Hæmning af ABCG2 i MCF-7-cellelinjen: Et litteraturstudie over syv videnskabelige artikler

Ida Marie Adler Due, Rand Hasan Khalil, Johan Gjedde-Nielsen, Mahdi Adan Shukh Mahamud Cuse & Maja Østergaard Christiansen

Studenteropgave: Fagmodulprojekt

Abstrakt

En af de store forhindringer indenfor behandlingen af brystkræft er kemoresistens. ATP-binding cassette transporter type G2 (ABCG2) er en eksporteringspumpe, der beskytter cellen ved at pumpe uønskede substrater ud, herunder kemopræparater. Dette menes, at være en af hovedårsagerne til kemoresistens i brystkræft. Gennem et litteraturstudie analyserer vi syv primærartiklers undersøgelser, omhandlende in vitro og in vivo studier af forskellige såkaldte ABCG2-hæmmeres samspil med kemopræparater i MCF-7 celler. Der diskuteres over sammenligningsgrundlaget på tværs af artiklernes forsøg. Herunder forskelligheden i forsøgenes materialer og metoder, samt problemstillingen ved brugen af monolag-cellekulturer i forhold til tumorsfærer. Der konkluderes på hæmmernes evne til at øge kemosensitiviteten i MCF-7-celler. Til sidst kommer vi med en række forslag til, hvordan forskningen kan komme videre. Herunder har vi i en synopsis udarbejdet et forslag til en forsøgsopsætning, som kan bruges til sammenligning af nye potentielle hæmmere.

UddannelserBasis - Naturvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato2017