Kopi til alle - En undersøgelse af flermedialiteten på NORDJYSKE Medier

Nis Kielgast, Brian Weichardt, Morten Brink Iwersen & Martin Torpe

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Dette speciale undersøger artikler og indslag på den flermediale medievirksomhed NORDJYSKE Medier. Gennem fem dage i foråret 2005 registreredes alle historier, der udkom på to eller flere af NORDJYSKE’s medier: tv-stationen 24NORDJYSKE, radioen ANR og NORDJYSKE Stiftstidende. Undersøgelsen viste, at 86 procent af produktet bestod af kopier fra medie til medie – uden at historierne blev belyst fra nye vinkler, og ofte uden nye kilder. Avisens styrke blev nogenlunde udnyttet, mens de elektroniske medier haltede bagefter. Henvisninger mellem medierne skete yderst sjældent, hvilket kunne være en konsekvens af, at journalisterne ikke følte, de havde overblik over historieforløbene. I interviews og en spørgeskemaundersøgelse giver medarbejderne udtryk for, at de er stressede og føler, at de har for lidt tid til deres arbejde. Det kan være en del af forklaringen på, at de flermediale historier ofte er kopier, og er domineret af politikerkilder og kalenderjournalistik. Det tyder desuden på, at de ansattes begejstring for det flermediale projekt er stagneret. Abstract: This paper explores media convergence. The journalistic output of the fully converged newscenter NORDJYSKE Medier in Denmark was examined for this purpose. The newscenter consists of three main platforms: the newspaper ‘NORDJYSKE Stiftstidende’, the 24-hour tv-channel ‘24NORDJYSKE’ and the local radio ‘ANR’. Journalists working for NORDJYSKE Medier simultaneously deliver their stories to all media platforms. For five days in the spring of 2005, all news-stories that hit more than two of the newscenter’s three media platforms were registered. All stories were assessed according to the company’s stated journalistic objectives relating to media convergence. After the registration period, ten in-depth interviews and a survey was conducted amongst the journalists at NORDJYSKE Medier. The registration period showed, that 86 percent of the stories were copied from one media to another without substantial changes – no new sources or perspectives were added. The newspaper maintained its role as the in-depth media, but neither radio nor television made proper use of their main strengths: voices, people and the ability to cover breaking news. The media platforms very rarely referred to each other, which probably is caused by a lack of general outlook and cooperation amongst both journalists and editors. The lack of outlook was the most common explanation found in the interviews. The stories, that hit more than one platform, were dominated by political sources and coverage of planned events. This could be caused by an overwhelming workload that has led to a general feeling of stress amongst the journalists. In relation to this, the initial enthusiasm, that followed the introduction of convergence, seemed to be fading. It has been claimed, that one of the main advantages of media convergence is sharing of research across different media-platforms. However, this study show, that journalists, that only contributed to one media platform, rarely shared research with the journalists that produced stories for both broadcast and print.

UddannelserJournalistik, (Bachelor/kandidatuddannelse) Kandidat
SprogDansk