Organization, Ethics & Social Sustainability

Organisation profile

Organisation profile

Forskningsgruppen Organisering, Etik & Social Bæredygtig (OrgESS) er en tværfaglig, samfundsvidenskabelig forskningsgruppe, der kombinerer sociologiske, psykologiske, antropologiske, kønsteoretiske, organisationsteoretiske, økologiske og filosofiske forskningsperspektiver. Forskningsgruppen beskæftiger sig med menneskers og organisationers mangfoldige måder at skabe og forholde sig til de transformationer, som de til stadighed er involveret i som følge af direkte interventioner og samfundsmæssige forandringer.

Særligt er forskningsgruppen optaget af at bidrage til den stadige diskussion og nuancering af, hvilke kriterier, der kan hævdes i forbindelse med social bæredygtighed. Social bæredygtighed er således et centralt begreb for forskningsgruppen. I OrgESS’ forskning nuanceres begrebet social bæredygtighed, så det kan forstås som lige fordeling af ressourcer, som en sanselighed mellem mennesker, en etik som handler om anerkendelse af den anden som værdig, og som et fænomen, der er tæt knyttet til konkrete levesteder, fællesskaber og solidaritetsøkonomi. Når der er fravær af social bæredygtighed, taler vi om det som menneskelig ’gældssættelse’ og omsorgssvigt. Vi arbejder med social bæredygtighed i dets egen ret, men tæt koblet med økonomisk og økologisk/miljømæssig bæredygtighed.

Forskningsgruppen udvikler den videnskabelige forståelser af, hvordan sådanne transformationer kan få og bevare en social forankring. Det indebærer en interesse for at undersøge, hvorledes transformative bevægelser af og i sociale sammenhænge bliver meningsfulde for de involverede. Og det indebærer forskning i de etikker, som indgår i organiseringers socio-materielle praksisser.

Forskningsgruppens arbejde undersøger og bidrager til viden om sociale forandringer, hvordan de opstår, skabes og kan understøtte menneskers muligheder for at leve meningsfulde liv på tværs af forskellige samfundsmæssige og organisatoriske forandringer. En særlig interesse for forskergruppen er at udvikle indsigten i sammenhængen mellem forandring og etik, og dermed forståelsen for, hvordan interventioner i alle former for organiseringer kan involvere en etik, som gør forandringerne socialt bæredygtige.

Forskningsgruppen OrgESS’ forskning i social bæredygtighed knytter sig især til:

 • Social forandring, sociale interventioner og social innovation & entreprenørskab
 • Organiseringers betydning for menneskers arbejds- og hverdagsliv
 • Alternative organisationer/virksomheder, demokratisk lederskab/ejerskab, samskabelse
 • Køns- og klassebaseret ulighed og sociale bevægelser som transformative drivkræfter
 • Utopiers rolle for udviklingen af tanker om radikal (social) forandring

UN Sustainable Development Goals

In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. Our work contributes towards the following SDG(s):

 • SDG 1 - No Poverty
 • SDG 5 - Gender Equality
 • SDG 8 - Decent Work and Economic Growth
 • SDG 10 - Reduced Inequalities
 • SDG 11 - Sustainable Cities and Communities
 • SDG 17 - Partnerships for the Goals

Publication network

Recent external collaboration on country/territory level. Dive into details by clicking on the dots or
 • Re:ERUA CoCult: Towards a participatory data governance for community heritage documentation

  Ziku, M. (Creator), Michalakis, K. (Creator), Caridakis, G. (Creator), Konstadakis, M. (Creator), Trichopoulos, G. (Creator), Reyes, E. (Creator), Szoniecky, S. (Creator), Dupret, K. (Creator), Eschweiler, J. (Creator), Lemeunier, C. (Contributor), Oikonomidi, E. (Contributor), Komvou, K. (Contributor), Manoura, E. (Contributor), Mouzala, M. (Contributor), Mitsel, V. (Contributor), Kountourou, K. (Contributor), Mohamed, A. (Contributor), Mohamed, R. (Contributor), Ali, A. (Contributor), Rogers, Y. (Contributor), Ali Nazari, Q. (Contributor), Jama, S. (Contributor), Egueh, S. (Contributor), Yousuf, H. (Contributor), Mohammadi, R. (Contributor), Hossain, P. (Contributor), Mohamed, B. (Contributor) & Muhumed, W. (Contributor), Zenodo, 2023

  Dataset