Jehovas Vidner: Jagten på freden eller flugten fra frygten

Kasper Elton Jensen, Rikke Krøyer Hjorth Olsen, Lærke Friis Petersen & Sif Hummelgaard Nielsen

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Jehovas Vidner ses typisk på de danske gader og stræder, mens de forkynder Jehovas ord, i et forsøg på at hverve medlemmer. I et lille land som Danmark, kommer der hurtigt fokus på individer i grupper, som skiller sig ud af samfundet. Vores interesse for Jehovas Vidner blev vækket da vi så en film, hvor en mor sammenligner sit barns nye legetøjsfigur, en Troldmand, med Satan. Ved yderligere søgning på information om filmen, udtaler talsmanden fra Jehovas Vidner, Erik Jørgensen sig, i en artikel, at opdragelsesprincipperne, som denne film giver udtryk for, er bygget op om de bibelske principper som Jehovas Vidners retningslinjer er lavet på baggrund af. Med brug af det filmiske eksempel, i form af hjælp-til-selv-hjælp filmen ”Adlyd Jehova”, opstår der en konflikt mellem den danske nationalisme overfor Bibelen. Hvis der er noget danskere værner om, så er det vores nationalisme, hvorimod Jehovas Vidner ikke tilegner sig samme norm, fordi det ses som afgudsdyrkelse i Jehovas Vidner. Det er interessant at se på individets rolle i samfundet, i forhold til det kulturelle fællesskab i Jehovas Vidner i Danmark. Med hang til at generalisere, bruges og problematiseres, individernes opvækst i Jehovas Vidner, som på baggrund af Giddens’ tillids- og risikomiljø i høj grad af præmoderne karakter. Den gennemgående frygt i opdragelsen hos Jehovas Vidner vil, i tilfælde hvor individet er præget af præmoderne tendenser, presse det til at søge de ukendte risicimiljø. Da frygten i Jehovas Vidner er Jehova, og ”Jehova ser alt”, er frygten for at fejle overalt, virker en uhåndgribelig frygt tiltalende (Lone 2012:00.23.10). Individer præget af moderne tendenser vil se fordelene ved en håndgribelig frygt for at skuffe Jehova, fremfor den altoverskyggende, uhåndgribelige trussel fra den refleksive modernitet. Opdragelsen kan ikke generaliseres, men det kan kulturen, og vi vil se på metoder for dette i projektet.

UddannelserBasis - Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato20 dec. 2012