Multipel Sclerose og indflydelsen af Epstein-Barr Virus og andre Neurotrope Vira

Anne Julie Heiden Nielsen

Studenteropgave: Speciale

Abstrakt

Multipel sclerose (MS) er en kronisk inflammatorisk autoimmun sygdom, der forårsager degenerering af myelinskederne i centralnervesystemet. MS ætiologien er stadig ukendt, men en kombination af genetisk prædisposition og miljømæssige faktorer som Epstein-Barr-virus (EBV) er den mest fornuftige teori. EBV er den forårsagende virus til infektiøs mononukleose (IM), og EBV inficerer primært B-celler. Tidligere undersøgelser har afsløret forbindelse mellem humane herpesvirus (HHV), i særdeleshed EBV, og MS. Andre forskningsgrupper har undersøgt indflydelsen af forskellige neurotrope vira som giver mæslinger, fåresyge og rubella (røde hunde). De vigtigste diagnostiske midler til at stille diagnosen MS i dag, er MRI scanninger og undersøgelsen af intratekal produktion af antistoffer ved tilstedeværelsen af oligoklonale bånd (OCB) og et forhøjet IgG-indeks.

I dette projekt undersøges immunresponset mod EBV, andre HHV og de neurotrope vira, mæslinger, fåresyge og rubella ved hjælp af ELISA teknik i serum og CSF prøver fra MS patienter, sammenlignet med patienter med synsnervebetændelse (ON) som kan være en form for forstadie til MS, og forskellige kontrolgrupper. Et antigenpanel, der kaldes EZMMR-panelet, bestående af EBV (EBNA-1), VZV, mæslinger, fåresyge og rubella virus antigener blev opfundet, og resultaterne viste et signifikant forhøjet niveau af serum- og CSF IgG antistoffer rettet mod EBNA-1, VZV, mæslinger og fåresyge i patienter med relapsing-remitting MS (RRMS), men ingen forskel i rubella antistoffer. Det specifikke antistof index (AI) var udregnet for at bestemme om de specifikke antistoffer var syntetiseret intratekalt. EZMMR panelets følsomhed vedrørende RRMS patienter var ca. 50%, hvis der kræves tre positive AI og ca. 85%, hvis der kun kræves to positive AI. Sammenlignet med MRZ panelet, hvor kun 50% af RRMS-patienterne havde to positive AI, viste EZMMR-panelet bedre følsomhed. Det var desværre ikke muligt at bestemme specificiteten.

Som konklusion, understøtter de opnåede resultater i dette studie teorien om at forskellige vira spiller en stor rolle i MS ætiologien og især EBV. Det er stadig ukendt om vira er den primære årsag til MS, eller den øgede forekomst af antistoffer blot er en konsekvens af sygdommen.

UddannelserMedicinalbiologi, (Bachelor/kandidatuddannelse) KandidatMolekylærbiologi, (Bachelor/kandidatuddannelse) Kandidat
SprogEngelsk
Udgivelsesdato16 feb. 2018
Antal sider83
VejledereGunnar Houen & Jesper Thorvald Troelsen

Emneord

  • Multiple sclerosis
  • Epstein-Barr virus
  • MMR vaccine
  • Specific antibody index
  • EZMMR panel