Landbrugsstøttens påvirkning af de danske landmænd

Julius Unold Kipler, Mads Rumle Pedersen, Simon Hyldegaard Larsen, Emil Kjær Lang-Jensen & Ann-Sophie Hansen

Studenteropgave: Basisprojekt

Abstrakt

Dette projekt ønsker at undersøge forholdene omkring EU-landbrugsstøtten, og dens indflydelse på de danske landmænd. Ideen med opgaven er at undersøge hvordan EU-støtten påvirker de danske landmænds drift og økonomi, og samtidig tage fat i deres relation til de interesseorganisationer som repræsenterer dem, både overfor EU og folketinget.
Den teoretiske ramme for projektet og vores undersøgelser, er udover en gennemgang af hvordan støtten opereres med regler og krav, en række mikroøkonomiske begreber som er med til at understøtte det økonomiske aspekt af de danske landmænds nuværende afhængighed af støtten, og en præsentation af centrale begreber om EU og interesseorganisationer. Til undersøgelsen er der blevet brugt semi-strukturerede interviews fra henholdsvis 2 Landmænd og en repræsentant fra interesseorganisationen Landbrug og fødevarer.
I projekten fandt vi så frem til at der var en lang række faktorer som spiller ind når man snakker hvordan de danske landmænd bliver påvirket af EU-støtten. Jordpriserne og dets indflydelse på gældsætningen af danske landmand, i form af unaturligt forhøjet priser på bedrifterne, er en mærkbar faktor hos landmændene. Mens også fordelingen mellem grundbetalingen og de grønne krav, søjle 1 og 2 i den fælles markedsordning, er til stor diskussion da det både ligger mere fokus på et bæredygtigt landbrug, men besværliggøre også arbejdet og straffer landmænd økonomisk hvis de fejler i at leve op til kravene. Der er derfor også blandede meninger omkring hvor godt landmændene føler sig repræsenteret af de forskellige interesseorganisationer, og her handler diskussionen igen om bæredygtighed og politiske holdninger ift. støttens fordeling mellem søle 1 og søjle 2.

UddannelserBasis - Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato26 maj 2019
Antal sider58
VejledereKim Sass Mikkelsen

Emneord

  • Landbrug
  • Landbrugsstøtte
  • EU