Subtype-inddeling af Triple-Negativ Brystcancer for Målrettet Behandling med Platin og PARP-inhibitor

Sara Furbo Pedersen, Agnes Amanda Vesth Rasmussen, Anne Fogh Kristensen, Amanda Sophie Niebuhr & Emil Kildesø Ottosen

Studenteropgave: Fagmodulprojekt

Abstrakt

Triple-negativ brystcancer (TNBC) er en brystcancer-subtype, der er defineret ved, at de mangler østrogen- og progesteronsreceptorer, samt at epidermal-growth-factor-receptor 2, HER2, ikke er overudtrykt. Dette gør, at TNBC er vanskelig at behandle, da denne kræftform ikke er modtagelig over for hormonbehandling.
Det er blevet foreslået af Lehmann et al. (2011), at TNBC skal inddeles i seks subtyper klassificeret på baggrund af genekspression. Hver af disse subtyper har molekylære karakteristika, som er mulige at målrette behandling i mod, hvilket muligvis kan forbedre patienters prognose.
I dette projekt er der set på nye forskningsresultater, der har undersøgt effekten af platinerne cisplatin og carboplatin i behandling af TNBC sammen med kemoterapi.
Resultaterne af disse forsøg viser en signifikant bedre responsrate ved behandling med platin, samt en tendens til forøget overlevelsestid sammenlignet med kemoterapi for patienter med TNBC. Der ses specielt positive resultater for patienter, der har mutationer i de brystkræftsrelaterede BRCA-gener, hvilket er gener, der normalt er forbundet med en dårlig prognose.
Hæmningen af poly ADP-ribose polymerase (PARP) med medikamentet olaparib er blevet undersøgt som monoterapi på patienter med TNBC, og viser lovende resultater som en eventuel tilføjelse til behandlingen af TNBC-patienter.
Der mangler dog yderligere forskning, der undersøger behandlingsmulighederne for de specifikke TNBC-subtyper.

UddannelserMolekylærbiologi, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor
SprogDansk
Udgivelsesdato20 dec. 2016
Antal sider78
VejlederePeter Michael Vestlev