Ideen om nationalisme fremkommer i det 18. århundrede med ønsket om national selvbestemmelse og forestillingen om, at der gennem en stærk homogen kulturel identitet kunne skabes et stærkt nationalt fællesskab og dermed en solid stat i modsætning til de traditionelle imperier.
Et sted hvor den nationale selvforståelse konkret kommer til udtryk er i kunsten. Kunsten virker som en prisme for de nationale ideer og værdier enten som modreaktion eller som medreaktion på den herskende nationale identitetsforståelse. Den nationale identitetsdannelse spejles på den måde i de kunstneriske produktioner, som tegner samtiden.
Nationalisme bliver i dag brugt i mange forskelligartede sammenhænge inden for forskellige politiske dagsordener i forhold til Europa. Men hvad er nationalisme? Hvad kendetegner nationalismen i dag? Og hvilken betydning har nationalismen haft for Europas historiske udvikling?
I programmet medvirker Professor emeritus Uffe Østergaard, viceinstitutleder ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC Sune Lægaard og museumsinspektør og seniorforsker ved Statens Museum for Kunst Henrik Holm.