Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur...

Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier

Stefan Pajung

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearch

  Abstract

  Artiklen beskæftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humleøl. Parallelt med hansaens voksende økonomiske indflydelse i middelalderens og renæssancens Danmark vandt også deres fremmeste eksportartikel, humleølle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk øl udgjorde i senmiddelalderen efter salt den næststørste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske økonomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i mængden og arten af forbrug - Øresundsregionens byer og kyststrækningers kontakt var således rettet mod Østersøens hansestæder, mens Jylland og især vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansestædernes nedgang og den opstående økonomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskrænke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske øl står således som et udtryk for de danske bønders økonomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.
  Original languageGerman
  Title of host publicationEssen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins
  EditorsDetlev Kraack, Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt
  Volume46
  PublisherWachholtz Verlag GmbH
  Publication date2010
  Pages39-56
  ISBN (Print)3-529-02946-2
  Publication statusPublished - 2010
  SeriesStudien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins
  Number46
  ISSN0172-9152

  Keywords

  • beer
  • trade
  • cultural exchange
  • medieval
  • hanseatic

  Cite this

  Pajung, S. (2010). Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. In D. Kraack, & K-J. Lorenzen-Schmidt (Eds.), Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins (Vol. 46, pp. 39-56). Wachholtz Verlag GmbH. Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins , No. 46
  Pajung, Stefan. / Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . editor / Detlev Kraack ; Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt. Vol. 46 Wachholtz Verlag GmbH, 2010. pp. 39-56 (Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins ; No. 46).
  @inbook{9ca33ed0e25311ddbbbe000ea68e967b,
  title = "Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur...: {\"U}ber die Verbreitung hansischen Kulturguts im d{\"a}nischen Raum am Beispiel Hopfenbier",
  abstract = "Artiklen besk{\ae}ftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humle{\o}l. Parallelt med hansaens voksende {\o}konomiske indflydelse i middelalderens og ren{\ae}ssancens Danmark vandt ogs{\aa} deres fremmeste eksportartikel, humle{\o}lle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk {\o}l udgjorde i senmiddelalderen efter salt den n{\ae}stst{\o}rste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske {\o}konomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i m{\ae}ngden og arten af forbrug - {\O}resundsregionens byer og kyststr{\ae}kningers kontakt var s{\aa}ledes rettet mod {\O}sters{\o}ens hansest{\ae}der, mens Jylland og is{\ae}r vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansest{\ae}dernes nedgang og den opst{\aa}ende {\o}konomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskr{\ae}nke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske {\o}l st{\aa}r s{\aa}ledes som et udtryk for de danske b{\o}nders {\o}konomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.",
  keywords = "{\o}l, handel, kulturudveksling, middelalder, hanse, beer, trade, cultural exchange, medieval, hanseatic",
  author = "Stefan Pajung",
  year = "2010",
  language = "Tysk",
  isbn = "3-529-02946-2",
  volume = "46",
  pages = "39--56",
  editor = "Detlev Kraack and Lorenzen-Schmidt, {Klaus-Joachim }",
  booktitle = "Essen und Trinken - Zur Ern{\"a}hrungsgeschichte Schleswig–Holsteins",
  publisher = "Wachholtz Verlag GmbH",

  }

  Pajung, S 2010, Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. in D Kraack & K-J Lorenzen-Schmidt (eds), Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . vol. 46, Wachholtz Verlag GmbH, Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins , no. 46, pp. 39-56.

  Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. / Pajung, Stefan.

  Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . ed. / Detlev Kraack; Klaus-Joachim Lorenzen-Schmidt. Vol. 46 Wachholtz Verlag GmbH, 2010. p. 39-56 (Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins ; No. 46).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearch

  TY - CHAP

  T1 - Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur...

  T2 - Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier

  AU - Pajung, Stefan

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Artiklen beskæftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humleøl. Parallelt med hansaens voksende økonomiske indflydelse i middelalderens og renæssancens Danmark vandt også deres fremmeste eksportartikel, humleølle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk øl udgjorde i senmiddelalderen efter salt den næststørste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske økonomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i mængden og arten af forbrug - Øresundsregionens byer og kyststrækningers kontakt var således rettet mod Østersøens hansestæder, mens Jylland og især vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansestædernes nedgang og den opstående økonomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskrænke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske øl står således som et udtryk for de danske bønders økonomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.

  AB - Artiklen beskæftiger sig med den hanseatiske kulturindflydelse i Danmark fra ca. 1250-1650 eksemplificeret gennem udbredelsen af kulturgodet humleøl. Parallelt med hansaens voksende økonomiske indflydelse i middelalderens og renæssancens Danmark vandt også deres fremmeste eksportartikel, humleølle, frem i Danmark. Humle og hanseatisk øl udgjorde i senmiddelalderen efter salt den næststørste importpost i Danmark og var med til at indbinde store dele af den danske befolkning i den hanseatiske økonomi og kultur. Anskaffelsen af denne vare var med til at befordre bondesejlads og handel med Nordtyskland og bidrog til voksende kulturel udveksling med vores naboer. Der var dog markante forskelle i mængden og arten af forbrug - Øresundsregionens byer og kyststrækningers kontakt var således rettet mod Østersøens hansestæder, mens Jylland og især vestkysten var knyttet til Hamborg og Nederlandene. I takt med hansestædernes nedgang og den opstående økonomiske krise i begyndelsen af 1600-tallet var dog atter med til at indskrænke landbefolkningens konsum. Det hanseatiske øl står således som et udtryk for de danske bønders økonomiske velstand mellem ca. 1450 og 1620.

  KW - øl

  KW - handel

  KW - kulturudveksling

  KW - middelalder

  KW - hanse

  KW - beer

  KW - trade

  KW - cultural exchange

  KW - medieval

  KW - hanseatic

  M3 - Bidrag til bog/antologi

  SN - 3-529-02946-2

  VL - 46

  SP - 39

  EP - 56

  BT - Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins

  A2 - Kraack, Detlev

  A2 - Lorenzen-Schmidt, Klaus-Joachim

  PB - Wachholtz Verlag GmbH

  ER -

  Pajung S. Cervisia etenim Danica et medo precipue habebantur... Über die Verbreitung hansischen Kulturguts im dänischen Raum am Beispiel Hopfenbier. In Kraack D, Lorenzen-Schmidt K-J, editors, Essen und Trinken - Zur Ernährungsgeschichte Schleswig–Holsteins . Vol. 46. Wachholtz Verlag GmbH. 2010. p. 39-56. (Studien zur Wirtschafts- und Sozialgeschichte Schleswig-Holsteins ; No. 46).