Repræsentation af kvinder i populærkulturen

Maria Gjørup Henriksen, Freja Meiltoft Ovesen, Laura Caroline Kruse, Maia Bonde Andersen, Anne Kongsted Møller, Emma Lindhardt Garberg & Frida Degnegaard Knudsen

Studenteropgave: Basisprojekt

Abstrakt

I de seneste par år har der været tale om en ny bølge af feminisme, som er opstået i forbindelse med de moderne medier og digitale platforme. Kønsdebatten har fyldt meget i medierne, og #MeToo, som for alvor opnåede stor udbredelse og mediebevågenhed i 2017, har åbnet et nyt rum for kvinder og mænd, hvor man i fællesskab kan stå sammen og bekæmpe overgreb. Overgreb, magtmisbrug og sexchikane har været definerende for kvindeliv, og det er netop disse problematikker #MeToo bevægelsen ønsker at sætte fokus på og gøre op med. TV-serien The Handmaid’s Tale bliver mere og mere relevant, når USA’s præsident deltager i en devaluerende diskurs omhandlende kvinder, når mænd vedtager love om kvinders kroppe, og når en bevægelse som #MeToo bliver latterliggjort og kaldt for ”a scary time for men” (Diamond, 2018). De samfundsstrukturer og diskurser, der tillader magtmisbrug og overgreb, bliver sat på spidsen i The Handmaid’s Tale, som er en dystopisk fiktion. Men lignende diskurser og strukturer findes i virkeligheden, og serien er et skræmmebillede på, hvad disse kan medføre. For at undersøge dette nærmere, har vi udarbejdet følgende problemformulering:
Hvordan repræsenterer TV-serien The Handmaid’s Tale kvinder og deres ret til egen krop, med perspektivering til den amerikanske bevægelse #MeToo, og hvilken indflydelse har begreberne performativitet, væmmelse og diskurs på forståelsen af køn og overgreb?

UddannelserBasis - Humanistisk Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk