Grindehvalkød - en risikofuld madtradition? En undersøgelse af værdier og overvejelser af risici og sundhed knyttet til grindehvalkød

Elsa Fródadóttir Helmsdal

Studenteropgave: Speciale

Abstrakt

På Færøerne har man fanget grindehval i mange århundreder. Denne tradition, har været en vigtig del af den kulturelle arv, og er det stadigvæk. Men i de seneste årtier, er denne madtradition blevet kritiseret, fordi hvalkød indeholder mange miljøskadelige stoffer. Undersøgelser der er foretaget på Færøerne de seneste 30 år, har vist, at disse miljøskadelige stoffer har negative effekter på menneskers sundhed. I 2008 valgte Pál Weihe, den ledende forsker bag disse studier, at lave en anbefaling, at det ikke længere var hensigtsmæssigt at spise grindehvalkød, selv i små mængder.
Dette speciale undersøger hvilke værdier og overvejelser af risici og sundhed, færøske kvinder har når det kommer til at spise grindehvalkød, samt hvilke forskellige typer viden og overvejelser knytter sig til diskussionen. Empirien er indsamlet fra fire fokusgruppeinterviews med mødregrupper, tre enkelt interviews med kvinder, samt et ekspertinterview med al Weihe. Jeg konkluderer bl.a at kvinder anser det ikke som risikofyldt at spise grindehval i den mængde de spiser det.

UddannelserSundhedsfremme og Sundhedsstrategier, (Bachelor/kandidatuddannelse) Kandidat
SprogDansk
Udgivelsesdato28 sep. 2018