Den journalistiske automatskrift

når sproglige normer bliver til sproglige dogmer

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Abstract

Det journalistiske sprog er – i lighed med det akademiske – præget af en normativ og ensartet skrivetradition som journalister tilegner sig gennem mesterlære og imitation. Sprognormerne internaliseres som ”mavefornemmelser”, og det betyder at sproglige og stilistiske valg foretages pr. intuition på traditionens egne præmisser. Derfor fremstår sprognormerne ofte som dogmatiske sandheder der ikke problematiseres, og det kan udelukke andre og måske mere hensigtsmæssige valg ud fra et funktionalistisk sprogsyn. Disse manglende valgmuligheder diskuteres i denne artikel ud fra journalistiske lærebøger med verbets passivform som illustrerende eksempel.
Original languageDanish
JournalJournalistica
Issue number1
Pages (from-to)141-171
ISSN1901-6220
Publication statusPublished - 2013

Cite this

@article{af9d51ad66654ce3b0813f9a42443b03,
title = "Den journalistiske automatskrift: n{\aa}r sproglige normer bliver til sproglige dogmer",
abstract = "Det journalistiske sprog er – i lighed med det akademiske – pr{\ae}get af en normativ og ensartet skrivetradition som journalister tilegner sig gennem mesterl{\ae}re og imitation. Sprognormerne internaliseres som ”mavefornemmelser”, og det betyder at sproglige og stilistiske valg foretages pr. intuition p{\aa} traditionens egne pr{\ae}misser. Derfor fremst{\aa}r sprognormerne ofte som dogmatiske sandheder der ikke problematiseres, og det kan udelukke andre og m{\aa}ske mere hensigtsm{\ae}ssige valg ud fra et funktionalistisk sprogsyn. Disse manglende valgmuligheder diskuteres i denne artikel ud fra journalistiske l{\ae}reb{\o}ger med verbets passivform som illustrerende eksempel.",
keywords = "journalistik, sprog",
author = "Jensen, {Leif Becker}",
year = "2013",
language = "Dansk",
pages = "141--171",
journal = "Journalistica",
issn = "1901-6220",
publisher = "Forlaget Ajour",
number = "1",

}

Den journalistiske automatskrift : når sproglige normer bliver til sproglige dogmer. / Jensen, Leif Becker.

In: Journalistica, No. 1, 2013, p. 141-171.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Den journalistiske automatskrift

T2 - når sproglige normer bliver til sproglige dogmer

AU - Jensen, Leif Becker

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Det journalistiske sprog er – i lighed med det akademiske – præget af en normativ og ensartet skrivetradition som journalister tilegner sig gennem mesterlære og imitation. Sprognormerne internaliseres som ”mavefornemmelser”, og det betyder at sproglige og stilistiske valg foretages pr. intuition på traditionens egne præmisser. Derfor fremstår sprognormerne ofte som dogmatiske sandheder der ikke problematiseres, og det kan udelukke andre og måske mere hensigtsmæssige valg ud fra et funktionalistisk sprogsyn. Disse manglende valgmuligheder diskuteres i denne artikel ud fra journalistiske lærebøger med verbets passivform som illustrerende eksempel.

AB - Det journalistiske sprog er – i lighed med det akademiske – præget af en normativ og ensartet skrivetradition som journalister tilegner sig gennem mesterlære og imitation. Sprognormerne internaliseres som ”mavefornemmelser”, og det betyder at sproglige og stilistiske valg foretages pr. intuition på traditionens egne præmisser. Derfor fremstår sprognormerne ofte som dogmatiske sandheder der ikke problematiseres, og det kan udelukke andre og måske mere hensigtsmæssige valg ud fra et funktionalistisk sprogsyn. Disse manglende valgmuligheder diskuteres i denne artikel ud fra journalistiske lærebøger med verbets passivform som illustrerende eksempel.

KW - journalistik

KW - sprog

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 141

EP - 171

JO - Journalistica

JF - Journalistica

SN - 1901-6220

IS - 1

ER -