Opløselighed af B-cyklodextrin komplekser dannet med usninsyre og dimer samt effekten pa# Caco-2 celler

Yasmin Ziad-Abdel-Hadi, Kathrine Camilla Bang & Marzieh Behrouj

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

En vedvarende problematik i udviklingen af nye lægemidler i den farmaceutiske industri er den dårlige opløselighed af ellers sundhedsfremmede molekyler. Den lave vandopløselighed fører til dårlig absorption af lægemidlet, hvilket vil medføre lav biotilgængelighed.
Opløseligheden af et molekyle afhænger af dens struktur. Der er flere teknikker til forbedring af opløseligheden. Den teknik, som vi benytter os af i vores projekt, er kompleksdannelse med cyklodextriner, som forbedrer vandopløseligheden og biotilgængeligheden af dårligt vandopløselige molekyler. Vi fokuserer på molekylerne usninsyre og dens kemisk modificerede version, dimer. Komplekser dannes ved indsættelse af det ikke-polære molekyle (gæst molekyle) i hulrummet af et andet molekyle (vært molekyle).
Formålet med dette projekt er at undersøge molekylernes opløselighed og effekten af cyklodextriner på de to molekyler; usninsyre og dimer. Herefter vil vi undersøge effekten af de to cyklodextrin komplekser på celleviabilitet i cellelinjen Caco-2.
Konklusionen er at vi kan forbedre opløseligheden af molekylerne ved hjælp af cyklodextriner. Begge molekyler hæmmer celleviabiliteten på Caco-2 cellelinjen.

UddannelserBasis - Naturvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato27 maj 2019
Antal sider48
VejledereLisa Samuelsen

Emneord

  • Cyklodextriner
  • Usninsyre
  • Opløselighed
  • Celleviabilitet