er et overvægtigt barn?

  AB - Kommunale sundhedskurser for overvægtige børn har til formål at knække fedmekurver, men risikerer med deres fokus på mangler i stedet for at knække selvværd, når de sundhedspædagogiske metoder møder det levede hverdagsliv. Korrekt kost og forøget motion er det biomedicinske svar på en sund og slank tilværelse, og denne forståelse får ofte følgeskab af en evidenslogik, hvor det forventes, at sundhed kan måles og vejes i enheder. Politisk er der opbakning til holdningen om, at slanke borgere bidrager bedre til samfundet og koster mindre i velfærdsydelser; dette udgør incitamentet for at iværksætte kommunale sundhedskurser. Men hvad sker der, når en biomedicinsk sundhedsopfattelse møder det overvægtige barn i en hverdagslivssammenhæng? Hvor meget handler sundhed f.eks. om at besidde tilstrækkelige mængder af viden om mad og motion? Og hvad er mulighederne for at være en god borger, selvom man er et overvægtigt barn?

  KW - sundhed

  KW - overvægtige børn

  KW - sundhedspædagogik

  KW - kommunale sundhedskurser

  KW - biopædagogik

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 9788759316696

  SP - 123

  EP - 136

  BT - Sundhedsfremme

  A2 - Dybbroe, Betina

  A2 - Land, Birgit

  A2 - Nielsen, Steen Baagøe

  PB - Samfundslitteratur

  CY - Frederiksberg

  ER -

  From D-M. Det sunde, overvægtige barn: på kommunalt sundhedskursus og i hverdagslivet. In Dybbroe B, Land B, Nielsen SB, editors, Sundhedsfremme: Et kritisk perspektiv. Frederiksberg: Samfundslitteratur. 2012. p. 123-136