TÆT PÅ - Krydsfeltet mellem journalistik og satire

Agnes Amanda Vesth Rasmussen, Emma Bohn Vinkel, Filiz Yasar & Adina Stroe Ren

Studenteropgave: Kandidatprojekt

Abstrakt

I dette projekt belyser vi, hvor det danske satireprogram Tæt på sandheden, der sendes på TV-kanalen DR2 med komikeren Jonatan Spang som vært, befinder sig i krydsfeltet mellem satire og journalistik. Vi undersøger også, hvorvidt programmet har potentiale for at udfordre nyhedsformidlingen og den politiske journalistik, eller om Tæt på sandheden ligefrem kan bidrage til disse i form af sin politiske satire. Tæt på sandheden er en blanding af underholdning og nyheder, men hvor førstnævnte vægtes højest. Således placerer programmet sig i gråzonen mellem reelle nyheder og fake news. Gennem faste indslag har programmet garanteret en bundlinje af reelle nyheder og underholdning samt mediekritik. Programmet fungerer som den femte statsmagt, der overvåger både politikerne samt medierne. og rejser kritik af dem, når de bevæger sig uden for rammerne. Programmet trækker på mediernes troværdighed og får en magt i form af nyhedsudvælgelsen, hvor Tæt på sandheden kan influere, hvad der kommer på dagsordenen. Det er især nyheder, der lever op til nyhedsværdierne lyd-visuel, konflikt, opfølgende, eksklusivitet, underholdende, delevenligt og kendte, der prioriteres. Dette konkluderer vi på baggrund af teorier om nyhedssatire og fake news af Stephen Harrington (2011), Geoffrey Baym (2005) og Edson C. Tandoc Jr. et al. (2018), nyhedsværdier defineret af Harcup og O’Neill (2016), dansk, politisk satire af Hanne Bruun (2011), den femte statsmagt af Berkowitz og Schwartz (2016), journalistroller af Peter Bro (2006) og nyhedspraksis og -idealer af Ida Willig (2011) og ud fra en systematisk indholdsanalyse af samtlige afsnit af Tæt på sandheden.

UddannelserJournalistik, (Bachelor/kandidatuddannelse) Kandidat
SprogDansk