Intervention i Libyen - Et spørgsmål om skulle, ville, kunne

Theis Asmussen, Mette Nina Kongshave, Tobias Møllehave & Ane Theodora Sørensen

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Det internationale samfund valgte at vedtage et flyveforbud d. 17. marts 2011 på baggrund af truslen om en massakre i Libyen. At interventionen i Libyen blev militær, vidner om manglende præventivt diplomati og forebyggelse, der er afgørende for, at konflikter og interventioner ikke udvikler sig voldeligt. På denne baggrund har det internationale samfund ikke formået at handle indenfor en konfliktløsningsramme og i henhold til R2P, hvormed ansvaret for at beskytte menneskeheden blev anerkendt for sent. Fremadrettet er det afgørende, at det internationale samfund stræber mod at sikre en våbenhvile, der bliver efterfulgt af en inkluderende forhandlingsproces, hvor såvel de libyske oprørere som Gadaffi-regimet må gå på kompromis for at nå til forsoning. Forsoning og forhandling skal danne grobund for et nyt og pluralistisk Libyen, altså en ændret samfundsstruktur.

UddannelserInternationale Udviklingsstudier, (Bachelor/kandidatuddannelse) Bachelor el. kandidat
SprogDansk
Udgivelsesdato25 maj 2011