Overvågningssamfundet: Frihed eller Sikkerhed?

Celine Suhr Nielsen

Studenteropgave: Basisprojekt

Abstrakt

Dette projekt undersøger forholdet mellem frihed og sikkerhed i det amerikanske samfund, som en måde at undersøge brugen af masseovervågning i offentligheden dybere. Projektet var vurderet relevant at arbejde med grundet debatten der har været omkring brugen af overvågning, og hvordan det krænker privatlivet, som har taget til siden 2013, hvor der var et terrorangreb på Boston Marathon, samt whistleblower Edward Snowden, der lækkede NSA-papirer.
Problemets rækkevidde handler om hvorvidt, man er nød til at vælge frihed eller sikkerhed, når man skal vurdere brugen af overvågning. Fordi gennem overvågning, opnår man øget sikkerhed, men samtidig frarøver det også nogle fundamentale friheder.
Projektet arbejder ud fra et casestudie af Boston Marathon Bombningen 2013, hvor der anvendes sekundær empiri gennem primært nyhedsartikler, til at tilegne sig en dybere forståelse af casens udfald.
Projektet fandt frem til, at det ikke handler om enten eller, når man taler om frihed og sikkerhed, begge dele er nød til at eksistere for at opretholde et velfungerende samfund. Det kom til udtryk, at overvågning har en gavnlig effekt i form af at kunne identificere og skabe retfærdighed, men at det ikke er stand til at bremse alle risikoer, der kunne opstå.

UddannelserBasis - Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Bachelor
SprogDansk
Udgivelsesdato20 dec. 2016
Antal sider38
VejledereSusanne Klausen