Agile metoder

Jan Pries-Heje, Dirk Bredgaard Bucka-Lassen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingReport chapterResearchpeer-review

Abstract

I dette kapitel ser vi på den agile metodes indtog i projektledelse. Vi vil komme ind på udbredelsen, de mest populære metoder, hvad virksomheder får ud af at bruge agile metoder, hvordan virksomheder skalerer agilt, og hvor parate de er til at tage imod agile principper. Overordnet kan det ses, at næsten 2/3 af projektlederne bruger eller har brugt agile metoder – med stor variation på tværs af brancher. Den markant mest udbredte agile metode er Scrum, som bruges af ca. 51%. De primære effekter, som de agile metoder har, er bedre alignment mellem forretning og projekter, accelereret produktlevering og bedre håndtering af ændringer – altså ikke besparelser. Hvis vi ser på skalering fra projektniveau til organisationsniveau, så viser det sig, at Lean Management-principper er en meget anvendt tankegang – også i forhold til de mere gængse rammeværk såsom SAFe og Scrum-of-Scrums. Slutteligt viser det sig, at paratheden til Agil er varierende i både ledelses-, projektledelsesog projektdeltagerlagene.
Original languageDanish
Title of host publicationHvordan går det ProjektDanmark? : Projektlederundersøgelsen 2018
EditorsDirk Bredgaard Bucka-Lassen, Mogens Frank Mikkelsen, Jan Pries-Heje, Keld Bødker
Number of pages11
Place of PublicationHørsholm
PublisherMannaz A/S
Publication date2018
Pages22-32
Chapter4
Publication statusPublished - 2018

Cite this

Pries-Heje, J., & Bucka-Lassen, D. B. (2018). Agile metoder. In D. B. Bucka-Lassen, M. F. Mikkelsen, J. Pries-Heje, & K. Bødker (Eds.), Hvordan går det ProjektDanmark?: Projektlederundersøgelsen 2018 (pp. 22-32). Hørsholm: Mannaz A/S.
Pries-Heje, Jan ; Bucka-Lassen, Dirk Bredgaard. / Agile metoder. Hvordan går det ProjektDanmark?: Projektlederundersøgelsen 2018. editor / Dirk Bredgaard Bucka-Lassen ; Mogens Frank Mikkelsen ; Jan Pries-Heje ; Keld Bødker. Hørsholm : Mannaz A/S, 2018. pp. 22-32
@inbook{7b287e52a079466db5d9aaad7a8505d0,
title = "Agile metoder",
abstract = "I dette kapitel ser vi p{\aa} den agile metodes indtog i projektledelse. Vi vil komme ind p{\aa} udbredelsen, de mest popul{\ae}re metoder, hvad virksomheder f{\aa}r ud af at bruge agile metoder, hvordan virksomheder skalerer agilt, og hvor parate de er til at tage imod agile principper. Overordnet kan det ses, at n{\ae}sten 2/3 af projektlederne bruger eller har brugt agile metoder – med stor variation p{\aa} tv{\ae}rs af brancher. Den markant mest udbredte agile metode er Scrum, som bruges af ca. 51{\%}. De prim{\ae}re effekter, som de agile metoder har, er bedre alignment mellem forretning og projekter, accelereret produktlevering og bedre h{\aa}ndtering af {\ae}ndringer – alts{\aa} ikke besparelser. Hvis vi ser p{\aa} skalering fra projektniveau til organisationsniveau, s{\aa} viser det sig, at Lean Management-principper er en meget anvendt tankegang – ogs{\aa} i forhold til de mere g{\ae}ngse rammev{\ae}rk s{\aa}som SAFe og Scrum-of-Scrums. Slutteligt viser det sig, at paratheden til Agil er varierende i b{\aa}de ledelses-, projektledelsesog projektdeltagerlagene.",
author = "Jan Pries-Heje and Bucka-Lassen, {Dirk Bredgaard}",
note = "Strategisk samarbejde mellem Mannaz A/S og Roskilde Universitet (RUC) om at lave en unders{\o}gelse blandt projektledere i Danmark.",
year = "2018",
language = "Dansk",
pages = "22--32",
editor = "Bucka-Lassen, {Dirk Bredgaard} and Mikkelsen, {Mogens Frank} and Jan Pries-Heje and Keld B{\o}dker",
booktitle = "Hvordan g{\aa}r det ProjektDanmark?",
publisher = "Mannaz A/S",

}

Pries-Heje, J & Bucka-Lassen, DB 2018, Agile metoder. in DB Bucka-Lassen, MF Mikkelsen, J Pries-Heje & K Bødker (eds), Hvordan går det ProjektDanmark?: Projektlederundersøgelsen 2018. Mannaz A/S, Hørsholm, pp. 22-32.

Agile metoder. / Pries-Heje, Jan; Bucka-Lassen, Dirk Bredgaard.

Hvordan går det ProjektDanmark?: Projektlederundersøgelsen 2018. ed. / Dirk Bredgaard Bucka-Lassen; Mogens Frank Mikkelsen; Jan Pries-Heje; Keld Bødker. Hørsholm : Mannaz A/S, 2018. p. 22-32.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingReport chapterResearchpeer-review

TY - GEN

T1 - Agile metoder

AU - Pries-Heje, Jan

AU - Bucka-Lassen, Dirk Bredgaard

N1 - Strategisk samarbejde mellem Mannaz A/S og Roskilde Universitet (RUC) om at lave en undersøgelse blandt projektledere i Danmark.

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - I dette kapitel ser vi på den agile metodes indtog i projektledelse. Vi vil komme ind på udbredelsen, de mest populære metoder, hvad virksomheder får ud af at bruge agile metoder, hvordan virksomheder skalerer agilt, og hvor parate de er til at tage imod agile principper. Overordnet kan det ses, at næsten 2/3 af projektlederne bruger eller har brugt agile metoder – med stor variation på tværs af brancher. Den markant mest udbredte agile metode er Scrum, som bruges af ca. 51%. De primære effekter, som de agile metoder har, er bedre alignment mellem forretning og projekter, accelereret produktlevering og bedre håndtering af ændringer – altså ikke besparelser. Hvis vi ser på skalering fra projektniveau til organisationsniveau, så viser det sig, at Lean Management-principper er en meget anvendt tankegang – også i forhold til de mere gængse rammeværk såsom SAFe og Scrum-of-Scrums. Slutteligt viser det sig, at paratheden til Agil er varierende i både ledelses-, projektledelsesog projektdeltagerlagene.

AB - I dette kapitel ser vi på den agile metodes indtog i projektledelse. Vi vil komme ind på udbredelsen, de mest populære metoder, hvad virksomheder får ud af at bruge agile metoder, hvordan virksomheder skalerer agilt, og hvor parate de er til at tage imod agile principper. Overordnet kan det ses, at næsten 2/3 af projektlederne bruger eller har brugt agile metoder – med stor variation på tværs af brancher. Den markant mest udbredte agile metode er Scrum, som bruges af ca. 51%. De primære effekter, som de agile metoder har, er bedre alignment mellem forretning og projekter, accelereret produktlevering og bedre håndtering af ændringer – altså ikke besparelser. Hvis vi ser på skalering fra projektniveau til organisationsniveau, så viser det sig, at Lean Management-principper er en meget anvendt tankegang – også i forhold til de mere gængse rammeværk såsom SAFe og Scrum-of-Scrums. Slutteligt viser det sig, at paratheden til Agil er varierende i både ledelses-, projektledelsesog projektdeltagerlagene.

M3 - Bidrag til rapport

SP - 22

EP - 32

BT - Hvordan går det ProjektDanmark?

A2 - Bucka-Lassen, Dirk Bredgaard

A2 - Mikkelsen, Mogens Frank

A2 - Pries-Heje, Jan

A2 - Bødker, Keld

PB - Mannaz A/S

CY - Hørsholm

ER -

Pries-Heje J, Bucka-Lassen DB. Agile metoder. In Bucka-Lassen DB, Mikkelsen MF, Pries-Heje J, Bødker K, editors, Hvordan går det ProjektDanmark?: Projektlederundersøgelsen 2018. Hørsholm: Mannaz A/S. 2018. p. 22-32