Alternative Veier: Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp

Tove Elisabeth Kruse, Anita Salamonsen

  Research output: Book/ReportBook

  Abstract

  Kernen i bogen er 8 personlige sygdomsfortællinger fra 4 mænd og 4 kvinder – danske og norske - som er diagnosticeret med forskellige former for kræft, sclerose og kronisk træthedssygdom, og som alle har registreret deres sygdomsforløb i Register for Eksepsjonelle Sykdomsforløp (RESF) ved Universitetet i Tromsø. Patientfortællingerne kaster lys over de erfaringer, som de 8 fortællere har gjort sig, og de kundskaber, de har erhvervet sig i løbet af deres sygdomsforløb.
  Derudover indeholder bogen et kapitel om forskning i norske og danske patienters exceptionelt gode sygdomsforløp. Dette kapitel undersøger patienternes sygdomsfortolkning og patientrolle og fremlægger bl.a. den konklusion, at det ikke ser ud til at være behandlingen (komplementær som alternativ) men patienten, der 'virker' ifm. de exceptionelle sygdomsforløb. Det er patienterne, der tolker, vælger og handler, og derigennem udvikler sig til aktive opdagelsesrejsende i behandlingslandskabet og positionerer sig som bredt orienterede brugere af det, som forskellige behandlingssystemer kan tilbyde. Det mest karakteristiske ved de exceptionelt gode sygdomsforløb er således patienternes egenindsats.
  Et kapitel indeholder indspil og reflektioner omkring patienters brug af og erfaringer med alternativ behandling. Patientorganisationer, organisatoner for alternative behandlere og organisationer for læger og medicinstuderende har læst bogens patienthistorier og deres perspektiver lægges frem.
  Til slut i bogen diskuteres betydningen af de erfaringer, som patienterne i bogen bidrager med. En af konklusionerne er, at det offentlige behandlingssystems vigtigste udfordring er at lukke op for en dialog med patienterne om deres sygdomsfortolkninger og behandlingserfaringer for at sikre de bedst mulige behandlingsforløb.
  Translated title of the contributionAlternative Veje: Patienter med exceptionelle sygdomsforløb
  Original languageNorwegian
  Place of PublicationOslo
  PublisherGyldendal Norsk Forlag
  Number of pages198
  ISBN (Print)978-82-05-39523-7
  Publication statusPublished - 2012

  Cite this