The Mariam Mosque: A Space to Conceptualize Religious Agency and Islamic Feminism in Denmark

Teresa Imaya Bengtsson, Helene Kingo Christensen, Sarah Timm Senniksen, Kamma Winther Kestner & Amalie Kræmer

Studenteropgave: Bachelorprojekt

Abstrakt

Mariam Moskéen splittede vandene da den åbnede i København d. 26. august 2016 på grund af dens progressive standpunkter og praksisser som Islamiske feminister. Med udgangspunkt i Teun A. van Dijks Critical Discourse Analysis undersøger vi nogle af de dominerende diskur-ser omkring Islamiske praksisser og muslimske kvinder. Vi anvender teorier af Edward Said, Chandra T. Mohanty, Sirma Bilge og Margot Badran for at kunne udpege bestemte diskurser. Ved hjælp af disse erkendelser kan vi studere hvordan disse diskurser influerer moskéen, men endnu vigtigere hvordan moskéen bidrager til en gentænkning af feminisme og muslimske kvinders agens. Vi beror på Bilge og Badran for at påbegynde en gentænkning af, hvordan Islamisk feminisme kan udfordre forestillingen om muslimske kvinders agens og transcende-re opdelingen mellem agens som enten funderet i modstand eller underkastelse ved at fokuse-re på religion inden for intersectionality.

UddannelserKultur- og Sprogmødestudier, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor
SprogEngelsk