Slaget om Aktuelt - en specialeafhandling om Aktuelt fra 1986 til lukningen i 2001

Andreas Norrie

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Resumé Dette speciale undersøger, hvorfor det mislykkedes for LO-fagbevægelsen at bevare det socialdemokratiske dagblad Aktuelt, som måtte lide bladdøden i 2001. Lukningen skete efter, at Aktuelt i 1987 fik et ekstraordinært tilskud på 238 mio. kr. over fire år fra LO, og at to af landets mest anerkendte journalister foretog en storstilet redaktionel relancering af avisen under navnet "Det Fri Aktuelt". Det var hensigten, at den nye avis skulle give den borgerlige presse kamp til stregen, og opnå en markant oplagsfremgang. Projektet endte i stedet med oplagsfald og katastrofal økonomi. Årsagerne til lukningen af dagbladet bliver undersøgt gennem en selvstændig opgørelse af den redaktionelle prioritering på avisen i tre perioder fra 1986 til 1999. Derudover analyseres udviklingen i Aktuelts strategier i forhold til den redaktionelle linje, økonomi og annoncer samt målgrupper og oplag. Endelig sker der en analyse af de praktiske resultater af de ovennævnte strategier.

UddannelserJournalistik, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor el. kandidat
SprogDansk