Praktik på Den Kongelige Danske Ambassade i Malaysia: En portfolio omhandlende kvinders rettigheder i et religiøst Malaysia

Karoline Kildeby Nielsen

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Abstrakt
Som en del af min kandidatuddannelse har jeg gennemført et seks-måneders praktikophold på den danske ambassade i Malaysia, foråret 2019. I den forbindelse har jeg været involveret i mange forskellige aspekter af den diplomatiske verden. Mine opgaver spænder fra kommercielle rapporter for danske virksomheder, præsentationer, styring af sociale mediekanaler samt udførelse af baggrundsundersøgelser. Baggrundsundersøgelsen viste sig at være nyttig for min viden og forståelse af dynamikker i det malaysiske samfund. Jeg interesserede mig særligt for menneskerettigheder, som også er et vigtigt område for ambassaden. Jeg deltog derfor i møder og begivenheder, der vedrørte dette emne, såvel som jeg stod for research. Efterfølgende delte jeg min viden med praktikstedet, og jeg fik derved en indflydelse på de rapporter, der blev sendt hjem til Udenrigsministeriet.

I praktikportfolioen har jeg valgt at problematisere en religiøs udvikling, der har indflydelse på mange aspekter af det malaysiske samfundet. Jeg vil fokusere på kvinders rettigheder; herunder hijab og kvindelig omskæring (Female Genital Mutilation, FGM).

Majoriteten af ​​det malaysiske samfund er muslimer, og denne religiøse gruppe beskrives som moderat. De senere år har det islamiske samfund i Malaysia dog taget en konservativ vending, hvilket har indflydelse på samfundet generelt.

Denne portefølje søger at redegøre for den samfundsmæssige udvikling, der er baseret på en artikel af Mohamed Nawab Mohamed Osman og nyhedsartikler. Jeg vil argumentere for, at denne religiøse udvikling også har nogle konsekvenser for muslimske kvinder ved at fokusere på hijab i en historisk og kulturel kontekst, og til sidst vil jeg i et notat rettet mod ambassadøren give en strategi i forhold til håndteringen af FGM.
 
De teoretiske rammer for dette projekt består af Judith Butler: gør køn. Yderligere bidrager professor Aihsa Ong til en specifik beskrivelse af kvinder i Malaysia.

De vigtigste fund, der stammer fra undersøgelsen, er, at en malaysisk-muslimsk femininitet kan ses som en præstation påvirket af et dominerende syn på kvinder i Malaysia. Hijab kan være et resultat af et pres fra samfundet og dets nylige udvikling, men det kan også være et fashion statement eller en frigørelse fra vestlige lande. Derudover er FGM en ultimativ kontrol af kvindekroppen, og strategien for at afslutte FGM er, at skabe opmærksomhed, samarbejde med det internationale samfund og støtte NGO, Sisters in Islam, så stemmen kommer ”nedefra”.

UddannelserSocialvidenskab, (Bachelor/kandidatuddannelse) Kandidat
SprogDansk
Udgivelsesdato11 nov. 2019
Antal sider18
VejledereRasmus Willig

Emneord

  • Malaysia
  • Hijab
  • Feminisme
  • Sydøstasien
  • Islam