Algoritmiske økonomier

Hvordan algoritmer performer markeder

Research output: Contribution to journalReviewResearchpeer-review

Abstract

Big data og algoritmer er ved at forandre verden. Ikke mindst inden for økonomi og politik. Algoritmer har bl.a. betydning for virksomheders logistik, marketing og produktion. Algoritmer øger virksomheders produktivitet og ændrer centraladministrationens arbejdsgange. Også handel med værdipapirer sker i stigende grad ved hjælp af algoritmer, hvor ikke et menneske, men en algoritme træffer økonomiske beslutninger om køb og salg i op til flere tusinde handler i sekundet. Denne artikel undersøger algoritmiske økonomier og den techno-finansielle revolution, det har medført på de finansielle markeder og fondsbørser. Homo Economicus er i dag også Techno Economicus, og artiklen belyser betydningen for forholdet mellem humane og non-humane økonomiske aktører. Det konkluderes, at Techno Economicus medfører nye performative algoritmiske økonomier.
Original languageDanish
JournalØkonomi og Politik
Volume92
Issue number1
Pages (from-to)103-112
ISSN0030-1906
Publication statusPublished - 1 Apr 2019

Keywords

  • algoritmer
  • aktier
  • Technological change
  • højfrekvent handel
  • techno-finansiel acceleration
  • finansmarkeder
  • værdipapirhandel

Cite this

@article{5591f874904a451792be88194e929d5c,
title = "Algoritmiske {\o}konomier: Hvordan algoritmer performer markeder",
abstract = "Big data og algoritmer er ved at forandre verden. Ikke mindst inden for {\o}konomi og politik. Algoritmer har bl.a. betydning for virksomheders logistik,marketing og produktion. Algoritmer {\o}ger virksomheders produktivitet og {\ae}ndrer centraladministrationens arbejdsgange. Ogs{\aa} handel med v{\ae}rdipapirer sker i stigende grad ved hj{\ae}lp af algoritmer, hvor ikke et menneske, men en algoritme tr{\ae}ffer {\o}konomiske beslutninger om k{\o}b og salg i op til flere tusinde handler i sekundet. Denne artikel unders{\o}ger algoritmiske {\o}konomier og den technofinansielle revolution, det har medf{\o}rt p{\aa} de finansielle markeder og fondsb{\o}rser. Homo Economicus er i dag ogs{\aa} Techno Economicus, og artiklen belyser betydningen for forholdet mellem humane og non-humane {\o}konomiske akt{\o}rer. Det konkluderes, at Techno Economicus medf{\o}rer nye performativealgoritmiske {\o}konomier.",
keywords = "algoritmer, aktier, Technological change, h{\o}jfrekvent handel, techno-finansiel acceleration, finansmarkeder, v{\ae}rdipapirhandel, algoritmiske {\o}konomier, aktier, finans, HFT algoritmer, techno-finansiel acceleration",
author = "Grindsted, {Thomas Skou}",
year = "2019",
month = "4",
day = "1",
language = "Dansk",
volume = "92",
pages = "103--112",
journal = "Oekonomi og Politik",
issn = "0030-1906",
publisher = "Dj{\o}f Forlag",
number = "1",

}

Algoritmiske økonomier : Hvordan algoritmer performer markeder. / Grindsted, Thomas Skou.

In: Økonomi og Politik, Vol. 92, No. 1, 01.04.2019, p. 103-112.

Research output: Contribution to journalReviewResearchpeer-review

TY - JOUR

T1 - Algoritmiske økonomier

T2 - Hvordan algoritmer performer markeder

AU - Grindsted, Thomas Skou

PY - 2019/4/1

Y1 - 2019/4/1

N2 - Big data og algoritmer er ved at forandre verden. Ikke mindst inden for økonomi og politik. Algoritmer har bl.a. betydning for virksomheders logistik,marketing og produktion. Algoritmer øger virksomheders produktivitet og ændrer centraladministrationens arbejdsgange. Også handel med værdipapirer sker i stigende grad ved hjælp af algoritmer, hvor ikke et menneske, men en algoritme træffer økonomiske beslutninger om køb og salg i op til flere tusinde handler i sekundet. Denne artikel undersøger algoritmiske økonomier og den technofinansielle revolution, det har medført på de finansielle markeder og fondsbørser. Homo Economicus er i dag også Techno Economicus, og artiklen belyser betydningen for forholdet mellem humane og non-humane økonomiske aktører. Det konkluderes, at Techno Economicus medfører nye performativealgoritmiske økonomier.

AB - Big data og algoritmer er ved at forandre verden. Ikke mindst inden for økonomi og politik. Algoritmer har bl.a. betydning for virksomheders logistik,marketing og produktion. Algoritmer øger virksomheders produktivitet og ændrer centraladministrationens arbejdsgange. Også handel med værdipapirer sker i stigende grad ved hjælp af algoritmer, hvor ikke et menneske, men en algoritme træffer økonomiske beslutninger om køb og salg i op til flere tusinde handler i sekundet. Denne artikel undersøger algoritmiske økonomier og den technofinansielle revolution, det har medført på de finansielle markeder og fondsbørser. Homo Economicus er i dag også Techno Economicus, og artiklen belyser betydningen for forholdet mellem humane og non-humane økonomiske aktører. Det konkluderes, at Techno Economicus medfører nye performativealgoritmiske økonomier.

KW - algoritmer

KW - aktier

KW - Technological change

KW - højfrekvent handel

KW - techno-finansiel acceleration

KW - finansmarkeder

KW - værdipapirhandel

KW - algoritmiske økonomier

KW - aktier

KW - finans

KW - HFT algoritmer

KW - techno-finansiel acceleration

UR - https://www.djoef-forlag.dk/content/okonomi-og-politik

UR - https://www.djoef-forlag.dk/openaccess/oep/.

M3 - Review

VL - 92

SP - 103

EP - 112

JO - Oekonomi og Politik

JF - Oekonomi og Politik

SN - 0030-1906

IS - 1

ER -