Nudging skal få flere danskere til at donere deres organer

Press/Media: Press / Media

Description

 
Mange danskere får ikke taget stilling til organdonation. Foto PixabayMange danskere får ikke taget stilling til organdonation. Foto Pixabay

39 procent af danskerne vil gerne donere deres organer efter deres død, men får ikke taget sig sammen til at tage stilling til sagen og tilmelde sig som organdonorer.

Men nu vil forskningsvirksomheden Inudgyou få flere til at tage stilling ved at spørge borgerne direkte, når de logger ind på Borger.dk. På den måde giver de borgerne et lille ‘skub’ i forsøget på at ændre deres adfærd, også kaldet nudging.

– Ideen er at lave en pop-up boks, som stiller spørgsmålet om organdonation, når en borger logger ind på det offentliges system. Meget tyder på, at det vil få flere til at tage stilling og tilmelde sig, siger adfærdsforskeren ved Roskilde Universitet Pelle Guldborg Hansen, der har etableret forskningsvirksomheden Inudgyou.

 

 

 

39 procent af danskerne vil gerne være organdonorer, men får ikke taget sig sammen, i deres tilfælde vil nudging nok have en positiv effekt.
Centerleder på Dansk Center For Organdonation, Helle Haubro Andersen

 

 

 

Pop-up boksen vil stille spørgsmålet, om man ønsker, eller ikke ønsker at være organdonor. Om det er ens pårørende, der skal tage stilling, eller om man vil tage stilling på et senere tidspunkt.

Læs også: Etisk Råd vil diskutere brugen af nudging

Nudging-modellen er et alternativ til Sundhedsministerens Sophie Løhdes (V) seneste udmelding om at indføre formodet samtykke til organdonation. Hvilket betyder, at alle danskere automatisk vil være tilmeldt organdonation, medmindre de aktivt framelder sig. Der er dog etiske betænkeligheder ved sundhedsministerens forslag.

– Ministerens forslag betyder, at staten antager, at individer ønsker at være organdonorer. Den antagelse har nudging-modellen ikke. I stedet hjælpes folk til selv at tage stilling. Derfor er modellen i forhold til individets ret til egen krop etisk set at foretrække, lyder vurderingen fra Ph.d. studerende i anvendt etik ved Roskilde Universitet Fatima Sabir.

Effekten ved nudging 

Sundhedsministeriet har i samarbejde med Dansk Center for Organdonation lavet en befolkningsundersøgelse i 2015.

– 39 procent af danskerne vil gerne være organdonorer, men får ikke taget sig sammen. I deres tilfælde vil nudging nok have en positiv effekt, vurderer centerleder på Dansk Center For Organdonation, Helle Haubro Andersen.

En anden stor gruppe, der ikke får taget stilling, er dem, der synes, at tanken om døden er ubehagelig. Gruppen udgør 38 procent af danskerne.

– Denne gruppe vil nok tage afstand fra, at blive bedt om at tage stilling til om de vil være organdonorer, når de går på det offentliges hjemmesider, vurderer Helle Haubro Andersen. For denne gruppe vil familiemedlemmernes mening kunne få dem til at tage stilling.

Læs også: Forsker: Derfor ses lav donorregistrering

Pelle Guldborg Hansen understreger, at det er vigtigt at få sorteret folk under de rigtige kategorier. Så der står ’ja’, hos dem der gerne vil være organdonorer, og ’nej’ hvis de ikke vil. Han ser frem til at modellen skal testes.

– Når dokumentationen kommer på plads forhåbentligt i løbet af foråret, så kan politikerne kigge på det til efteråret og tage en beslutning, siger han.

Leave a Reply Cancel Reply

Your email address will not be published.

Add your comment

 
 
 

 

 

 

 

Period15 Nov 2016

Media contributions

1

Media contributions