Alternative Veier

Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp

Tove Elisabeth Kruse, Anita Salamonsen

  Research output: Book/ReportBookCommunication

  Abstract

  Kernen i bogen er 8 personlige sygdomsfortællinger fra 4 mænd og 4 kvinder – danske og norske - som er diagnosticeret med forskellige former for kræft, sclerose og kronisk træthedssygdom, og som alle har registreret deres sygdomsforløb i Register for Eksepsjonelle Sykdomsforløp (RESF) ved Universitetet i Tromsø. Patientfortællingerne kaster lys over de erfaringer, som de 8 fortællere har gjort sig, og de kundskaber, de har erhvervet sig i løbet af deres sygdomsforløb.
  Derudover indeholder bogen et kapitel om forskning i norske og danske patienters exceptionelt gode sygdomsforløp. Dette kapitel undersøger patienternes sygdomsfortolkning og patientrolle og fremlægger bl.a. den konklusion, at det ikke ser ud til at være behandlingen (komplementær som alternativ) men patienten, der 'virker' ifm. de exceptionelle sygdomsforløb. Det er patienterne, der tolker, vælger og handler, og derigennem udvikler sig til aktive opdagelsesrejsende i behandlingslandskabet og positionerer sig som bredt orienterede brugere af det, som forskellige behandlingssystemer kan tilbyde. Det mest karakteristiske ved de exceptionelt gode sygdomsforløb er således patienternes egenindsats.
  Et kapitel indeholder indspil og reflektioner omkring patienters brug af og erfaringer med alternativ behandling. Patientorganisationer, organisatoner for alternative behandlere og organisationer for læger og medicinstuderende har læst bogens patienthistorier og deres perspektiver lægges frem.
  Til slut i bogen diskuteres betydningen af de erfaringer, som patienterne i bogen bidrager med. En af konklusionerne er, at det offentlige behandlingssystems vigtigste udfordring er at lukke op for en dialog med patienterne om deres sygdomsfortolkninger og behandlingserfaringer for at sikre de bedst mulige behandlingsforløb.
  Original languageNorwegian
  Place of PublicationOslo
  PublisherGyldendal Norsk Forlag
  Number of pages198
  ISBN (Print)978-82-05-39523-7
  Publication statusPublished - 2012

  Cite this

  Kruse, T. E., & Salamonsen, A. (2012). Alternative Veier: Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag.
  Kruse, Tove Elisabeth ; Salamonsen, Anita. / Alternative Veier : Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp. Oslo : Gyldendal Norsk Forlag, 2012. 198 p.
  @book{3a3f3d3569a24c1d988efb531c872b57,
  title = "Alternative Veier: Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforl{\o}p",
  abstract = "Kernen i bogen er 8 personlige sygdomsfort{\ae}llinger fra 4 m{\ae}nd og 4 kvinder – danske og norske - som er diagnosticeret med forskellige former for kr{\ae}ft, sclerose og kronisk tr{\ae}thedssygdom, og som alle har registreret deres sygdomsforl{\o}b i Register for Eksepsjonelle Sykdomsforl{\o}p (RESF) ved Universitetet i Troms{\o}. Patientfort{\ae}llingerne kaster lys over de erfaringer, som de 8 fort{\ae}llere har gjort sig, og de kundskaber, de har erhvervet sig i l{\o}bet af deres sygdomsforl{\o}b. Derudover indeholder bogen et kapitel om forskning i norske og danske patienters exceptionelt gode sygdomsforl{\o}p. Dette kapitel unders{\o}ger patienternes sygdomsfortolkning og patientrolle og freml{\ae}gger bl.a. den konklusion, at det ikke ser ud til at v{\ae}re behandlingen (komplement{\ae}r som alternativ) men patienten, der 'virker' ifm. de exceptionelle sygdomsforl{\o}b. Det er patienterne, der tolker, v{\ae}lger og handler, og derigennem udvikler sig til aktive opdagelsesrejsende i behandlingslandskabet og positionerer sig som bredt orienterede brugere af det, som forskellige behandlingssystemer kan tilbyde. Det mest karakteristiske ved de exceptionelt gode sygdomsforl{\o}b er s{\aa}ledes patienternes egenindsats. Et kapitel indeholder indspil og reflektioner omkring patienters brug af og erfaringer med alternativ behandling. Patientorganisationer, organisatoner for alternative behandlere og organisationer for l{\ae}ger og medicinstuderende har l{\ae}st bogens patienthistorier og deres perspektiver l{\ae}gges frem. Til slut i bogen diskuteres betydningen af de erfaringer, som patienterne i bogen bidrager med. En af konklusionerne er, at det offentlige behandlingssystems vigtigste udfordring er at lukke op for en dialog med patienterne om deres sygdomsfortolkninger og behandlingserfaringer for at sikre de bedst mulige behandlingsforl{\o}b.",
  keywords = "sygdomsfortolkning, patientrolle, alternativ behandling, exceptionelle sygdomsforl{\o}b, komplement{\ae}r behandling",
  author = "Kruse, {Tove Elisabeth} and Anita Salamonsen",
  year = "2012",
  language = "Norsk",
  isbn = "978-82-05-39523-7",
  publisher = "Gyldendal Norsk Forlag",
  address = "Norge",

  }

  Kruse, TE & Salamonsen, A 2012, Alternative Veier: Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp. Gyldendal Norsk Forlag, Oslo.

  Alternative Veier : Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp. / Kruse, Tove Elisabeth; Salamonsen, Anita.

  Oslo : Gyldendal Norsk Forlag, 2012. 198 p.

  Research output: Book/ReportBookCommunication

  TY - BOOK

  T1 - Alternative Veier

  T2 - Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp

  AU - Kruse, Tove Elisabeth

  AU - Salamonsen, Anita

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Kernen i bogen er 8 personlige sygdomsfortællinger fra 4 mænd og 4 kvinder – danske og norske - som er diagnosticeret med forskellige former for kræft, sclerose og kronisk træthedssygdom, og som alle har registreret deres sygdomsforløb i Register for Eksepsjonelle Sykdomsforløp (RESF) ved Universitetet i Tromsø. Patientfortællingerne kaster lys over de erfaringer, som de 8 fortællere har gjort sig, og de kundskaber, de har erhvervet sig i løbet af deres sygdomsforløb. Derudover indeholder bogen et kapitel om forskning i norske og danske patienters exceptionelt gode sygdomsforløp. Dette kapitel undersøger patienternes sygdomsfortolkning og patientrolle og fremlægger bl.a. den konklusion, at det ikke ser ud til at være behandlingen (komplementær som alternativ) men patienten, der 'virker' ifm. de exceptionelle sygdomsforløb. Det er patienterne, der tolker, vælger og handler, og derigennem udvikler sig til aktive opdagelsesrejsende i behandlingslandskabet og positionerer sig som bredt orienterede brugere af det, som forskellige behandlingssystemer kan tilbyde. Det mest karakteristiske ved de exceptionelt gode sygdomsforløb er således patienternes egenindsats. Et kapitel indeholder indspil og reflektioner omkring patienters brug af og erfaringer med alternativ behandling. Patientorganisationer, organisatoner for alternative behandlere og organisationer for læger og medicinstuderende har læst bogens patienthistorier og deres perspektiver lægges frem. Til slut i bogen diskuteres betydningen af de erfaringer, som patienterne i bogen bidrager med. En af konklusionerne er, at det offentlige behandlingssystems vigtigste udfordring er at lukke op for en dialog med patienterne om deres sygdomsfortolkninger og behandlingserfaringer for at sikre de bedst mulige behandlingsforløb.

  AB - Kernen i bogen er 8 personlige sygdomsfortællinger fra 4 mænd og 4 kvinder – danske og norske - som er diagnosticeret med forskellige former for kræft, sclerose og kronisk træthedssygdom, og som alle har registreret deres sygdomsforløb i Register for Eksepsjonelle Sykdomsforløp (RESF) ved Universitetet i Tromsø. Patientfortællingerne kaster lys over de erfaringer, som de 8 fortællere har gjort sig, og de kundskaber, de har erhvervet sig i løbet af deres sygdomsforløb. Derudover indeholder bogen et kapitel om forskning i norske og danske patienters exceptionelt gode sygdomsforløp. Dette kapitel undersøger patienternes sygdomsfortolkning og patientrolle og fremlægger bl.a. den konklusion, at det ikke ser ud til at være behandlingen (komplementær som alternativ) men patienten, der 'virker' ifm. de exceptionelle sygdomsforløb. Det er patienterne, der tolker, vælger og handler, og derigennem udvikler sig til aktive opdagelsesrejsende i behandlingslandskabet og positionerer sig som bredt orienterede brugere af det, som forskellige behandlingssystemer kan tilbyde. Det mest karakteristiske ved de exceptionelt gode sygdomsforløb er således patienternes egenindsats. Et kapitel indeholder indspil og reflektioner omkring patienters brug af og erfaringer med alternativ behandling. Patientorganisationer, organisatoner for alternative behandlere og organisationer for læger og medicinstuderende har læst bogens patienthistorier og deres perspektiver lægges frem. Til slut i bogen diskuteres betydningen af de erfaringer, som patienterne i bogen bidrager med. En af konklusionerne er, at det offentlige behandlingssystems vigtigste udfordring er at lukke op for en dialog med patienterne om deres sygdomsfortolkninger og behandlingserfaringer for at sikre de bedst mulige behandlingsforløb.

  KW - sygdomsfortolkning

  KW - patientrolle

  KW - alternativ behandling

  KW - exceptionelle sygdomsforløb

  KW - komplementær behandling

  M3 - Bog

  SN - 978-82-05-39523-7

  BT - Alternative Veier

  PB - Gyldendal Norsk Forlag

  CY - Oslo

  ER -

  Kruse TE, Salamonsen A. Alternative Veier: Pasienter med eksepsjonelle sykdomsforløp. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 2012. 198 p.