Gratis olie? - En analyse af oliens rolle i Hugo Chavez' udenrigspolitik

Jesper Bay Kruse Samson, Niels Søndergaard, Casper Gronemann & Line Jespersgaard Jakobsen

Studenteropgave: Semesterprojekt

Abstrakt

Projektbeskrivelse: Denne rapport undersøger, hvordan Venezuelas præsident Hugo Chavez bruger landets store oliereserver som et politisk instrument, til at opnå sine udenrigspolitiske mål om afkobling fra USA og øget regionalisering, samt hvad han får ud af sine olie-baserede politiske tiltag. Der gøres brug af IP teorierne realisme, merkantilisme og marxisme, samt teori om energipolitik og teori om identitet i international politik. Fokus er på regeringsperioden efter 2002. Analysen ser på Chavez’ politik på regionalt plan, med henblik på, hvordan han sælger sin olie under favorable handelsaftaler til Latinamerikanske lande, og samarbejdet i den regionale venstreorienterede institution ALBA, samt på hans ageren på internationalt plan, herunder alliancer med Kina og Rusland om olie-eksport og våbenkøb, samt Chavez’ ageren i OPEC samarbejdet.

UddannelserBasis - Samfundsvidenskabelig Bacheloruddannelse, (Bachelor uddannelse) Basis
SprogDansk
Udgivelsesdato3 jun. 2009