Ivacaftor som led i behandling af Cystisk Fibrose

Dana Backran & Vithusiga Karunanthan

Studenteropgave: Fagmodulprojekt

Abstrakt

Formålet med dette projekt er at undersøge om lægemidlet ivacaftor kan være en potentiel behandlingsform for cystisk fibrose patienter. Ivacaftor er et fornyeligt godkendt medikament fra Food Drug Administration (FDA), som lægerne i dag udbyder til behandling af cystisk fibrose patienter med mutationsklasse III. Cystisk fibrose er en autosomal recessiv genetisk lidelse i den kaukasiske befolkning, som kan nedarves hvis begge forældre er anlægsbærer af mutationsgenet i CFTR.
I dette projekt er der taget udgangspunkt i fem udvalgte kliniske forsøg i tredje fase, hvor der i denne fase fokuseres på effektiviteten samt sikkerheden af ivacaftor hos forskellige populationer, med varierende antal forsøgspersoner.
Projektets analysedel er baseret på de fem udvalgte kliniske forsøg med parametrene; alder, lungefunktion, svedklorid-koncentration, P. aerugionsa-tal, vægt samt mulige bivirkninger ved indtagelse af medikamentet ivacaftor. Efter at have analyseret og diskuteret de selekterede parametre kan der konkluderes at ivacaftor kan være en potentiel behandlingsform for cystisk fibrose patienter med mutationsgenet G551D, da indholdsstoffet ivacaftor har vist en positiv udvikling i forhold til de nævnte parametre.
Dog kan der til de fremtidige kliniske studier overvejes om der skal fokuseres mere på rutinemæssige prøvetagninger, forlænget behandlingstid, doseringsmængde og opfølgning af cystisk fibrose patienter efter behandlingstiden.

UddannelserBasis - Naturvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Bachelor
SprogDansk
Udgivelsesdato27 maj 2019